× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Műnyulat kergettek Algyőn

|
2020. május 26. | Napjaink

Műnyúlkergető edzésre várták a kutyásokat vasárnap Algyőn. Hamar kiderült, hogy ez a sport nem csak az agaraknak élvezetes: szinte bármilyen fajta kutyus lelkesen rohan a drótkötélen húzott csali után.

Műnyúlűző edzést rendeztek vasárnap az algyői sportpályán. A kiépített pályán ki így, ki úgy teljesített, az azonban egyértelműen látszott: állatok és gazdáik is remekül szórakoztak.

– Az egyenes pálya nagyjából 300 méter hosszú, profibb kutyák azonban a 600 méteres cikkcakk pályán is kergethetik a műnyulat – mondta Galántai András szervező. Ő volt a „nyúlbácsi”, vagyis ő szabályozta, hogy a kötélpályán milyen sebességgel haladjon a csali. – Az a lényeg, hogy mindig a kutya előtt legyen, de ne tudja utolérni – magyarázta. Maga a műnyúl egyébként semmiben nem emlékeztetett egy tapsifülesre, gyakorlatilag egy műanyag szalagcsomó volt. A lényeg azonban itt csak annyi, hogy valami mozogjon és előhozza a kutyákból az üldözési hajlamot.

Fehér Anna két terrierjében ez megvolt, de csak az első 100 méteren. Ezt követően megálltak és visszafordultak. – Most próbálkoztak műnyúlkergetéssel először. Valószínűleg nem értették, miért kéne egy csomó szalag után rohanni – nevetett gazdájuk. A Speedy Gonzales névre hallgató Jack Russel is először kergetett nyulat, ő azonban annyira belelkesült, hogy első futamán még a csalit is lehagyta, mert nem is az után futott, hanem gazdájához. Másodjára azonban elkapta a zsákmányt. – Nagy élmény volt ez a kutyának, biztos, hogy legközelebb is jövünk – mondta Szilágyi Sándor.

Egy biztos: az edzésre elhozott állatok mozgásigénye erre a napra biztosítva volt, hiszen önmagukhoz mérten mindegyikük igyekezett a leggyorsabban futni. Ez pedig agarak esetében akár a 60 kilométeres óránkénti sebességet is jelenthette.

forrás: www.delmagyar.hu (T.K.)

 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

×