× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Montessori szakmai nap a szüret jegyében

|
2013. október 04. | Oktatás

Nevelési évünk első és egyik legjelentősebb hagyományőrző ünnepe a szüreti mulatság, melyet a Kompetencia alapú óvodai programcsomag és a Montessori szellemű óvodai nevelés tükrében valósítottuk meg.

A szüret megelőző tevékenysége a gyümölcsök, termések, szürettel kapcsolatos eszközök gyűjtögetése során a gyermekek szoros kapcsolatba kerültek környezetükkel. Érzékszerveik segítségével megtapasztalták az őket körül vevő kozmikus világot. Ismereteket szereztek a tárgyi hagyományokról, a népi díszítőművészetről, próbálkozhattak egyszerű hagyományos eszközök készítésével. Tevékenységek, beszélgetések során megismerkedtek településünkkel, az itt található fontosabb épületekkel, szülőföldünk jellegzetes tájegységeivel, népviseleteivel és népzenéjével. Az ismeretek elmélyítésének segítésére készítettük el, Montessori jellegű eszközeinket, amellyel az óvodások a Gyermekkert foglalkoztatójában tevékenykedhettek. Ügyeltünk arra, hogy az elkészített eszközök megfeleljenek a Montessori eszközrendszer követelményeinek, és minden eszköz rendelkezzen az önellenőrzés lehetőségével, ezzel is biztosítva az önálló gyermeki munkát.

A szüreti mulatság szakmai megbeszéléssel zárult, ahol részt vettek a Magyarországi Montessori Egyesület Dél-alföldi Területi Kör tagjai.  Nevelési évünk egyik kiemelt feladta a Szülőföld szeretetére nevelés. E témában cserélhettük ki tapasztalatainkat, ötleteinket.

Köszönjük a Szentgyörgyi Albert Agora igazgatónőjének, Orbán Hedvignek, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a tulajdonukban lévő Magyaros népviseleti ruhákba öltözött babáikat.

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×