× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Montessori szakmai nap a szüret jegyében

|
2013. október 04. | Oktatás

Nevelési évünk első és egyik legjelentősebb hagyományőrző ünnepe a szüreti mulatság, melyet a Kompetencia alapú óvodai programcsomag és a Montessori szellemű óvodai nevelés tükrében valósítottuk meg.

A szüret megelőző tevékenysége a gyümölcsök, termések, szürettel kapcsolatos eszközök gyűjtögetése során a gyermekek szoros kapcsolatba kerültek környezetükkel. Érzékszerveik segítségével megtapasztalták az őket körül vevő kozmikus világot. Ismereteket szereztek a tárgyi hagyományokról, a népi díszítőművészetről, próbálkozhattak egyszerű hagyományos eszközök készítésével. Tevékenységek, beszélgetések során megismerkedtek településünkkel, az itt található fontosabb épületekkel, szülőföldünk jellegzetes tájegységeivel, népviseleteivel és népzenéjével. Az ismeretek elmélyítésének segítésére készítettük el, Montessori jellegű eszközeinket, amellyel az óvodások a Gyermekkert foglalkoztatójában tevékenykedhettek. Ügyeltünk arra, hogy az elkészített eszközök megfeleljenek a Montessori eszközrendszer követelményeinek, és minden eszköz rendelkezzen az önellenőrzés lehetőségével, ezzel is biztosítva az önálló gyermeki munkát.

A szüreti mulatság szakmai megbeszéléssel zárult, ahol részt vettek a Magyarországi Montessori Egyesület Dél-alföldi Területi Kör tagjai.  Nevelési évünk egyik kiemelt feladta a Szülőföld szeretetére nevelés. E témában cserélhettük ki tapasztalatainkat, ötleteinket.

Köszönjük a Szentgyörgyi Albert Agora igazgatónőjének, Orbán Hedvignek, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a tulajdonukban lévő Magyaros népviseleti ruhákba öltözött babáikat.

 

További hírek

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

×