× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Molnár Áron: "Hosszú távú terveim vannak Algyővel, akár 100 évre"

|
2014. december 14. | Önkormányzat

A közbeszéddel ellentétben nem könnyű algyői polgármesternek lenni. Bár az anyagi forrás adott, de a testület munkája nehéz - vallja a Rádió7 csütörtöki Napraforgójának vendége, Molnár Áron, Algyő polgármestere.

Először ült be Égető Gyula mellé Molnár Áron, Algyő új polgármestere. Már beszélgetésük elején kiderült, hogy közös pont kettejük életében Ady Endre költészetének szeretete. Megtudhattuk, hogy a költő istenes és magyarság verseit kedveli leginkább Molnár Áron.

A polgármester felesége tanár, és Ő maga is tanított már. „Sok a közös pont a pedagógus és a polgármester között. Mindkettő alkotómunka” – mutatott rá a két mesterség hasonlóságára Molnár Áron.

„Mi a könnyebb egy polgármester számára? Amikor kevesebb a befolyó pénz, vagy amikor sok?” – hangzott a műsorvezető kérdése. Molnár Áron erre azt válaszolta, hogy aki gazdag, annak is vannak problémái. A szegény ember ugyanakkor boldogabb lehet, mint egy gazdag ember – mondta. Nem napról-napra él a település. Ilyen értelemben könnyebb a nagyközség helyzete, mint más településnek. „Mindig lesz olyan akinek tetszik, és mindig lesz olyan akinek nem. A végső döntés mindig a testületé, azonban fontos kérdés, hogy hányan véleményezik az önkormányzat munkáját.”

„Algyőt sokan irigylik, a településnek más súlya van. Abszolút nem könnyű egy algyői polgármesternek” – vallja a nagyközség első embere. Úgy gondolja, ha közös pénzről van szó, még inkább takarékosnak kell lenni. „Egy testületi-ülés 8-9 óráig is eltart, mert van miről dönteni” – mutatott rá a testületi munka fontosságára. Szerinte fontos a bizottsági előkészítő munka, a testületi-ülésnek pedig pusztán formalitásnak kellene lennie.

„Hány ciklusra tervez?” – tette fel a kérdést Égető Gyula. A polgármester erre egy hasonlattal válaszolt. „Ha valaki elkezd edzősködni, akkor az első, hogy ránéz a gyerekre és megtapasztalja, kivel van dolga és mi lehet belőle. Hosszú távú terveim vannak Algyővel, akár 100 év." Véleménye, hogy szolgálatként kell a polgármesterségre tekinteni.

A műsor ezek után a város közlekedését is érintette, amely sarkalatos pontja Algyőnek. Nincs probléma az algyői közlekedéssel, Szegedre megoldható a bejutás. Megtudtuk, hogy az algyői helyi járat a jövőben meg is szűnhet, kihasználatlansága miatt. "A Mars térre érkezik be a busz Szegeden, ami nagy segítséget jelent a dolgozóknak. A körjárat változott, erre sokan panaszkodnak. A Volánnal már tárgyalások folynak” – tudtuk meg Molnár Árontól.

Égető Gyula és Molnár Áron az algyői időseket érintő gondokról is beszéltek. „Úgy vagyok az idősek problémáival, mint a bölcsödével. A gyerekeknek nem bölcsödére van szüksége, hanem az apukájukra és anyukájukra. A családoknak kellene az idősökről gondoskodniuk” – hangzott a polgármester véleménye. Az idősek otthona úgy tűnik, hogy ebben a ciklusban megvalósulhat – folytatta.  Elhangzott, hogy januárban ezen munkálatok fel fognak gyorsulni. A városban sajnálatos módon hajléktalanok is élnek. Kérdéses, hogy a fedél nélkülieknek hol tudnak helyet biztosítani.

A nagyközség vezetőjétől megtudtuk, hogy az algyői szálloda december 15-én kerül átadásra. Januárra már előfoglalás is van. A szálloda mellé épült egy konyha is. „A helyi közétkeztetést szeretnénk megoldani” – beszélt a testület terveiről a nagyközség első embere. Molnár Áron azt is elmondta, hogy a lovas élet átszervezésére lenne szükség, ugyanis rendezvényeket és konferenciákat kell arra a területre szervezni.

Elkészült a Borbála fürdőhöz az új öltöző szárny, amelyet egy kültéri medencével kell tovább fejleszteni. Új kutat is kell fúratni. „A Sportközpont fűtése  termálvízzel kell hogy történjen.”

A téma ezután a migráns-kérdés volt. „Természetesen tudomásul vesszük, hogy a menekült tábor mellénk költözik” – fogalmazott Molnár Áron. Algyő haszna ebből az lehet, hogy a tábor területén algyőieket foglalkoztatnak. „Ha a menekült kérdés továbbra sem oldódik meg, akkor erre az államnak is reagálni kell. 2014-ben már 16 ezer menekült próbált átszökni a magyar határon” – mondta a polgármester. A migránsok és a menekült tábor kérdésköre holnap Lázár Jánossal is megtárgyalásra kerül a rádióban.

A beszélgetés végén Molnár Áron elmondta, hogy a munkahelyteremtés kiemelt fontosságú Algyő életében is, ugyanis a településen is élnek munkanélküliek. Vállakozás-fejlesztő programokat is fognak indítani. A polgármester szerint a belső és külső kommunikáció nagyon fontos az önkormányzat életében. Bízik abban, hogy ezt a testület is belátja.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×