Egy hete tűz ütött ki a Mol algyői gáztelepén. Hangos robajjal égett 3 fáklya - egy héttel később végre megtudtuk a részleteket.

"> Egy hete tűz ütött ki a Mol algyői gáztelepén. Hangos robajjal égett 3 fáklya - egy héttel később végre megtudtuk a részleteket.

">
× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Mol-tűz: sem Szeged, sem Algyő nem volt veszélyben

|
2011. január 19. | Rendőrség

Egy hete tűz ütött ki a Mol algyői gáztelepén. Hangos robajjal égett 3 fáklya - egy héttel később végre megtudtuk a részleteket.

A Mol tájékoztatásából kiderült, hogy január 11-én 17 óra 30 perckor az algyői gáztechnológia egység egyik kompresszora meghibásodott, amelynek következtében tűz keletkezett. A létesítményi tűzoltóság megkezdte az oltást, amelyet az időközben helyszínre érkező szegedi és hódmezővásárhelyi tűzoltóegységekkel együtt fejeztek be.

Információnk szerint egy felügyelet nélkül működő gázkompresszor sérült meg, a kiáramló gáz begyulladása okozta a tüzet. A tűzoltók a környezet hűtését biztosították, a gázvezeték elzárásával elfojtották a lángokat is.

Múlt kedden az üzem mintegy 70 százalékos kapacitással, az üzemzavar idején is működött. Még aznap este fél 11-re a szakemberek visszaállították a normál üzemmenetet – olvashatjuk a nemzeti olajtársaság közleményében.

A baleset látványos részét Szegedről több helyen is észlelték, ugyanis üzemzavar esetén fellobbannak a gázfáklyák. Megtudtuk: a fáklya működtetésére azért volt szükség, mivel a meghibásodás miatt egy másik kompresszorüzemet is áramtalanítottak, így ezen gépek által komprimált – azaz sűrített – gáz is a fáklyára került, a sérült egységével együtt. Az áramtalanított üzemrészek újraindítása után a fáklyázás megszűnt. Ezért festette vörösre az ég alját a Mol három fáklyája, amik a hibaelhárítás után ki is aludtak.

Kérdésünkre elmondták, hogy az algyői üzem rendelkezik a megfelelő biztonságtechnikai rendszerekkel, amelyeket folyamatosan figyelnek, ezek eltérés esetén riasztást adnak az üzemirányításnak. Az üzemirányítókat kiképezték az esetleges vészhelyzetek kezelésére.

A január 11-i balesetben személyi sérülés nem történt, sem Algyő sem Szeged lakói nem voltak veszélyben. A törvényi előírások szerint a telep rendelkezik a megfelelő tervekkel, hogy mikor, milyen hatóságokat, szervezeteket kell értesíteni egy esetleges baleset bekövetkezésekor. A múlt heti esetnél a Katasztrófavédelem munkatársai a helyszínen voltak és megállapították, hogy további intézkedésre nincs szükség – tudtuk meg a Moltól.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×