× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Modernizálják a Faluház fűtési rendszerét

|
2022. november 21. | Önkormányzat

Egy hidegebb téli hónapban 500 ezer forint is elment az Algyői Faluház fűtésére. Az elavult gázkazánt most hőszivattyús rendszere cserélik, így a jövőben az intézménynek nem kell gázszámlát fizetnie. Jó hír, hogy a modernizáció révén a nyári klimatizálás is megoldott lesz.

Hűtés nincs, a fűtés pedig problémás – így lehet összefoglalni röviden az Algyői Faluház jelenlegi rendszerét. Még a szeptemberi képviselő-testületi ülésen hangzott el, hogy régóta húzódik az épület modernizációjának kérdése. Mert bár mutatós építményről van szó, a szigetelés hiánya, a régi nyílászárók és a nem megfelelően működő gázkazán miatt korántsem nevezhető modernnek.

Az ülésen Molnár Áron polgármester elmondta, hogy már évek óta kerestek megfelelő pályázati konstrukciót az épület felújítására, ám mivel nem valószínű, hogy a következő időszakban ilyen megjelenik, a Gyevikult Nkft. a saját forrásaiból végeztetné el a szükséges átalakításokat. A képviselők előtt letett anyagként szerepelt előterjesztésből kiderült, hogy hőszivattyús rendszer kiépítésével, illetve a meglévő napelempark bővítésével az épület gázfelhasználást ki lehet váltani. Az önkormányzati cég a kivitelezés áfatartalmát kérte támogatásként a testülettől, amelyet ha visszaigényel, természetesen vissza is utal majd az önkormányzat számlájára. A képviselők támogatták az elképzelést.

„A Településüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság döntött, a három beérkezett árajánlat közül kiválasztották a legjobbat. Egy algyői vállalkozás nyert, és a tervek szerint hamarosan indulhat is a kivitelezés, ezért lesznek az adventi programok a kinti színpadon tartva” – tájékoztatott a fejleményekről Molnár Áron. Hozzátette, reméli, még a kemény hideg időszak előtt kész lesz a fejlesztés, mert ezzel sokat tudnak spórolni.

Kovács László, a Gyevikult Nkft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2018 óta folyamatosan spórolnak. A mostani beruházás költségeit két tétel fedezi, egyrészt az eredménytartalékuk, másrészt pedig minden évben költeniük kell az ingatlanok állagmegóvására bizonyos összeget, és ennek maradványát különítették el.

„A beruházó a legkevesebb kellemetlenséget okozva szeretné végezni a munkáját, így az algyői Faluház csak a két ünnep között, illetve január első másfél hetében lesz zárva. Az újévi koncertet már a nagyteremben tartjuk” – mondta Kovács László.

A projekt nagyjából 30 millió forintba kerül.

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×