× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Mintamenza program

|
2014. november 07. | Gazdaság
Az Algyőn újonnan épülő 600 adagos konyhában is bevezetik majd a Mintamenza programot. Most arra a kérdésre keressük a választ, hogy mik azok az okok, ami miatt a Mintamenza mellett döntöttünk; milyen kedvező hatásai lehetnek ennek a programnak Algyő életében, illetve az iskolai, és óvodai étkeztetésben?

Magyarországnak az Európai Unióban a táplálkozással kapcsolatos mutatói sajnos a legrosszabbak közé tartoznak. 2009-ben az OÉTI és az ÁNTSZ együttműködve felmérte országosan az óvodai közétkeztetés helyzetét, amelynek az eredményei sajnos nagyon kedvezôtlenek lettek.

A rossz eredmények után a dél-alföldi régióban elindult egy hatékonynak és működőképesnek bizonyuló stratégia kidolgozása. Célja, hogy egy lényegesebben egészségesebb, korszerűbb táplálkozást alakítsanak ki, változásokat hozzanak létre a mai közétkeztetés helyzetében, hiszen a betegségmegelőzés és egészségmegőrzés egyik fontos alappillére a táplálkozás, illetve annak szokásai. Ezért kiemelten fontos, hogy az eddig kevésbé használt nyersanyagok, mint például a hal, minőségi tejtermékek, teljes kiőrlésű pékáruk, gyümölcsök, zöldségek szélesebb körben megjelenjenek a menzák étlapjain.

Prohánszka Béla, a Mintamenza szakmai vezetőjének elmondása szerint megközelítőleg 2,1 millió ember érintett a közétkeztetésben Magyarországon. Ez idáig több mint 250 település csatlakozott a Mintamenza programhoz, amely megközelítőleg 700 ezer ember étkeztetésének megváltozását jelenti. A menzákon szeretnék elérni, hogy szezonális, ne utaztatott élelmiszerekbôl készüljenek az ételek. Továbbá, hogy az alapanyagok ellenőrzöttek legyenek, korosztálynak megfelelő mennyiségben, minőségben és esztétikusan szolgálják fel az ebédlőkben.

Köztudott, hogy a napjainkban az ételhamisítások, és adalékanyagok korát éljük. A hústermékek, tejtermékek, származása nagyon sok esetben bizonytalan, nem tudhatjuk, hogy milyen körülmények között, melyik országban gyártották, vagy termelték. A zöldség és gyümölcsféléknél, pedig szinte beazonosíthatatlan a növényvédőszer tartalom.

Napjainkra olyan magas szintet ért el a különböző adalékok használata (xantán gumi, ízfokozók, térfogatnövelő, állagjavító, tartósítószer és az „E” betűs megjelölések kiismerhetetlen sora), melyek hosszabb távú hatása ismeretlen. Nem elfelejtendő a génmanipulált szója, mely megtalálható a legtöbb állattakarmányban, és napi étkezésben használt termékben, mint a virsliben és parizerben is. Ez természetesen, mind a globalizációnak köszönhető. A 70-es és 80-as években ezeken a dolgokon nem kellett idegeskedni, akkor még a krumplipüré nem krumpli porból készítették, a pékáruk sütéséhez, pedig csak lisztet használtak.

Az új konyha beindításával az a cél, hogy az óvodába, és iskolába járó gyermekek, és az azt igénybe vevők ellenôrzött, és minőségi ételt kapjanak, ami a mai országos közétkeztetés színvonalát tekintve, nem kis kihívás. Nagyon nehéz minőségi és ellenőrzött, vagy akár bioterméket, illetve beszállítókat találni, hiszen a nagyüzemi szinten történő élelmiszer-előállítás terjedt el az országban.

Célunk azokat a termelőket, és beszállítókat megkeresni, akiket ellenőrizni tudunk, és akik a 600 adagos konyhát mennyiségileg is ki tudják szolgálni.

Az alapanyagok forrásaként bármilyen algyői mezőgazdasági termelő, és kész élelmiszer előállító jelentkezését várjuk.

„A kormányzat most jogi szabályozással is hozzájárul a Mintamenza Programban elindult folyamatok segítéséhez, nevezetesen úgy szabályozza a közétkeztetést, hogy bizonyos kényelmi termékeket, vagy olyan termékeket, amelyek nem szolgálják az egészségünket, kiszorítja, vagy visszaszorítja” - mondta el Pesti Imre.
 

További hírek

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/02175-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. szeptember 30. – 2023. október 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. szeptember 26. | Gazdaság Bővebben

Az Algyő SK életében sok változás történik az idei szezontól, de a munka nem áll meg. Az edzők ugyanolyan lelkesen vetik bele magukat a legkisebbektől egészen a felnőtt korosztály trenírozásába, mint ahogy azt eddig is megszokhattuk tőlük.

2023. szeptember 25. | Sport Bővebben

Palya Bea Egyszálének koncertje nyitotta meg a Szent Anna napi búcsú rendezvénysorozatát a templomban. A művésznő hatalmas mosollyal és szeretettel érkezett meg, és már a beéneklésnél is betöltötte hangja a templomot. A koncert után pedig a Hírmondóval is beszélgetett kicsit.

2023. szeptember 24. | Kultúra Bővebben

×