× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Mintamenza program

|
2014. november 07. | Gazdaság
Az Algyőn újonnan épülő 600 adagos konyhában is bevezetik majd a Mintamenza programot. Most arra a kérdésre keressük a választ, hogy mik azok az okok, ami miatt a Mintamenza mellett döntöttünk; milyen kedvező hatásai lehetnek ennek a programnak Algyő életében, illetve az iskolai, és óvodai étkeztetésben?

Magyarországnak az Európai Unióban a táplálkozással kapcsolatos mutatói sajnos a legrosszabbak közé tartoznak. 2009-ben az OÉTI és az ÁNTSZ együttműködve felmérte országosan az óvodai közétkeztetés helyzetét, amelynek az eredményei sajnos nagyon kedvezôtlenek lettek.

A rossz eredmények után a dél-alföldi régióban elindult egy hatékonynak és működőképesnek bizonyuló stratégia kidolgozása. Célja, hogy egy lényegesebben egészségesebb, korszerűbb táplálkozást alakítsanak ki, változásokat hozzanak létre a mai közétkeztetés helyzetében, hiszen a betegségmegelőzés és egészségmegőrzés egyik fontos alappillére a táplálkozás, illetve annak szokásai. Ezért kiemelten fontos, hogy az eddig kevésbé használt nyersanyagok, mint például a hal, minőségi tejtermékek, teljes kiőrlésű pékáruk, gyümölcsök, zöldségek szélesebb körben megjelenjenek a menzák étlapjain.

Prohánszka Béla, a Mintamenza szakmai vezetőjének elmondása szerint megközelítőleg 2,1 millió ember érintett a közétkeztetésben Magyarországon. Ez idáig több mint 250 település csatlakozott a Mintamenza programhoz, amely megközelítőleg 700 ezer ember étkeztetésének megváltozását jelenti. A menzákon szeretnék elérni, hogy szezonális, ne utaztatott élelmiszerekbôl készüljenek az ételek. Továbbá, hogy az alapanyagok ellenőrzöttek legyenek, korosztálynak megfelelő mennyiségben, minőségben és esztétikusan szolgálják fel az ebédlőkben.

Köztudott, hogy a napjainkban az ételhamisítások, és adalékanyagok korát éljük. A hústermékek, tejtermékek, származása nagyon sok esetben bizonytalan, nem tudhatjuk, hogy milyen körülmények között, melyik országban gyártották, vagy termelték. A zöldség és gyümölcsféléknél, pedig szinte beazonosíthatatlan a növényvédőszer tartalom.

Napjainkra olyan magas szintet ért el a különböző adalékok használata (xantán gumi, ízfokozók, térfogatnövelő, állagjavító, tartósítószer és az „E” betűs megjelölések kiismerhetetlen sora), melyek hosszabb távú hatása ismeretlen. Nem elfelejtendő a génmanipulált szója, mely megtalálható a legtöbb állattakarmányban, és napi étkezésben használt termékben, mint a virsliben és parizerben is. Ez természetesen, mind a globalizációnak köszönhető. A 70-es és 80-as években ezeken a dolgokon nem kellett idegeskedni, akkor még a krumplipüré nem krumpli porból készítették, a pékáruk sütéséhez, pedig csak lisztet használtak.

Az új konyha beindításával az a cél, hogy az óvodába, és iskolába járó gyermekek, és az azt igénybe vevők ellenôrzött, és minőségi ételt kapjanak, ami a mai országos közétkeztetés színvonalát tekintve, nem kis kihívás. Nagyon nehéz minőségi és ellenőrzött, vagy akár bioterméket, illetve beszállítókat találni, hiszen a nagyüzemi szinten történő élelmiszer-előállítás terjedt el az országban.

Célunk azokat a termelőket, és beszállítókat megkeresni, akiket ellenőrizni tudunk, és akik a 600 adagos konyhát mennyiségileg is ki tudják szolgálni.

Az alapanyagok forrásaként bármilyen algyői mezőgazdasági termelő, és kész élelmiszer előállító jelentkezését várjuk.

„A kormányzat most jogi szabályozással is hozzájárul a Mintamenza Programban elindult folyamatok segítéséhez, nevezetesen úgy szabályozza a közétkeztetést, hogy bizonyos kényelmi termékeket, vagy olyan termékeket, amelyek nem szolgálják az egészségünket, kiszorítja, vagy visszaszorítja” - mondta el Pesti Imre.
 

További hírek

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

A nők tovább meneteltek, a férfiak pedig lerohanásgólokkal nyertek a kézilabda Csongrád-Csanád megye második, harmadik vonalában.

2021. április 07. | Sport Bővebben

Nem változott érdemben Algyő idei költségvetése: a hárommilliárdos büdzsé nagyjából megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, csak a szerkezete változik. Az idén tovább kell csökkenteni a település működtetésének kiadásait, és a fejlesztéseket is rangsorolni kellett.

2021. április 05. | Önkormányzat Bővebben

×