× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Mintamenza program

|
2014. november 07. | Gazdaság
Az Algyőn újonnan épülő 600 adagos konyhában is bevezetik majd a Mintamenza programot. Most arra a kérdésre keressük a választ, hogy mik azok az okok, ami miatt a Mintamenza mellett döntöttünk; milyen kedvező hatásai lehetnek ennek a programnak Algyő életében, illetve az iskolai, és óvodai étkeztetésben?

Magyarországnak az Európai Unióban a táplálkozással kapcsolatos mutatói sajnos a legrosszabbak közé tartoznak. 2009-ben az OÉTI és az ÁNTSZ együttműködve felmérte országosan az óvodai közétkeztetés helyzetét, amelynek az eredményei sajnos nagyon kedvezôtlenek lettek.

A rossz eredmények után a dél-alföldi régióban elindult egy hatékonynak és működőképesnek bizonyuló stratégia kidolgozása. Célja, hogy egy lényegesebben egészségesebb, korszerűbb táplálkozást alakítsanak ki, változásokat hozzanak létre a mai közétkeztetés helyzetében, hiszen a betegségmegelőzés és egészségmegőrzés egyik fontos alappillére a táplálkozás, illetve annak szokásai. Ezért kiemelten fontos, hogy az eddig kevésbé használt nyersanyagok, mint például a hal, minőségi tejtermékek, teljes kiőrlésű pékáruk, gyümölcsök, zöldségek szélesebb körben megjelenjenek a menzák étlapjain.

Prohánszka Béla, a Mintamenza szakmai vezetőjének elmondása szerint megközelítőleg 2,1 millió ember érintett a közétkeztetésben Magyarországon. Ez idáig több mint 250 település csatlakozott a Mintamenza programhoz, amely megközelítőleg 700 ezer ember étkeztetésének megváltozását jelenti. A menzákon szeretnék elérni, hogy szezonális, ne utaztatott élelmiszerekbôl készüljenek az ételek. Továbbá, hogy az alapanyagok ellenőrzöttek legyenek, korosztálynak megfelelő mennyiségben, minőségben és esztétikusan szolgálják fel az ebédlőkben.

Köztudott, hogy a napjainkban az ételhamisítások, és adalékanyagok korát éljük. A hústermékek, tejtermékek, származása nagyon sok esetben bizonytalan, nem tudhatjuk, hogy milyen körülmények között, melyik országban gyártották, vagy termelték. A zöldség és gyümölcsféléknél, pedig szinte beazonosíthatatlan a növényvédőszer tartalom.

Napjainkra olyan magas szintet ért el a különböző adalékok használata (xantán gumi, ízfokozók, térfogatnövelő, állagjavító, tartósítószer és az „E” betűs megjelölések kiismerhetetlen sora), melyek hosszabb távú hatása ismeretlen. Nem elfelejtendő a génmanipulált szója, mely megtalálható a legtöbb állattakarmányban, és napi étkezésben használt termékben, mint a virsliben és parizerben is. Ez természetesen, mind a globalizációnak köszönhető. A 70-es és 80-as években ezeken a dolgokon nem kellett idegeskedni, akkor még a krumplipüré nem krumpli porból készítették, a pékáruk sütéséhez, pedig csak lisztet használtak.

Az új konyha beindításával az a cél, hogy az óvodába, és iskolába járó gyermekek, és az azt igénybe vevők ellenôrzött, és minőségi ételt kapjanak, ami a mai országos közétkeztetés színvonalát tekintve, nem kis kihívás. Nagyon nehéz minőségi és ellenőrzött, vagy akár bioterméket, illetve beszállítókat találni, hiszen a nagyüzemi szinten történő élelmiszer-előállítás terjedt el az országban.

Célunk azokat a termelőket, és beszállítókat megkeresni, akiket ellenőrizni tudunk, és akik a 600 adagos konyhát mennyiségileg is ki tudják szolgálni.

Az alapanyagok forrásaként bármilyen algyői mezőgazdasági termelő, és kész élelmiszer előállító jelentkezését várjuk.

„A kormányzat most jogi szabályozással is hozzájárul a Mintamenza Programban elindult folyamatok segítéséhez, nevezetesen úgy szabályozza a közétkeztetést, hogy bizonyos kényelmi termékeket, vagy olyan termékeket, amelyek nem szolgálják az egészségünket, kiszorítja, vagy visszaszorítja” - mondta el Pesti Imre.
 

További hírek

34 napirendi pontot tárgyalt 2025. február 20-án Algyő Nagyközség Képviselő-testülete.

2025. március 25. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 28-án és 29-én, akik a 2025/26-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2025. március 24. | Oktatás Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS/I01/00657-5/2025. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2025. március 31. – 2025. április 20-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2025. március 24. | Gazdaság Bővebben

Ezúton értesítjük a tisztelt lakosságot, hogy Algyő Nagyközség Önkormányzata megbízásából a Kastélykert utcán a kivitelező megkezdi az útfelújítási munkálatok következő szakaszát, ezért 2025. március 24-től teljes szélességben lezárásra kerül a Kastélykert utca a településkaputól a Téglás utcáig.

2025. március 22. | Önkormányzat Bővebben

Teltház előtt játszotta Vörös Edit, Teremi Trixi, Szirtes Gábor és Csere László az Asszonykám adj egy kis kimenőt! című darabot. Az előadás egy operett betétekkel tűzdelt kabaréműsor volt, amellyel két felvonáson keresztül örvendeztették meg a közönséget.

2025. március 21. | Kultúra Bővebben

×