× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Minden az anyatejről és az újszülöttekről szólt Algyőn

|
2020. szeptember 21. | Egészség, életmód

Csaknem ötven babát köszöntöttek Algyőn, ahol kitűzött cél a településen élők számának folyamatos növelése. Az Anyatejes Táplálás Világnapjához csatlakoztak szeptember 19-én, értékes programokat kínáltak a családoknak.

Egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez, ezért indította el 1992-ben az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF az Anytejes Táplálás Világnapja nevű átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében. A kezdeményezéshez Algyő már másodjára csatlakozott, szeptember 19-én a Faluházban tartottak ennek kapcsán rendezvényt, melyen az elmúlt egy évben született mintegy ötven gyermeket is köszöntötték.

Azonban a programra a vírushelyzet miatt tizenhét család látogatott el. Őket Molnár Áron polgármester üdvözölte, aki az önkormányzat csomagját is átnyújtotta számukra. Azoknak a családoknak, akik a járvány miatt nem mertek elmenni az eseményre, személyesen viszik majd házhoz az ajándékot.

A településvezető köszöntőjében kiemelte, célként tűzték ki a létszámnövekedést Algyőn, az elmúlt 5 évben mintegy 10 százalékkal emelkedett a lélekszám, így már 5500-nál is töbebn laknak a községben. Elmondta, számos programmal segítik azokat, akik gyermeket vállalnak Algyőn. Például a szülést követően 100 ezer forintos támogatást adományoznak, segítik a párok lakásfelújítását, de a jó bölcsődei és óvodai körülmények is ezt a cél szolgálják. Hozzátette, jövő nyár elején indul az új, 60 férőhelyes bölcsőde építése.

A nap során játékos foglalkozás, ételkóstoló és a helyi kézművesek bemutatkozása várta a családokat. Így például a kézzel készült hordozókendőket és a horgolt játékokat is megtekinthették a szülők, akik a kendő helyes használatához is segítséget kaptak. Ahogyan a szoptatás megfelelő technikájához is. Ebben Szabó-Tóth Erika segített az édesanyáknak, aki szerint elkeserítő, hogy ma Magyarországon 40 ezer csecsemő nem kap anyatejes táplálást, ez a babák több mint felét jelenti.

Hangsúlyozta, a szoptatás egy tanult viselkedésforma, ezért már a várandósság alatt rá kell készülni szakemberek segítségével, de ingyenesen letölthető applikációk is segítenek ebben. Hozzátette, nem jó, hogy sokan a cumival próbálják megnyugtatni a gyermeket, jobb lenne, ha ezt a mellre helyezéssel tennék meg, mert az anyatej a legideálisabb táplálék a kisbabák számára.

forrás: www.delmagyar.hu (Kiss Anna)


Kapcsolódó galéria: Minden az anyatejről és az újszülöttekről szólt Algyőn (10 db kép)

Galéria további képei
 

További hírek

Algyőnek számos olyan lakosa volt az idők folyamán, akik hírét vitték községünknek. Tehetségükkel, munkájukkal és odaadásukkal példát állítva mindenki elé. Egy elhivatott algyői fiatalember is erre az útra lépett, és hétről hétre méretteti majd meg magát a TV2 Dancing with the Stars – Mindenki táncol című műsorában...

2020. október 20. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Algyő, Búvár u. 9. emelet 6. szám alatt megüresedő költségalapú bérlakás legfeljebb 5 évre történő bérbeadására.

2020. október 19. | Önkormányzat Bővebben

Régi edények és különböző használati tárgyak, de még a nyolcvanas évekből származó Grundig tévé is van abban – a hétvégén átadott – algyői Látványraktárban, aminek a tájházban találtak helyet.

2020. október 19. | Kultúra Bővebben

Egy török pipát is rejtett a kert Algyőn, még mindig egészben van, a tulipános minta is látszik rajta. Emellett Árpád-, bronz- és avarkori tárgyak maradványai is előkerültek a föld alól, tárlaton mutatják be ezeket.

2020. október 16. | Kultúra Bővebben

Mórahalom–Algyő 0–2 (0–0)

2020. október 14. | Sport Bővebben

×