× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Menekülttábor Nagyfán - félnek az algyőiek

|
2013. június 09. | Napjaink
300 személyes sátortábort építettek menekülteknek a „Csillaghoz" tartozó nagyfai büntetés-végrehajtási intézet területén. Az első migráns csoport pénteken érkezett. A közelben élő algyőiek félelmeire, kérdéseire szerdán lakossági fórumon válaszoltak a bevándorlási hivatal és a rendőrség vezetői.

A legkönnyebb ellenállás irányába, a szerb-magyar határon keresztül özönlik a migránsok áradata – adtuk hírül lapunkban is. Mióta itthoni jogszabály tiltja a menedék kérők idegenrendészeti őrizetbe vételét, még az afrikai menekültek is hanyagolják a spanyolországi irányt, inkább a szerb-magyar határon próbálkoznak az Európai Unió területére jutni. Az embercsempészek arra is kioktatják őket, hogy menedéket kérjenek. Az illegális bevándorlókat helyzetük tisztázásáig Magyarország kénytelen elhelyezni. Ám minden hazai befogadó helyre ki lehetet tenni a „Megtelt!" táblát.

Új őrizet

Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a kérelmezők menekültügyi őrizetbe vételét annak érdekében, hogy helyzetük rendezéséig ne tűnhessenek el a hatóságok látóköréből. Az új, várhatóan július 1-jén életbe lépő jogszabály a menekültek magyarországi fogadásának, támogatásának körülményeit is rendezi.
Aggódnak a nők


A belügyminiszter döntött arról, hogy a szerb-magyar határhoz közel, a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai területén sátortábort alakítanak ki. Ott azonban 56 ház szolgálati lakásaiban közel kétszáz civil él. De Algyő, Batida, Maroslele, Hódmezővásárhely, Szeged is néhány órás járótávolságra van a tábortól, amelynek idegen országokból illegálisan Magyarországra lépő, ideiglenesen itt elhelyezett lakói szabadon mozoghatnak. Az itt elhelyezett menedék kérelmezők egészségügyi állapotát folyamatosan ellenőrzik, így az esetleges fertőző betegségek terjedésétől nem kell tartani.

Aggódnak a nagyfai büntetés-végrehajtási intézményben dolgozók hozzátartozói – köztük sok fiatal nő és gyerek. De Algyőn és a közigazgatási területéhez tartozó tanyák lakói is féltik eddigi nyugalmukat „a sok idegentől". Faluszerte beszélik, hogy a menekülő szegény emberek közé keveredhetnek nem kívánatos személyek is. A lakatok, a biztonsági berendezések iránti kereslet megnőtt. A nagyfaiak és a környékbeliek félelmének eloszlatását is célozta a szerdai lakossági fórum.

Több rendőr posztol

– Június 7-én érkezett az első csoport migráns férfi. Október 15-ig, vagyis ideiglenesen és csak szükség szerint helyezünk el az algyői önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó, de a környező településektől több mint 10 kilométerre lévő Nagyfán menekülteket – hangsúlyozta Seres József. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóság vezetője elmondta: a büntetés-végrehajtási intézmény, így az ottani szolgálati lakások megközelítése is tilos, illetve engedélyhez kötött. E szabályt a menekülttáborban élők számára az is egyértelműsíti majd, hogy – a bv területén szokás járőrözése mellett – több rendőr posztol folyamatosan Nagyfán, a lakóházak környékén. A területről kivezető dűlőutakon, és a tiszai gáton közlekedőket pedig rendőrök és polgárőrök ellenőrzik. A tábort – az algyői önkormányzati cég segítségével – körbekerítik, a nagyfai házak kerítéseit megerősítik.

Idegenek ideiglenesen

– Fel kell készülniük a nagyfaiaknak és a környékbelieknek a menekültek érkezésére, bár a lakossági fórumon többször is elhangzott, hogy a menekülttáborban elhelyezett migránsok nem bűnelkövetők, hanem menedékkérők. Megértéssel tanácsos tudomásul venni, hogy az idegenek ideiglenesen tartózkodnak itt, a rendőrség pedig addig is fokozottan ellenőrzi a környéket. A menekültek sokszor konfliktusba keverednek egymással, de a magyarországi lakossággal kerülik az összeütközést és a bűncselekményt. Provokálásukat tanácsos elkerülni, és a kapukat, a mozdítható értékeket érdemes zárni - osztotta meg velünk tapasztalatát Zélity László rendőr ezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője. Ugyanakkor jelzőrendszerként is használható úgynevezett elektromos éket adnak minden lakásba a nagyfai asszonyok, gyerekek személyes biztonságérzetének növelése érdekében.
 

További hírek

Az Algyői Könyvtár könyvtárosai Olvasó Klubot indítottak a könyvek szerelmeseinek és azoknak is, akik még próbálgatják a könyvek varázsát magukba szívni.

2022. január 19. | Kultúra Bővebben

Több lakosunk jelezte, hogy gázszagot érez. A problémát jeleztük az illetékes hatóságok felé, akik megkezdték a probléma okának felderítését.

2022. január 19. | Gazdaság Bővebben

Az évi egy alkalom megszervezett lomtalanítás helyett a házhoz menő lomtalanításra tért át a szolgáltató az önkormányzattal történő egyeztetést követően.

2022. január 13. | Gazdaság Bővebben

Az ünnepek után a fenyőfák elszállítását a Településtisztasági Nonprofit Kft. térítési díj nélkül, az ingatlanok elől elszállítja.

2022. január 08. | Napjaink Bővebben

Szentesen a lángok martalékává vált a városi sportcsarnok.

2022. január 02. | Sport Bővebben

×