× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Menekültek: tele vannak az intézmények, most újat nyitnak Csongrádban

|
2014. november 27. | Önkormányzat

Még idén háromszáz migráns befogadására alkalmas ideiglenes menekülttábort nyitnak a Csongrád megyei Nagyfán. Az új befogadóállomásra azért van szükség, mert a menekültek elhelyezésére szolgáló intézmények tele vannak. Idén már majdnem 23 ezer migránst fogtak el Magyarországon, 80 százalékuk a Csongrád megyei határszakaszon át próbál meg illegálisan bejutni az országba.

A Bevándorlási Hivatal, a rendőrség és Algyő önkormányzata szerda este közmeghallgatáson ismertette a lakosokkal a még idén megnyíló befogadóállomás működését. A polgármester nem örült a településtől néhány kilométerre épülő menekülttábornak.

Polgármester: ne létesüljön itt tábor


"Nekem polgármesterként nem lehet más célom, és ezt elmondtam az egyeztetések során is, csak az, hogy ez a tábor Algyő közigazgatási területén ne létesüljön, és többet ne is jusson senkinek az eszébe az, hogy ide költöztesse. Ezért mindent meg fogunk tenni, eddig úgy néz ki, hogy annyit tudunk tenni, minimálisra mérsékeljük azokat a veszélyeket, amik esetleg az algyőiek és a külterületen élőkre leselkedhetnek" – mondta Molnár Áron, Algyő független polgármestere.

A tábor 300 fő befogadására lesz alkalmas, a menekülteket mobilkonténerekben helyezik majd el, állandó orvosi felügyelet mellett, civil biztonsági őrség felügyeletével. Hogy a migránsok ne járjanak ki a táborból, vegyesboltot is nyitnak a kerítéseken belül.

Ideiglenes jelleggel

"Nem bűnelkövetők, bűnözők kerülnek itt elhelyezésre, menedékkérők elhelyezéséről van szó, akik a háború, az üldöztetés, a szegénység elől menekülnek és kérnek menedéket itt Magyarországon, illetve Európában. Az ideiglenes befogadóállomásnak már a nevében is benne van, hogy ideiglenes jelleggel kívánja ezt működtetni a Belügyminisztérium, de jelen pillanatban azt pontosan nem tudom megmondani, hogy milyen időszakra. Ez mindenképpen a migrációs folyamatok változásától függ, hogy meddig kell ezt az ideiglenes befogadóállomást működtetni" – fejtette ki Seres József a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságától.

Az algyői és nagyfai lakosok a meghallgatáson számtalan kérdést tettek fel, többen a fertőzésektől, illetve a bűncselekmények szaporodásától tartanak.

Nagyobb rendőri jelenlét

Bakai Krisztián, a Szegedi Rendőrkapitányság őrnagya úgy fogalmazott, "folyamatosan több a rendőr, a jelenleginél jobban fogjuk fokozni a körzeti megbízottak szolgálatát, kiegészítve szegedi rendőrökkel, illetve a két szomszédos kapitányság rendőrségével, tehát több lesz, nem lesz olyan időszak, amikor nem fognak rendőrrel találkozni".

A hatóságok megerősítették, hogy terrorveszélytől sem kell tartani, a migránsokat nemzetbiztonsági szempontokból is átvizsgálják. A Magyarország területére érkező menekültek döntő többségét a Csongrád megyei határszakaszon fogták el, idén már több mint 18 ezret.


kapcsolódó anyagok: HírTV felvétele

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×