× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Megyei konzultáció: migráció

|
2015. július 09. | Rendőrség
Konzultációt tartottak a migráció kérdéskörében csütörtökön délelőtt Szegeden. A Csongrád Megyei Kormányhivatal hívta össze a fórumra a megye településeinek vezetőit, melyen – dr. Juhász Tünde kormánymegbízott állítása szerint – 43 önkormányzat képviselője vett részt.

Tájékoztatót tartott a kialakult helyzet kapcsán dr. Lukács János dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, megyei rendőr-főkapitány.

Aki áttekintette az elmúlt évek statisztikáját, melynek részletezését most mellőzzük. A lényeg: drasztikusan nőnek a statisztikai számok 2010 óta mind az illegális határátlépők tekintetében, mind az embercsempészet tekintetében. Majd zárszavában így fogalmazott: „Polgármester asszonyoknak és uraknak köszönöm az együttműködést, valamint önökön keresztül kérem, tolmácsolják a lakosság felé a tűrőképességük iránti nagyrabecsülésünket. Harmadrészt továbbra is számíthatnak ránk. Negyedsorban: hogyha bárkit, bármilyen sérelem ér, jelezzék minél előbb. Ugyanis az illegális bevándorló 24 óráig van rendőri eljárásban, azt követően más szervhez kerülnek.”

A tájékoztatók sorát dr. Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának igazgatója folytatta. Az igazgató az illegális migráció, és elsősorban a menekültügy alakulásáról és kihívásairól adott számot. Elmondta, hogy a nagyfai tábort bővítették, és egy új objektumot is kialakítottak az ideiglenes elhelyezés céljából. Ez a kiskunhalasi Gábor Áron Laktanya, ahol egyelőre egy menekültügyi regisztrációs pontot hoztak létre.

A konzultáció célja az volt, hogy a településeket érintő – a témával kapcsolatos – dolgokat felmérjék. Éppen ezért a tájékoztatókat követte az önkormányzatok képviselőinek hozzászólásai. Felszólalt például – többek között ­– Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, aki kiemelte, hogy úgy tapasztalja, hogy mindenki segít: lakosság, hatóság, civil szervezetek. Majd három pontba szedhetően voltak kérései a továbbiakra nézve is:
  • infrastruktúra (az esetleges felhalmozódó szemét eltakarítása, tűzvédelmi intézkedések)
  • biztonságérzet erősítése
  • a felmerülő mezőgazdasági károk objektív megtérítése
Szatmári Imre tűzoltó ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója reflektált: a tűzvédelem rendben van. Igyekszünk az önkénteseket nagyszámban bevonni, a hivatásos állományt megfelelően megszervezni. Két új tűzoltóság az elmúlt időkben: Ruzsa, Kistelek. Mentőegyesületek is vannak. Nem tudunk kiemelkedő – a katasztrófavédelem beavatkozását igénylő – esetről, sem szemét, sem tűz ügyében. „A migránsok nem gyújtogatnak.”

Fackelmann István (Ásotthalom): köszönet illeti a mezőőröket és polgárőröket is. „A migránsok megtalálták az EU leggyengébb láncszemét.” „72ezer bevándorló, nem lenne szükség a hadsereg bevonására?” „Hogyan szavatolják a határzárig a biztonságunkat, a rend fenntartását?”

Nagy erőkkel folytatják a munkát mind a rendőrség (Algyőn és Nagyfán is megerősítve), mind a bevándorlási hivatal.
 

További hírek

Algyő Nagyközség Önkormányzatnak kérésére a Gyeviép Nkft. munkatársai elkészítették az új bölcsődéhez szánt parkoló részt. Az épülettel szemben, az iskola vonalában mintegy 90 méter hosszan szórt útpadkát alakítottak ki.

2023. szeptember 21. | Önkormányzat Bővebben

Az Algyő Foltvarrók Köre augusztus 26-án, szombaton ellátogatott a Magyar Foltvarró Céh által szervezett Országos Foltvarró Fesztiválra, Budapestre a Kultúrszövőgyárba.

2023. szeptember 21. | Kultúra Bővebben

Napjainkban meglehetősen gyorsan kézhez kaphatunk bestseller könyveket a saját anyanyelvünkön. Ez olyan természetessé vált, hogy bele sem gondolunk, hogy egy viszonylag frissen megírt, több száz oldalas idegen nyelvű regény hogyan kerülhet az éjjeliszekrényünkre magyarul. A fordítás rejtelmeiről Illés Róbert, algyői műfordítóval beszélgettünk.

2023. szeptember 21. | Kultúra Bővebben

A szabadstrand területén új kikapcsolódási és sportolási lehetőség nyílt az oda érkezők számára. 936.000 forint kivitelezés összegből kialakításra került ott egy új strandkézilabda pálya.

2023. szeptember 20. | Sport Bővebben

Füzesy István és az ALTE idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Tisza-Parti Partyt, amely nyolcadik alkalommal is nagy sikert aratott. Ezúttal a búcsú hétvégéjén várták a szabadstrandra a kikapcsolódni vágyókat.

2023. szeptember 20. | Napjaink Bővebben

×