Hírek önkormányzat Turisztika Közérdekű információk Események

Hírek

Mégsem dolgozik hiába a szemétgyűjtő önkéntes: kukát raktak Algyőnél a 47-es út két buszmegállójába

Mégsem dolgozik hiába a szemétgyűjtő önkéntes: kukát raktak Algyőnél a 47-es út két buszmegállójába

Bár ez állami feladat, mégis az algyői önkormányzat rakott kukákat a 47-es főúton lévő buszmegállókba. Lakossági fórumon tették szóvá, hogy ezek a helyek szemetesek. A lapunk által bemutatott algyői önkéntes, Gávelné Tóth Irén is említette.

„A buszmegállókban is van szemét, mert kukák nincsenek" – tette szóvá Gávelné Tóth Irén, az a nyugdíjas szakács, aki a 47-es melletti kerékpárút mentén összegyűjti és a hulladékudvarba viszi a biciklisek, autósok által eldobált szemetet.

Most az algyői Téglás utca és a 47-es főút körforgalmánál lévő két megállóban fából készült, masszív szemétgyűjtő edény függ az oszlopon. Benne zacskó. Az algyői önkormányzat cége, a Gyeviép Nkft. szerelte föl és üríti ezeket hetente kétszer, az önkormányzat megrendelésére.

Molnár Áron polgármestertől tudjuk, egy korábbi lakossági fórumon már szóvá tették a szemétgyűjtők hiányát. Az önkormányzat ezek után tárgyalt a buszokat közlekedtető DAKK-kal, de végül úgy tűnt egyszerűbbnek, ha átvállalja ezt a feladatot. Már megrendelték a kukákat, amikor az Irénről szóló történet megjelent az újságban. Az önkéntes munkáját is számon tartják az önkormányzatnál. Irénről szóló cikkünket az algyői polgármester megosztotta a Facebookon, és fölajánlotta az önkormányzat segítségét a munkához. A kerékpárút és a főút melletti hulladék összegyűjtése ugyanis szintén állami feladat. Ezt – anyagi, emberi lehetőségeihez mérten – meg is szokta oldani a Magyar Közút. Jó néhány helyen hétről hétre újból telepakolt illegális lerakóhelyeket kell eltakarítani. Algyő és Szeged között nem ilyen rossz a helyzet, de azért, ha Irén elindul biciklivel, egy zacskó sosem elég arra, amit gyűjt.

– A cikk megjelenése után sokan gratuláltak, és ez jólesett. Nem pénzért vagy jutalomért, hanem azért csinálom, mert jólesik látni, hogy tudok változtatni a környezetemen és hatni az emberekre – mondta Irén. Tervezi, hogy a szemetelőket szelíden rendre utasító táblák kihelyezéséhez kér engedélyt a Magyar Közúttól.

A buszmegállókban egyébként régen volt szemétgyűjtő edény, utoljára zöld műanyagból. Meggyulladt és szétolvadt. Vagy szándékosan lobbantották lángra vagy a rendesen el nem nyomott cigarettacsikk okozta a tüzet.

forrás: www.delmagyar.hu

Galéria

További híreink

Ingyenes bábjáték a Faluházban
Ingyenes bábjáték a Faluházban

Kisvakond, bábjáték egy felvonásban! Minden érdeklődőt szeretettel vár a Gyevikult Nkft. az óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt interaktív bábjátékra.

Ingyenes Mentorprogram Algyőn!
Ingyenes Mentorprogram Algyőn!

Ingyenes Mentorprogram Algyőn!

Partnerségi Tájékoztató Algyő Nagyközség Településképi Rendelet Tervezetének egyeztetéséhez
Partnerségi Tájékoztató Algyő Nagyközség Településképi Rendelet Tervezetének egyeztetéséhez

Az építésügy átalakítását célzó intézkedések részeként az Országgyűlés a települések jellegzetes és értékes arculatának megóvása, kialakítása, az épített és a természeti környezet védelme, valamint az építési beruházások gyors és sikeres megvalósíthatósága érdekében megalkotta a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt. A törvény ösztönzi a településeket sajátos településképük védelmére és alakítására, jellegzetes karakterjegyeik, arculati és egyedi építészeti értékeik megóvására és a társadalom ehhez szükséges aktivizálására.

Retro Disco a Faluházban
Retro Disco a Faluházban

Fergeteges hangulat, fülbemászó dallamok és remek társaság várja az érdeklődőket november 23-án 21 órától a Faluházban, a Gyevikult Nkft. által szervezett Retro Discoban!

Európa – bajnoki bronzérem Szlovákiából
Európa – bajnoki bronzérem Szlovákiából

Október 13-től 21-ig rendezték meg Szlovákiában, Pozsony városában az idei WAKO Kick – Box Európa-bajnokságot, ahol 35 ország 494 versenyzője mérte össze tudását az egy hét alatt.