× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Megoldják a belterületi méhek problémáját

|
2021. június 16. | Gazdaság

A kerti munkát és a gyerekek kinti játékát egyaránt zavarják a méhek Algyőn, sokan félnek tőlük. Éppen ezért egyeztetésre hívta a helyi méhészeket az önkormányzat, és ellenőrizték a szabályok betartását is. Közös megoldást találtak.

A korábbi évekhez képest jóval több panasz érkezett az algyői önkormányzathoz arról, hogy a helyi méhészek méhei mások kertjeiben, udvaraiban is megjelentek, ez pedig akadályozza a kertészkedést, a gyerekek kinti játékát. Éppen ezért májusban egyeztetésre hívták az összes méhészt.

Molnár Áron polgármester elmondta, baráti hangvételű megbeszélést folytattak, ennek célja volt, hogy közös megoldást találjanak a kialakult helyzetre, valamint megnézzék azt, hogy az önkormányzat miként tud segíteni a probléma kezelésében. Emellett szóba került az is, hogy a lakók mit tehetnek a megelőzés érdekében.

Hozzátette, a gondot az okozhatja, hogy most belterületen tartják a méhcsaládokat sokan, amíg az akác virágzása nem indul meg. Ráadásul most belterületen is több virág van, valamint a méhészek félnek, hogy ellopják a kaptárral együtt a méhcsaládjaikat a külterületen, ugyanis erre már többször volt példa mostanság.

Füzesy István alpolgármester jelezte, a 15/1969. (XI. 6.) MÉM rendelet szabályozza hazánkban a belterületi méhtartást, ettől nem térhet el egyetlen önkormányzat sem. Ennek betartását is ellenőrizték is az algyői méhészeknél, szabályszegést egyetlen esetben sem tapasztaltak. A megbeszélésen egy hozzászólást is meghallgattak arról, hogy a természet és a társadalom fennmaradásához milyen fontosak a méhek, éppen ezért óvni kell ezeket a rovarokat, különben kihal a természet.

Az egyeztetésen előrelépés is történt, az önkormányzat ugyanis felajánlotta, hogy engedélyezi a méhkaptárok kihelyezését saját területein, bérbe adja azokat. Természetesen mindezt a falu határában, a lakott területtől távolabb. Már akadt olyan helyi méhész, aki jelezte, hogy szeretne ezzel a lehetőséggel élni.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A Szegedi Vízmű tájékoztatása szerint a Bartók Béla utca elején egy ivóvíz bekötővezeték hibájának javítása miatt időszakos vízhiány tapasztalható a környéken. Várhatóan kora délután visszaáll a szolgáltatás.

2022. május 25. | Gazdaság Bővebben

A Szegedi Vízmű Zrt. munkatársai vízmérő leolvasást tartanak Algyő egész területén a 2022. május 22. és 25. közötti időszakban.

2022. május 23. | Gazdaság Bővebben

A FER Tűzoltóság Kft. algyői létesítményi tűzoltósága 2022. május 24-25-26. napján 9:00 órától tűzoltási gyakorlatot tart, a MOL Nyrt. DS Logisztika – ATM, Algyő telephelyén.

2022. május 17. | Rendőrség Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés elvégzése: 2022. május 20-án (pénteken) a napnyugta utáni időszakban

2022. május 17. | Gazdaság Bővebben

Szegeden a múzeumtól indult reggel a toborzó futás mai etapja, amely 10 órakor ért Algyőre. A falu táblájánál helyi futók is csatlakoztak az éppen távot teljesítő katonához.

2022. május 16. | Rendőrség Bővebben

×