× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Megoldják a belterületi méhek problémáját

|
2021. június 16. | Gazdaság

A kerti munkát és a gyerekek kinti játékát egyaránt zavarják a méhek Algyőn, sokan félnek tőlük. Éppen ezért egyeztetésre hívta a helyi méhészeket az önkormányzat, és ellenőrizték a szabályok betartását is. Közös megoldást találtak.

A korábbi évekhez képest jóval több panasz érkezett az algyői önkormányzathoz arról, hogy a helyi méhészek méhei mások kertjeiben, udvaraiban is megjelentek, ez pedig akadályozza a kertészkedést, a gyerekek kinti játékát. Éppen ezért májusban egyeztetésre hívták az összes méhészt.

Molnár Áron polgármester elmondta, baráti hangvételű megbeszélést folytattak, ennek célja volt, hogy közös megoldást találjanak a kialakult helyzetre, valamint megnézzék azt, hogy az önkormányzat miként tud segíteni a probléma kezelésében. Emellett szóba került az is, hogy a lakók mit tehetnek a megelőzés érdekében.

Hozzátette, a gondot az okozhatja, hogy most belterületen tartják a méhcsaládokat sokan, amíg az akác virágzása nem indul meg. Ráadásul most belterületen is több virág van, valamint a méhészek félnek, hogy ellopják a kaptárral együtt a méhcsaládjaikat a külterületen, ugyanis erre már többször volt példa mostanság.

Füzesy István alpolgármester jelezte, a 15/1969. (XI. 6.) MÉM rendelet szabályozza hazánkban a belterületi méhtartást, ettől nem térhet el egyetlen önkormányzat sem. Ennek betartását is ellenőrizték is az algyői méhészeknél, szabályszegést egyetlen esetben sem tapasztaltak. A megbeszélésen egy hozzászólást is meghallgattak arról, hogy a természet és a társadalom fennmaradásához milyen fontosak a méhek, éppen ezért óvni kell ezeket a rovarokat, különben kihal a természet.

Az egyeztetésen előrelépés is történt, az önkormányzat ugyanis felajánlotta, hogy engedélyezi a méhkaptárok kihelyezését saját területein, bérbe adja azokat. Természetesen mindezt a falu határában, a lakott területtől távolabb. Már akadt olyan helyi méhész, aki jelezte, hogy szeretne ezzel a lehetőséggel élni.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×