× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Megoldják a belterületi méhek problémáját

|
2021. június 16. | Gazdaság

A kerti munkát és a gyerekek kinti játékát egyaránt zavarják a méhek Algyőn, sokan félnek tőlük. Éppen ezért egyeztetésre hívta a helyi méhészeket az önkormányzat, és ellenőrizték a szabályok betartását is. Közös megoldást találtak.

A korábbi évekhez képest jóval több panasz érkezett az algyői önkormányzathoz arról, hogy a helyi méhészek méhei mások kertjeiben, udvaraiban is megjelentek, ez pedig akadályozza a kertészkedést, a gyerekek kinti játékát. Éppen ezért májusban egyeztetésre hívták az összes méhészt.

Molnár Áron polgármester elmondta, baráti hangvételű megbeszélést folytattak, ennek célja volt, hogy közös megoldást találjanak a kialakult helyzetre, valamint megnézzék azt, hogy az önkormányzat miként tud segíteni a probléma kezelésében. Emellett szóba került az is, hogy a lakók mit tehetnek a megelőzés érdekében.

Hozzátette, a gondot az okozhatja, hogy most belterületen tartják a méhcsaládokat sokan, amíg az akác virágzása nem indul meg. Ráadásul most belterületen is több virág van, valamint a méhészek félnek, hogy ellopják a kaptárral együtt a méhcsaládjaikat a külterületen, ugyanis erre már többször volt példa mostanság.

Füzesy István alpolgármester jelezte, a 15/1969. (XI. 6.) MÉM rendelet szabályozza hazánkban a belterületi méhtartást, ettől nem térhet el egyetlen önkormányzat sem. Ennek betartását is ellenőrizték is az algyői méhészeknél, szabályszegést egyetlen esetben sem tapasztaltak. A megbeszélésen egy hozzászólást is meghallgattak arról, hogy a természet és a társadalom fennmaradásához milyen fontosak a méhek, éppen ezért óvni kell ezeket a rovarokat, különben kihal a természet.

Az egyeztetésen előrelépés is történt, az önkormányzat ugyanis felajánlotta, hogy engedélyezi a méhkaptárok kihelyezését saját területein, bérbe adja azokat. Természetesen mindezt a falu határában, a lakott területtől távolabb. Már akadt olyan helyi méhész, aki jelezte, hogy szeretne ezzel a lehetőséggel élni.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Algyő Nagyközség Önkormányzata Algyő településrendezési eszközeinek (településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat) módosítását tervezi a Bartók Béla utca – Tiszavirág utca találkozásánál lévő beépítetlen telekre vonatkozóan.

2021. július 23. | Önkormányzat Bővebben

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a járda és bejáró építésére meghirdetett pályázatot az önkormányzat felfüggeszti mert a beérkezett igények meghaladták a rendelkezésre álló térkő mennyiségét.

2021. július 23. | Önkormányzat Bővebben

Csütörtökön délután 16 óra után nagy területen kapott lángra a tarló és a lábon álló gabona Algyő külterületén. A tűz két pótkocsira is átterjedt.

2021. július 23. | Rendőrség Bővebben

Az óvoda vezetőjét, Ozsváth Lászlóné Valikát a pandémiás helyzet változtatásra késztette, ezért a megszokott karácsonyi ünnepség helyett kerti parti szervezésével igyekezett vidámságot, örömet szerezni a régi kolléganőknek.

2021. július 21. | Oktatás Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata megbízásából, a településüzemeltetést végző Gyeviép Nkft. földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség egyes területein. A szúnyoggyérítés elvégzése: 2021. július 22. (csütörtök) a napnyugta utáni időszakban.

2021. július 20. | Önkormányzat Bővebben

×