× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Megkóstolhatták a megszentelt misebort

|
2022. január 27. | Egyház

Szent János napjához kötődően az algyői templomban is borszentelés volt. Fazakas Attila ezúttal nem a hívek által hozott borokat, hanem a 2022. évi misebort áldotta meg. A hívek is megkóstolhatták az italt.

A római katolikus egyház szertartáskönyve Szent János napjára, vagyis december 27-re írja elő az új bor megáldásának szertartását. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint ez a hagyomány a 13. században Németországból terjedt el, ott a Johannisminne nevet kapta, mert a pap a bor átnyújtásakor azt mondta a híveknek, hogy: „Igyátok Szent János szeretetét”. Ez a szertartás hazánkban is elterjedt később, az új bort csakis ettől a naptól volt szabad fogyasztani.

A borszentelést Algyőn is megtartották, azonban egy nappal korábban, december 26-án.

Fazakas Attila plébános ezúttal viszont nem a hívek által hozott borokat hintette meg a szentelt vízzel, hanem azt a bort, amelyet a következő egy évben miseborként használnak majd. A korábbi évektől eltérően a lelkipásztor 2022-ben nem több, hanem csakis egy pincészet borát, Sike Tamás többszörösen díjnyertes egri borász remekművét fogyasztja majd.

A lelkipásztor a bor megáldása közben Szent János közbenjárását kérte azért, hogy akik abból a borból isznak, azoktól maradjon távol mindenféle mérgező hatás úgy, mint ahogyan Szent Jánosnak sem ártott a mérgezett ital, amelyet megitattak vele. Fazakas Attila azt kérte, hogy erőt és üdvösséget nyerjenek azok, akik a megszentelt borból fogyasztanak majd.

Különlegesség volt az is, hogy a szentmise végén a hívek is megkóstolhatták azt a bort, amely miseborként szolgál az új esztendőben az algyői templomban.

 

További hírek

2022. augusztus 9-én a Kastélykert u. 44 előtt csőtörés történt, ezért a Szegedi Vízmű Zrt. közlése alapján időszakos vízhiány tapasztalható a Géza utca és a Szamóca utca között. A hiba elhárítása folyamatban van, a javítás körülbelül 3 órát vesz majd igénybe.

2022. augusztus 09. | Gazdaság Bővebben

A magyar versenyzők négy érmet, közte két aranyat szereztek szombaton a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokság első döntős napján, írta az MTI. Kopasz Bálint visszaszerezte világbajnoki címét K-1 1000 méteren és a Kiss Blanka, Lucz Anna duó is remek teljesítménnyel nyerte meg a K-2 200 métert.

2022. augusztus 07. | Sport Bővebben

50 kilogrammnyi csirkehúst lopott a házból a 45 éves férfi.

2022. augusztus 05. | Rendőrség Bővebben

Szingapúrból érkeztek fiatal edzők az Algyői Vizisport Egyesülethez, hogy megnézzék, hogyan lehet egy ötletből egy remek egyesületet építeni. A fiatalok nagyon lelkesen és nyitottan ismerkednek a hazánkban működő kajak-kenu sport struktúrájával és az edzések módszertanával.

2022. augusztus 03. | Sport Bővebben

Befizetés, beiratkozás, szünet, családi délelőtt, ballagás a Bóbita Bölcsődében

2022. augusztus 01. | Oktatás Bővebben

×