× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Megjelent a PoliceMail második száma

|
2009. március 05. | Rendőrség

Az önkormányzatok és a lakosság tájékoztatását célzó PoliceMail második számában az idény jellegű falopásokkal és a magukat hivatalos személyeknek kiadó csalókkal kapcsolatos információkat közöl a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

PoliceMail 2009. február

Az elmúlt hónapokban Csongrád megyében a rendőrség az érintett társszervekkel együttműködve folyamatos, fokozott intézkedéseket tett az idény jellegű illegális falopások és fakitermelések megelőzésére, felderítésére Ennek érdekében a helyi közrendvédelmi és bűnügyi szervek felmérték a leginkább érintett területeket, és ahol szükséges volt fokozták a hatósági jelenlétet.

A téli időszakban több erdős területéről is fakivágás módszerével jelentős értékű fát vágtak ki, és tulajdonítottak el ismeretlen tettesek. Ezen ügyek nyomozása többségében eredményre vezetett, kilenc esetben 15 bűnelkövetőt hallgatott ki gyanúsítottként a rendőrség. Az adatokból megállapítható az is, hogy az elmúlt évekhez képest nem emelkedett az ilyen jellegű bűncselekmények száma.

Az illegális, jobbára idényjellegű fakitermelésnek több módja is létezik, és főleg azokon a területeken jellemző, ahol hátrányosabb helyzetű emberek élnek. Megfigyelhető az is, hogy adott esetben a kivágott faanyagot továbbértékesítik. Csongrád megye vonatkozásában a kivágott fát általában saját, fűtési céljaikra használták fel az elkövetők. A kihallgatások alkalmával a gyanúsítottak vallomásaiból az is kiderült, hogy nem voltak tisztában azzal, hogy az ilyen jellegű tevékenység engedélyhez kötött, erről gyakran csak a velük szemben intézkedő rendőröktől értesültek.

Az illegális fakitermelés azon túl, hogy büntetőjogi szankciót von maga után, egyéb károkat is okoz, hisz jelentős környezetkárosítás keletkezik, amivel sérül a terület ökológiája, növény és állatvilága.  A fakitermelés szakszerűtlensége erdővédelmi problémákat von maga után, az erdőfelújítás feltételei pedig, sokszor csak nagyon nehezen biztosítottak.

Az ilyen jellegű bűncselekmények, adott esetben szabálysértések visszaszorítása érdekében a területi hatóságok továbbra is közös ellenőrzéseket, akciókat hajtanak végre. Több esetben a fát szállító járművek ellenőrzésével sikerült – az egyébként még a sértett által nem észlelt – bűncselekményeket felderíteni és bizonyítani. Fontos a szerepük a kmb-s kollégáknak, valamint a polgárőröknek, vadőröknek, mezőőröknek is, hiszen ők rendelkeznek a hely- és személyismerettel.

Sajnálatos módon időről-időre bekövetkeznek olyan bűncselekmények, amelyben a tettes/ek magukat hivatalos vagy közfeladatot ellátó személynek adják ki: valamilyen szolgáltató vállalat alkalmazottjának, esetleg rendőrnek. Az álrendőröket leggyakrabban a készpénz megszerzése motiválja. Fenyegetik, visszatartják az autóst, a kiszemelt áldozatot valamilyen ürüggyel mindaddig, amíg a kért összeget át nem adta. A legfontosabb, amit tudni kell, hogy a rendőr nem vehet át készpénzt! Ha a szabálysértés miatt a helyszínen bírságol, postai befizetési utalványt kell adnia,  vagy feljelentést tesz, az illetékes rendőrhatóság pedig lefolytatja a szabálysértési eljárást, amelynek végén határozatot hoz.

Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy a valódi rendőrt intézkedése során az egyenruhája és az azonosító jelvénye, vagy polgári ruhában szolgálati igazolványa és jelvénye igazolja! A valódi rendőrigazolványon látható a tulajdonos arcképe, neve, és rendfokozata:

A hozzá tartozó azonosító jelvény alsó részén  a POLICE felirat helyett egy ötjegyű AZONOSÍTÓ SZÁM szerepel:
Kérjük a lakosságot, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében hasonló esetekben győződjenek meg arról, hogy a velük szemben intézkedő személy valóban rendőr-e. Az állampolgároknak az intézkedést követően vagy azt megelőzően joguk van feljegyezni a rendőr nevét, rendfokozatát, szolgálati helyét illetve jelvényének számát.

Amennyiben kétsége merülne fel az intézkedő személyazonosságával kapcsolatban, hívja a 107 vagy a 112-es segélyvonalat!

 

További hírek

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

Az Algyői Falunap egyik kiemelt rendezvényeként az Algyői Foltvarrók Köre 15. jubileumi kiállítása nyílt meg. 2009-ben nyolc fővel indult a szakköri foglalkozás, jelenleg 15 fővel járnak tárlatokra, fesztiválokra.

2024. június 03. | Kultúra Bővebben

×