× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Megjelent a PoliceMail első száma

|
2009. január 29. | Rendőrség

Az önkormányzatok és a lakosság tájékoztatását célzó PoliceMail első számában a zordra fordul időjárással és a jégen tartózkodás szabályaival kapcsolatos információkat közöl a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

PoliceMail 2009. január

A 2009-es esztendő a zordabb időjárás beköszöntével kezdődött, s bár most enyhébb a hőmérséklet, valószínű, hogy még nincs vége a télnek. A nagy hideg mellett, a kellő figyelem és az idejében érkező segítség hiánya eddig az országban, de sajnálatos módon megyénkben is többek kihűléses halálát okozta. A fedél nélküli személyeken túl, saját fűtetlen otthonaikban is haltak meg emberek. A téli időszak számadatait figyelembe véve Csongrád megyében eddig a rendőrség tudomására négy ilyen okból bekövetkezett eset jutott, amely közül három fedett, de fűtetlen helyen következett be, egy alkalommal pedig közterületen élő személy volt az áldozat.

A rendőr járőrök közterületi szolgálatuk ellátása során megfelelő körültekintéssel, gondossággal járnak el a hajléktalanok érdekében. Tájékoztatják az érintetteket azokról a karitatív szervezetekről, amelyek szolgáltatásait a városban igénybe vehetik. Informálják továbbá a közelben található hajléktalan szállókról, melegedő helyekről is. Amennyiben segítségre szorulnak, intézkednek állapotuknak megfelelő intézménybe történő juttatásában. Szükség esetén mentőt, vagy kríziskocsit hívnak. A közterületen szolgálatot ellátó rendőrök természetesen hasonló gondossággal járnak el az egyéb okból – pl. ittasság vagy más bódító szer következtében – magatehetetlenül az utcán lévő személyekkel szemben is, hiszen a hideg éjszakák rájuk is ugyanolyan veszélyt jelentenek. A körzeti megbízottak illetékességi területeiket bejárva rendszeresen ellenőrzik azokat az ingatlanokat, amelyek egymástól távolabb fekszenek.

A bekövetkezett helyzet csak összehangolt társadalmi fellépéssel, az érintett szervezetek közötti jelzőrendszer megfelelő működtetésével kezelhető. A hatóságok, civil szervezetek mellett az egymásért érzett felelősség, az egymásra figyelés is kiemelkedően fontos. A rendőrség a 107-es, 112-es telefonszámokon várja a lakosság bejelentését, ha olyan személyről van tudomásuk, akit kihűlés veszélyeztet, de jelzéssel élhetnek a települések polgármesteri hivatalai felé is. A veszélyben lévő hajléktalanok esetében bejelentéseiket a Déli Régióban feladatot ellátó Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti diszpécserszolgálata fogadja a 06/76/485-582-es telefonszámon.

A jégen tartózkodás veszélyei

A téli időjárással kapcsolatban jelentkező másik veszélyforrás, hogy a befagyott szabadvizek korcsolyázásra, csúszkálásra csábítanak. A jégbeszakadások gyakran halálos kimenetelűek az emberek felelőtlen viselkedése és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozás, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Szegedi Vízirendészeti Rendőrőrse (6720 Szeged, Tisza L. krt. 2-4., telefon: 62/420-528, 06/30/6639-573) tájékoztatása szerint, a tiltott területeken kívül mindenki saját felelősségére tartózkodhat és sportolhat a szabad vizek jegén. A sportolni szándékozó érdeklődjön a vízterület tulajdonosától vagy használatától a jég vastagságára vonatkozóan.

Tilos a jégen tartózkodás éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kikötők, veszteglőhelyek területén, folyóvizeken, (így pl. a Tiszán is), és rianás esetén pl. a Balatonon is.

A fagyásban lévő jég a következőképpen terhelhető:
kb. 8 cm vastagságú = egy felnőtt
kb. 12 cm vastagságú = egy csoport
kb. 18 cm vastagságú = szánkó, fakutya

A Vízirendészeti Rendőrőrs felhívása szerint, ha gyanús ropogást, recsegést hallunk azonnal feküdjünk minél nagyobb testfelülettel a jégre, s a legközelebbi biztos pontot próbáljuk meg hason csúszva elérni. Beszakadás esetén kerülni kell a felesleges mozdulatokat, ezáltal megőrizhetjük a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni, és a part felé előre lökni magunkat, hívjunk segítséget, amely megérkezéséig próbáljunk meleg helyre menni, megszárítkozni, forró, alkoholmentes italt fogyasztani. Mások mentése is nagy felelősség, hívjunk segítséget, a mentést kötelekkel, társakkal együtt végezzük. Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak, ha többen vagyunk, egymás lábát fogva – mintegy hason fekvő lánc - segíthetünk.

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×