× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Még nincs gyanúsítottja a Tisza-szennyezésnek

|
2008. február 06. | Rendőrség

Fél évvel a történtek után még mindig nem zárult le a rendőrségi nyomozás a Tiszába dobott halbeles zsákok ügyében. A büdös csomagok a szegedi halfesztivál előtt kerültek a vízbe Algyőnél.

Kilenc zsák nem nagy dolog a ciánhoz képest, mégis ekkor telt be a pohár. A folyóhoz kötődő algyőiek most egyesületet hoztak létre, hogy a maguk eszközeivel megakadályozzák a Tisza élővilágának pusztítását.

2007. augusztus 31-én, pénteken a reggeli órákban kilenc fekete nejlonzsák úszott lefelé a Tiszán Algyőnél. A csomagoknak szaguk is volt, és nem akármilyen: egyik-másik ki volt szakadva, és halbél, belsőség lebegett körülöttük. Előfordulhatott volna, hogy akik látják ezt, csak legyintenek, vagy sajnálkoznak, de ezúttal nem így történt. A közelben álló horgászok egyike, Breszka András fotót készített a csomagokról, a kép pedig másnap 11.57-kor fölkerült, a www.delmagyar.hu -ra. A fórumozók megbeszélték, tenni kellene valamit. Ezt mások is így gondolták, többen megkeresték az önkormányzatot, a helyhatóság pedig intézkedett: a mezőőrrel kihalásztatta a közelben felakadt egyik zsákot – a többi addigra már elúszott –, és feljelentést tett a rendőrségen, az Atikövizignél és az Atiköfénél.

Piri József algyői polgármester azóta nem kapott tájékoztatást arról, hol tart a nyomozás. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szenti Szabolcs arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vizsgálat még folyik, és épp ennek eredményessége kerülne veszélybe, ha most ennél többet mondanának. Mindez pedig tényleg nem jelenti azt, hogy az ügy elaludt volna: információink szerint a közelmúltban több embert is beidéztek a Szegedi Rendőrkapitányságra tanúként.

A halbélügy nagy fölháborodást váltott ki, és azóta is téma, kocsmában és fehérasztalnál egyaránt. Az már akkor kiderült, hogy nagy mennyiségű, legalább kétszáz kiló élő hal – nyilván nem éppen HACCP-szabványos – megpucolásával keletkezhet ennyi hulladék. Szegeden éppen azon a héten, augusztus 30. és szeptember 2. között zajlott a halfesztivál, ahol a vendéglátóhelyek mellett csaknem kétszáz magánbográcsban főtt a híres szegedi hallé. A faluban sokan összerakták a mozaik darabjait.

Kilenc dögszagú csomag nem nagy dolog a ciánhoz képest, vagy az Ukrajnából elsodort komplett szeméttelepekhez viszonyítva, Algyőn mégis a zsákok után telt be a pohár. A falunál egyre több a horgász, így ami a folyón történik, már nem marad titokban. Jellemző, sok horgász szedi össze saját helyén a szemetet – másokét is. Decemberben új egyesület alakult a faluházban, amely bejegyzés előtt áll. Az Algyői Természetvédelmi és Turisztikai Horgászegyesület tagjai rendszeresen járnak a Tiszára, és szeretnének több felelősséget vállalni azért, ami ott történik.

– Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan zárul le a zsákos ügy. Minden környezetszennyezőnek látnia kellene, nem lehet büntetlenül szemetesnek nézni a Tiszát – mondta most lapunknak Breszka András, akit időközben az új egyesület az elnökévé választott.

 

További hírek

Az Algyői Egyesített Szociális Intézmény Házi Gondozói Szolgálata pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony keretében házi gondozó munkakör betöltésére.

2024. július 15. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő, belterület 996 hrsz., a valóságban Algyő, Kastélykert utca 62. szám alatti üzlethelyiség (jelenleg Kínai üzlet) 2024. október 1. napjával kezdődő határozott/határozatlan idejű hasznosítására vonatkozóan.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés 2024. július 08-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre.

2024. július 05. | Gazdaság Bővebben

A kosárfonás régi, hagyományos mesterség, azonban egyre kevesebb kézművest lehet találni, aki őrzi még a gyevi kosárfonók titkait. Szalmáné Simon Éva Alkotó-díjas szakemberünk nemcsak ismeri csínyjt-bínyját ennek a technikának, de szívesen tanítja is azt.

2024. június 26. | Kultúra Bővebben

×