× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Még nincs gyanúsítottja a Tisza-szennyezésnek

|
2008. február 06. | Rendőrség

Fél évvel a történtek után még mindig nem zárult le a rendőrségi nyomozás a Tiszába dobott halbeles zsákok ügyében. A büdös csomagok a szegedi halfesztivál előtt kerültek a vízbe Algyőnél.

Kilenc zsák nem nagy dolog a ciánhoz képest, mégis ekkor telt be a pohár. A folyóhoz kötődő algyőiek most egyesületet hoztak létre, hogy a maguk eszközeivel megakadályozzák a Tisza élővilágának pusztítását.

2007. augusztus 31-én, pénteken a reggeli órákban kilenc fekete nejlonzsák úszott lefelé a Tiszán Algyőnél. A csomagoknak szaguk is volt, és nem akármilyen: egyik-másik ki volt szakadva, és halbél, belsőség lebegett körülöttük. Előfordulhatott volna, hogy akik látják ezt, csak legyintenek, vagy sajnálkoznak, de ezúttal nem így történt. A közelben álló horgászok egyike, Breszka András fotót készített a csomagokról, a kép pedig másnap 11.57-kor fölkerült, a www.delmagyar.hu -ra. A fórumozók megbeszélték, tenni kellene valamit. Ezt mások is így gondolták, többen megkeresték az önkormányzatot, a helyhatóság pedig intézkedett: a mezőőrrel kihalásztatta a közelben felakadt egyik zsákot – a többi addigra már elúszott –, és feljelentést tett a rendőrségen, az Atikövizignél és az Atiköfénél.

Piri József algyői polgármester azóta nem kapott tájékoztatást arról, hol tart a nyomozás. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szenti Szabolcs arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vizsgálat még folyik, és épp ennek eredményessége kerülne veszélybe, ha most ennél többet mondanának. Mindez pedig tényleg nem jelenti azt, hogy az ügy elaludt volna: információink szerint a közelmúltban több embert is beidéztek a Szegedi Rendőrkapitányságra tanúként.

A halbélügy nagy fölháborodást váltott ki, és azóta is téma, kocsmában és fehérasztalnál egyaránt. Az már akkor kiderült, hogy nagy mennyiségű, legalább kétszáz kiló élő hal – nyilván nem éppen HACCP-szabványos – megpucolásával keletkezhet ennyi hulladék. Szegeden éppen azon a héten, augusztus 30. és szeptember 2. között zajlott a halfesztivál, ahol a vendéglátóhelyek mellett csaknem kétszáz magánbográcsban főtt a híres szegedi hallé. A faluban sokan összerakták a mozaik darabjait.

Kilenc dögszagú csomag nem nagy dolog a ciánhoz képest, vagy az Ukrajnából elsodort komplett szeméttelepekhez viszonyítva, Algyőn mégis a zsákok után telt be a pohár. A falunál egyre több a horgász, így ami a folyón történik, már nem marad titokban. Jellemző, sok horgász szedi össze saját helyén a szemetet – másokét is. Decemberben új egyesület alakult a faluházban, amely bejegyzés előtt áll. Az Algyői Természetvédelmi és Turisztikai Horgászegyesület tagjai rendszeresen járnak a Tiszára, és szeretnének több felelősséget vállalni azért, ami ott történik.

– Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan zárul le a zsákos ügy. Minden környezetszennyezőnek látnia kellene, nem lehet büntetlenül szemetesnek nézni a Tiszát – mondta most lapunknak Breszka András, akit időközben az új egyesület az elnökévé választott.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×