× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Még nincs gyanúsítottja a Tisza-szennyezésnek

|
2008. február 06. | Rendőrség

Fél évvel a történtek után még mindig nem zárult le a rendőrségi nyomozás a Tiszába dobott halbeles zsákok ügyében. A büdös csomagok a szegedi halfesztivál előtt kerültek a vízbe Algyőnél.

Kilenc zsák nem nagy dolog a ciánhoz képest, mégis ekkor telt be a pohár. A folyóhoz kötődő algyőiek most egyesületet hoztak létre, hogy a maguk eszközeivel megakadályozzák a Tisza élővilágának pusztítását.

2007. augusztus 31-én, pénteken a reggeli órákban kilenc fekete nejlonzsák úszott lefelé a Tiszán Algyőnél. A csomagoknak szaguk is volt, és nem akármilyen: egyik-másik ki volt szakadva, és halbél, belsőség lebegett körülöttük. Előfordulhatott volna, hogy akik látják ezt, csak legyintenek, vagy sajnálkoznak, de ezúttal nem így történt. A közelben álló horgászok egyike, Breszka András fotót készített a csomagokról, a kép pedig másnap 11.57-kor fölkerült, a www.delmagyar.hu -ra. A fórumozók megbeszélték, tenni kellene valamit. Ezt mások is így gondolták, többen megkeresték az önkormányzatot, a helyhatóság pedig intézkedett: a mezőőrrel kihalásztatta a közelben felakadt egyik zsákot – a többi addigra már elúszott –, és feljelentést tett a rendőrségen, az Atikövizignél és az Atiköfénél.

Piri József algyői polgármester azóta nem kapott tájékoztatást arról, hol tart a nyomozás. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szenti Szabolcs arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vizsgálat még folyik, és épp ennek eredményessége kerülne veszélybe, ha most ennél többet mondanának. Mindez pedig tényleg nem jelenti azt, hogy az ügy elaludt volna: információink szerint a közelmúltban több embert is beidéztek a Szegedi Rendőrkapitányságra tanúként.

A halbélügy nagy fölháborodást váltott ki, és azóta is téma, kocsmában és fehérasztalnál egyaránt. Az már akkor kiderült, hogy nagy mennyiségű, legalább kétszáz kiló élő hal – nyilván nem éppen HACCP-szabványos – megpucolásával keletkezhet ennyi hulladék. Szegeden éppen azon a héten, augusztus 30. és szeptember 2. között zajlott a halfesztivál, ahol a vendéglátóhelyek mellett csaknem kétszáz magánbográcsban főtt a híres szegedi hallé. A faluban sokan összerakták a mozaik darabjait.

Kilenc dögszagú csomag nem nagy dolog a ciánhoz képest, vagy az Ukrajnából elsodort komplett szeméttelepekhez viszonyítva, Algyőn mégis a zsákok után telt be a pohár. A falunál egyre több a horgász, így ami a folyón történik, már nem marad titokban. Jellemző, sok horgász szedi össze saját helyén a szemetet – másokét is. Decemberben új egyesület alakult a faluházban, amely bejegyzés előtt áll. Az Algyői Természetvédelmi és Turisztikai Horgászegyesület tagjai rendszeresen járnak a Tiszára, és szeretnének több felelősséget vállalni azért, ami ott történik.

– Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan zárul le a zsákos ügy. Minden környezetszennyezőnek látnia kellene, nem lehet büntetlenül szemetesnek nézni a Tiszát – mondta most lapunknak Breszka András, akit időközben az új egyesület az elnökévé választott.

 

További hírek

A MÁV vizsgálja a vasútvillamos menetrendjének lehetséges sűrítését, ugyanis a már több mint két éve Szeged és Hódmezővásárhely belvárosai között ingázó járaton egyre többen vannak, reggelente alig lehet felférni a szerelvényekre – értesült a Szegeder.

2024. február 29. | Napjaink Bővebben

A temető bejárati részén és a ravatalozó környékén 2024. március 1-én pénteken megkezdődnek a térkő felújítási munkálatok. A Gyeviép Nkft. által végzett beruházás várhatóan több hetet vesz igénybe.

2024. február 29. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata és az Algyői Könyvtár újabb sikeres pályázatot tudhat magáénak.

2024. február 28. | Önkormányzat Bővebben

Önkormányzatunk részt vett Makón a víziturizmus fejlesztésével foglalkozó konferencián. A Marost érintő határon átnyúló tervek mellett információt kaptunk a magyarországi víziturizmus fejlesztési irányairól, valamint az alsó-Tisza és a Maros aktív víziturisztikai fejlesztési terveiről.

2024. február 28. | Önkormányzat Bővebben

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

×