× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Még nincs gyanúsítottja a Tisza-szennyezésnek

|
2008. február 06. | Rendőrség

Fél évvel a történtek után még mindig nem zárult le a rendőrségi nyomozás a Tiszába dobott halbeles zsákok ügyében. A büdös csomagok a szegedi halfesztivál előtt kerültek a vízbe Algyőnél.

Kilenc zsák nem nagy dolog a ciánhoz képest, mégis ekkor telt be a pohár. A folyóhoz kötődő algyőiek most egyesületet hoztak létre, hogy a maguk eszközeivel megakadályozzák a Tisza élővilágának pusztítását.

2007. augusztus 31-én, pénteken a reggeli órákban kilenc fekete nejlonzsák úszott lefelé a Tiszán Algyőnél. A csomagoknak szaguk is volt, és nem akármilyen: egyik-másik ki volt szakadva, és halbél, belsőség lebegett körülöttük. Előfordulhatott volna, hogy akik látják ezt, csak legyintenek, vagy sajnálkoznak, de ezúttal nem így történt. A közelben álló horgászok egyike, Breszka András fotót készített a csomagokról, a kép pedig másnap 11.57-kor fölkerült, a www.delmagyar.hu -ra. A fórumozók megbeszélték, tenni kellene valamit. Ezt mások is így gondolták, többen megkeresték az önkormányzatot, a helyhatóság pedig intézkedett: a mezőőrrel kihalásztatta a közelben felakadt egyik zsákot – a többi addigra már elúszott –, és feljelentést tett a rendőrségen, az Atikövizignél és az Atiköfénél.

Piri József algyői polgármester azóta nem kapott tájékoztatást arról, hol tart a nyomozás. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szenti Szabolcs arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vizsgálat még folyik, és épp ennek eredményessége kerülne veszélybe, ha most ennél többet mondanának. Mindez pedig tényleg nem jelenti azt, hogy az ügy elaludt volna: információink szerint a közelmúltban több embert is beidéztek a Szegedi Rendőrkapitányságra tanúként.

A halbélügy nagy fölháborodást váltott ki, és azóta is téma, kocsmában és fehérasztalnál egyaránt. Az már akkor kiderült, hogy nagy mennyiségű, legalább kétszáz kiló élő hal – nyilván nem éppen HACCP-szabványos – megpucolásával keletkezhet ennyi hulladék. Szegeden éppen azon a héten, augusztus 30. és szeptember 2. között zajlott a halfesztivál, ahol a vendéglátóhelyek mellett csaknem kétszáz magánbográcsban főtt a híres szegedi hallé. A faluban sokan összerakták a mozaik darabjait.

Kilenc dögszagú csomag nem nagy dolog a ciánhoz képest, vagy az Ukrajnából elsodort komplett szeméttelepekhez viszonyítva, Algyőn mégis a zsákok után telt be a pohár. A falunál egyre több a horgász, így ami a folyón történik, már nem marad titokban. Jellemző, sok horgász szedi össze saját helyén a szemetet – másokét is. Decemberben új egyesület alakult a faluházban, amely bejegyzés előtt áll. Az Algyői Természetvédelmi és Turisztikai Horgászegyesület tagjai rendszeresen járnak a Tiszára, és szeretnének több felelősséget vállalni azért, ami ott történik.

– Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan zárul le a zsákos ügy. Minden környezetszennyezőnek látnia kellene, nem lehet büntetlenül szemetesnek nézni a Tiszát – mondta most lapunknak Breszka András, akit időközben az új egyesület az elnökévé választott.

 

További hírek

Nagyon jó hangulatban zajlott az Algyői Könyvtár szervezésében megrendezésre került 2. "Kocsmakvíz" est a Szent Anna Teraszon. A nyertes csapatok a 'Csontdarálók' Nagy Sanyi kapitánnyal és a 'Tolni' csapat Boros Kriszta kapitánnyal. Szoros verseny volt az újonc 'Első helyezett' csapattal, akik a legjobb gyüttmönt csapat címet vihették haza.

2023. szeptember 29. | Kultúra Bővebben

Az Algyői Parlando Énekegyüttes felvételt nyert a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktárba. Az együttes 22 éve ápolja és törekszik megőrizni a magyar operett hagyományait. Fellépéseikkel sokakkal megszerettették ezt a műfajt. A kulturális örökség szakkategóriába sorolt Parlando munkájának méltó elismerése ez.

2023. szeptember 28. | Kultúra Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár irodalmi és grafika pályázatot hirdet „Amikor a toll kibicsaklik” címmel.

2023. szeptember 27. | Kultúra Bővebben

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

×