× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Már a jövő évi költségvetést készítik elő

|
2022. november 11. | Önkormányzat

A 2023. évi költségvetési koncepció fejlesztési javaslatait is tárgyalták a képviselő-testület októberi ülésén. A Gyeviturnak pedig új igazgatója lett, algyőit bíztak meg az önkormányzati társaság vezetésével.

Zárt ülésen Bogdánné Katona Krisztinát választották a Gyevitur Algyői Vendégház és Turisztikai Nkft. ügyvezető igazgatójának. A döntésről Molnár Áron polgármester lapunknak elmondta, hogy összesen öten jelentkeztek a posztra kiírt pályázatra, egyiküké nem volt érvényes, így végül négy főt hallgattak meg a képviselő-testület ülésén a döntés meghozatala előtt.

Jut pénz felújításokra is

A 2023. évi költségvetési koncepció fejlesztési javaslatait is tárgyalták olyan formán, mint tavaly. Tehát csoportokra osztották az elképzeléseket. Az első csoportban zömmel pályázatok szerepelnek, így tartalmazza például az új bölcsőde befejezését. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, rendben halad a projekt, november 30-ával kezdődhet meg a műszaki átadás-átvétel. A jövő évben csaknem 1 milliárd forintot költenek az új intézmény befejezésére, ebből mintegy 155 millió a saját forrás, a többi pályázati pénz.
Ugyancsak előre rangsorolták az intézményi felújításokat 10 millió forintos kerettel, a Tisza-part fejlesztésére pedig 5 milliót különítenének el. Van egy beadott TOP-Plusz csapadékvíz-elvezetési rendszer fejlesztésére vonatkozó, továbbá egy a közlekedésbiztonság javítását célzó projekt. Ezeket már megnyerték, meg is kapták a pénzt, jelenleg a terveztetés és az engedélyeztetés zajlik. Várhatóan még idén kiírhatják a közbeszerzést is. További pályázat a Kuktor köz felújítására, ez a pályázat még nincs elbírálva. Erre 30 milliót költene Algyő, amelyből mindössze másfél millió forint lenne az önerő. A bölcsőde átköltöztetésére is különítenének el pénzt, 5 millió forintot.
A polgármester elmondta, a fejlesztési koncepciót egy belügyminisztériumi pályázattal is kibővítik. A 20 milliós keret mellé ugyanennyi önerőt kell biztosítani. Várhatóan útfejlesztésre fordítják, ha nyernek a kiíráson.
Megjegyezte, a fejlesztések további két csoportjába felsoroltak csak akkor valósulnak meg, ha jól alakulnak az adóbevételek. Ott belterületi utak aszfaltozása szerepel, járdaépítés és a fürdő fejlesztése. Utóbbira 30 millió forintot terveznek.

Februárra lesz végső döntés

„A járdaépítési pályázatra idén 5 millió forintot különítettünk el, ám annyira népszerű, hogy jövőre már 10 milliót szeretnénk erre költeni” – tájékoztatott Molnár Áron. Az előterjesztésben továbbiakban felsorolt fejlesztésekre jelenleg nem sok esélyt lát a településvezető.
Kiemelte, ez az első olvasta volt a koncepciónak, amelyhez bizottsági és képviselői javaslatok érkezhetnek, így a novemberi testületi ülésen már azokkal kiegészítve tárgyalhatnak a tervezetről. Véglegesíteni februárban tudják, a költségvetés elfogadásakor.

Nyolc tábort támogattak

Az algyői lakcímmel rendelkező gyerekek helyi táboroztatásához évek óta hozzájárul az önkormányzat. A korábbi években naponta fejenként ezer forinttal, idén pedig 1500 forinttal támogatták a helyi családokat ezzel. Nyolc tábor költségeihez járult hozzá idén az önkormányzat, több mint 1,2 millió forinttal.
A testületi ülésen 5 millió forintot különítettek el a Bóbita Bölcsőde karbantartási munkáira. Az előterjesztésben olvasható, hogy tavaly repedések jelentek meg az épület falán, amelyet kijavítottak, ám idén idén tavasszal egyre nagyobbak lettek. Csőtörésre gyanakodtak, így több helyen bontással is járó feltárásokat végeztek, és eddig már mintegy 750 ezer forintot költöttek erre. Az egyik vizsgálat során kiderült, hogy hogy a csapadékvizet elvezető rendszer nem látja el funkcióját megfelelően, és előfordulhat, hogy a talajban felgyülemlő csapadékvíz okozza az épület süllyedését is. Mivel a Komp utcai parkolónál a hibát fel kell tárni és ki kell javítani, ezért különítettek el erre 5 milliót.

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×