× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Madarak és Fák Napja az Algyői Szivárvány Óvodában

|
2015. június 04. | Oktatás
„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében”
(Hermann Ottó)

A világ első Madarak és Fák Napja rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Hermann Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor a vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára. 1996 óta kormányrendelet alapján a Madarak és Fák Napját május 10-én ünnepli az ország.

A környezettudatos nevelési szemléletet erősítve nemcsak ezen az egy napon gondolunk a madarakra és a bennünket körülvevő fákra és növényekre, hiszen egész évben folyamatosan szépítjük, gondozzuk környezetünket. Folyamatosan gondoskodunk a kertünkbe látogató madarakról. Példát mutatva a gyerekeknek arra törekszünk, hogy a madarak és a fák tisztelete és szeretete a mindennapjaikban megjelenjen, a környezetük megóvása belülről fakadó természetes igény legyen. Hiszen gyermekeink szebb jövője a mi kezünkben van.

Zöld Óvoda és Madárbarát Óvodaként fontosnak tartottuk, hogy a több éves hagyományunkat követve idén is megemlékezzünk a Madarak és Fák napjáról. Ezen alkalomból szervezett változatos tevékenységeken vehetett részt az egész óvoda apraja-nagyja. Prezentáció keretében ismerkedhettek meg, illetve eleveníthették fel ismereteiket az „Év Fájáról”: A kocsányos tölgyről és az „Év Madaráról”: a Búbos bankáról. A komplexen tervezett programok során kicsiknek és nagyoknak egyaránt sok érdekességet kínáltunk fel. A tevékenységek között volt madárhang felismerés, fészekkereső mozgásos játék, színezők, kirakók, találós kérdések. Csoportok által kiválasztott fa örökbefogadása az óvoda udvarán. A nap lezárásaként Fésűs Éva: A büszke tölgyfa meséjét hallgatták meg a gyerekek.

Reméljük, hogy a gyermekek sok élménnyel tértek haza.
 

További hírek

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

×