× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Luca napja

|
2014. december 30. | Oktatás

Óvodánkban fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását. A népszokások közül elevenítette fel a Micimackó csoport a Luca napját. Luca napjához több népszokás is kapcsolódik.

E nap hajnalán a gyermekek körbejárták a házakat, és mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígértek kisebb ajándékokért cserébe, és átkokat, ha nem kaptak ajándékot. Luca napján a család minden tagjának sütöttek egy-egy Luca pogácsát, amelybe pénzt is rejtettek el. Aki ráharapott, úgy hitték, szerencsés lesz. Luca búzával a bő termést igyekezték megjósolni.

A Micimackó csoport Lucázói ünneplőbe öltözve jókívánságokkal köszöntötték az óvoda gyermekeit és dolgozóit. Körjátékukkal, énekükkel maradandó élményt nyújtottak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Köszöntőjük végén minden csoport részére egy-egy feldíszített cserép Luca-búzát és Luca-kalendáriumot adtak. A Lucázó gyermekek sem maradtak ajándék nélkül. „Kotyolásukért” adományt (gyümölcsöt, szaloncukrot) kaptak a házigazdáktól.

A jó hangulat tovább folytatódott a csoportszobákban búzaültetéssel, pogácsasütéssel, tánccal és zenével.

 

További hírek

A csapadékvíz-elvezető rendszerek rekonstrukciójára már nagy szükség volt a nagyközségünkben. Az Aranyhíd utca, a Kócsag és a Tutaj utca kerül most reflektorfénybe.

2024. június 24. | Önkormányzat Bővebben

A Martonosi Szivárvány Óvoda meghívására, szakmaiságra épülő látogatást tettünk testvértelepülésünkön április 26-án.

2024. június 20. | Oktatás Bővebben

Közbeszerzést írnak ki a közvilágítás fejlesztésének második ütemére – erről is döntött májusi rendes ülésén a képviselő-testület, amelynek tagjai összesen húsz napirendi pontot tárgyaltak meg. Módosították a költségvetést is, és elhangzott, hogy egy trafót is kell vásárolniuk.

2024. június 19. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén.

2024. június 19. | Gazdaság Bővebben

Értesítjük a Tisztelt fogyasztóket, hogy a Szegedi Vízmű Zrt. 2024. 06. 24-én és 06. 25-én (hétfőn és kedden) 22:00-tól 05:00 óráig Hálózatöblítési munkákat végez.

2024. június 18. | Gazdaság Bővebben

×