× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Luca napja

|
2014. december 30. | Oktatás

Óvodánkban fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását. A népszokások közül elevenítette fel a Micimackó csoport a Luca napját. Luca napjához több népszokás is kapcsolódik.

E nap hajnalán a gyermekek körbejárták a házakat, és mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígértek kisebb ajándékokért cserébe, és átkokat, ha nem kaptak ajándékot. Luca napján a család minden tagjának sütöttek egy-egy Luca pogácsát, amelybe pénzt is rejtettek el. Aki ráharapott, úgy hitték, szerencsés lesz. Luca búzával a bő termést igyekezték megjósolni.

A Micimackó csoport Lucázói ünneplőbe öltözve jókívánságokkal köszöntötték az óvoda gyermekeit és dolgozóit. Körjátékukkal, énekükkel maradandó élményt nyújtottak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Köszöntőjük végén minden csoport részére egy-egy feldíszített cserép Luca-búzát és Luca-kalendáriumot adtak. A Lucázó gyermekek sem maradtak ajándék nélkül. „Kotyolásukért” adományt (gyümölcsöt, szaloncukrot) kaptak a házigazdáktól.

A jó hangulat tovább folytatódott a csoportszobákban búzaültetéssel, pogácsasütéssel, tánccal és zenével.

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×