× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Levél a háziorvosoktól

|
2021. március 02. | Egészség, életmód

Tisztelt Betegeink!

Ahogy sokan már tapasztalták is, a háziorvosi praxisokban is elkezdtük a vakcinációt. Ennek megszervezése, lebonyolítása hatalmas szervezőmunkát és időt igényel. Minden héten megkapjuk az oltásra regisztráltak listáját, illetve azt, hogy ezen betegek részére melyik védőoltást biztosítja az állam. A sorrendtől nincs sok lehetőségünk eltérni. Majd megkapjuk magát az oltóanyagot, amihez a hivatal megszabja az általában néhány napos határidőt, ami alatt be kell adnunk.

Jelenleg a háziorvosi rendelőkben 3 fajta védőoltással dolgozunk párhuzamban. A legidősebb betegeket a Pfizer oltóanyaggal oltjuk, illetve oltópontra küldjük, ahogy éppen a rendelkezésre álló oltóanyag mennyisége engedi. A 18-59 év közötti páciensek az Astra Zeneca vakcinát kapják. Mindemellett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által rendelkezésünkre bocsátott lista alapján megkezdtük a Sinopharm vakcina használatát.

A mindezekhez tartozó időigényes szervezési, adminisztratív feladatokat nekünk, háziorvosnak és asszisztensnek kell elvégezni. Minden egyes oltandó pácienst egyesével értesíteni, pontos időpontra behívni, bekalkulálva az oltás utáni megfigyelési időt, úgy, hogy ne legyen tömeg a váróban, hogy a járványügyi szabályokat is be tudjuk tartani. A három háziorvosnak egymáshoz is alkalmazkodni kell. Kinyomtatni, kitölteni, összegyűjteni az oltáshoz tartozó dokumentumokat. Kiállítani az oltási igazolásokat. Felvinni a számítógépes nyilvántartásba az adatokat, az elektronikus térbe dokumentálni, a hivatal felé jelenteni az oltások megtörténtét. Mindezt 3 féle oltóanyaggal. Közben megszervezni a szegedi oltópontra küldendő legidősebb betegeinknek a bejutását.

Ne feledjük, hogy mindeközben zajlik a betegség is. A telefonon jelentkezőknek a tesztelések megigénylése, felvilágosítás a karanténszabályokról. A betegek lejelentése az ÁNTSZ felé, táppénzre vétel, a táppénzes kódok követése az ÁNTSZ karanténhatározata alapján. Sőt a legfontosabb a betegek állapotának nyomonkövetése, ha kell, akkor újabb gyógyszeres terápia bevezetése, illetve amennyiben szükségessé válik, kórházba juttatásuk megoldása. Közben a COVID-ból gyógyultak utánkövetése, számukra vizsgálati beutalók kiadása, megszervezése.
Eközben a "hagyományos" betegségekkel küzdőket is gondoznunk, gyógyítanunk kell. Őket továbbra is időpontra fogadjuk, megvizsgáljuk, a korábbi leleteiket megbeszéljük, megtervezzük a kivizsgálásukat.

Nos bepillantást nyerhettek jelenlegi munkánkba. A fokozott terhelés, a ránk zúduló munkamennyiség, rengeteg adminisztráció miatt tisztelettel megkérjük Önöket a következőkre:

1. Mellőzzék a felesleges telefonhívásokat.

Például "Mikor kapom már meg az oltást?" Higgyék el, mindenki sorra fog kerülni, aki regisztrált, mindenkit értesítünk, amint sorra kerül. Aki még nem regisztrált, tegye meg. 

2. "Miért pont ezt az oltást kapom, miért nem azt?" 

Az adott beteg részére rendelkezésre álló vakcina típusáról mindenkit tájékoztatunk. A beteg döntése, hogy ezt elfogadja vagy sem. Olyan vakcinát senkinek nem ajánlunk fel, ami az ő korának, állapotának nem felel meg. Véleményünk szerint jelen járványügyi helyzetben mindenkinek érdemes beoltatni magát, hiszen minél hamarabb védetté válik valaki, annál kisebb a veszélye, hogy elkapja a kórt, aminek sajnos végzetes kimenetele is lehet.

3. "X. Y. fiatal, és már megkapta az oltást, én öreg vagyok, és még mindig nem, biztos protekciós."

Ahogy írtuk, többféle oltóanyaggal oltunk párhuzamban. Elkezdtük a listán szereplő regisztrált fiatalok oltását is az Astra Zeneca oltóanyaggal, ezt nem kaphatja 60 év feletti páciens. Így történhet meg, hogy a fiatal hamarabb kapja meg, mint az idős. Hangsúlyozzuk, hogy nem szimpátia, protekció, stb. alapján állítjuk fel az oltási sorrendet.

4. Nagyon kérem, hogy telefonhívásaikat lényegre törően bonyolítsák. 

Szeretnénk Önökkel sokkal többet beszélgetni, de erre most nincs idő. Telefonhívásaik alkalmával türelemre intjük Önöket. 3 telefon csörög egyszerre, közben oltunk, és a vizsgálatra érkező betegeket is el kell látnunk. Ha nem vesszük fel első hívásra, emiatt van. Sok-sok SMS-t, email üzenetet kapunk.

5. Továbbra is határozottan kérjük, hogy aki lázas, légúti tünete van, telefonáljon, ne jöjjön személyesen a rendelőbe.

Nem tudjuk vállalni az ilyen betegek háznál történő vizsgálatát sem. Ha az orvos vagy az asszisztens elkapja a betegséget, kiesünk minimum 10 napra a munkából, ahogy erre volt is már példa sajnos. Ez senkinek nem érdeke. És mi is szeretnénk megőrizni az egészségünket. 

6. Az oltóanyagokkal és magával a betegséggel kapcsolatban is csak megbízható hírforrásból tájékozódjanak. 

A védőoltás mindenkinek ajánlott. Aki nem kaphatja meg bármilyen egészségügyi okból kifolyólag, azt erről tájékoztatjuk, nekik természetesen nem adjuk be. A betegségen átesetteknek is ajánlott a védőoltás, hiszen jelenlegi tudásunk szerint nem alakul ki tartós védettség, vagy nincs erre vonatkozóan megbízható felmérés.

7. A helyes maszkviselés, távolságtartás, fertőtlenítés továbbra is alap, ez az oltottakra is érvényes! 

És végezetül szeretnénk köszönetet mondani azoknak a pácienseinknek, akik eddig is betartották a szabályokat. Köszönöm, hogy az oltakozók kivétel nélkül hajszálpontosan érkeztek, csak így tudtuk tartani az időbeosztást. Ez az elkövetkező hetekben még inkább fontos lesz, hiszen a tömeges oltás fázisába léptünk. Köszönjük azoknak a betegnek, akik megkérdezik néha: "Doktornő/ Doktorúr, Önök hogy vannak?" És köszönjük azoknak, akik azt mondják: "Köszönöm". Ilyenkor egy pici erőt merítünk. 

Köszönjük, hogy elolvasták bejegyzésünket, és betartják a benne foglaltakat. 

Tisztelettel: Doktornők/Doktor úr

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×