× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Lázárék elmagyarázták az algyőieknek, miért drágult sokkal jobban a vasútvillamos-jegyük

|
2024. február 09. | Gazdaság

„Nem igazán értjük, úgy tűnik, hogy az algyőieket nagyobb hátrány érte” – mondta még január közepén Molnár Áron, Algyő első embere arról, hogy januártól megemelték a TramTrain-jegyek árait. Lakossági jelzések hívták fel ugyanis a figyelmét arra, hogy míg a nagyobb távon, Hódmezővásárhely–Szeged között mindössze 18%-kal, addig Algyő és Szeged között már 35%-kal növekedett a jegyek költsége.

A polgármester saját fogalmazása szerint magyarázatot várt a MÁV vagy más illetékes részéről a jelenségre, még Lázár János építési és közlekedési minisztert is megkereste levélben. A válasz mostanra megérkezett, az Építési és Közlekedési Minisztérium magyarázata szerint a közösségi közlekedésre általában igaz, hogy magas a fix költségek aránya, emiatt a rövidebb távú utazások fajlagosan nagyobb költséghányaddal rendelkeznek, így a kezdetektől igaz volt, hogy arányaiban a rövidebb távú jegy drágább. 

Ráadásul a legutóbbi tarifakorrekciónál a minisztérium szerint „a degresszivitás erősödött”, így a magasabb költségek sajnos jobban érvényesültek a rövidebb távú utazásoknál. Megjegyezték, a tram-train jegyrendszerének árképzése megegyezik a helyközi szolgáltatás többi szegmensében lévőkkel. Ugyanakkor említették a kedvező árú vármegye- és országbérleteket.

„Talán ezzel csak egy gond van, hogy ezen az elven akkor előbb–utóbb a rövidebb távú utazások ára nemhogy utolérné, de el is hagyná a hosszabb távú utazások árát. Jelenleg az Algyő–Szeged út 500 forintba, a Hódmezővásárhely–Szeged pedig csupán 550 forintba kerül” – kommentálta a levelet Algyő polgármestere.

forrás: szegeder.hu (Legény Dániel)

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×