× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Korszerűsítették az algyői és a szegedi szennyvíztisztító-telepet – 966 ezer eurót költöttek rá

|
2023. december 08. | Gazdaság

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

A szakember, a projekt eredményeit bemutató rendezvényen elmondta, a cég az aradi vízművekkel közösen pályázott a környezetvédelmi beruházásra, melyre 2,55 millió euró uniós támogatást nyertek el, melyet romániai és magyarországi források egészítenek ki a vállalkozások önereje mellett.

Az aradi cég a Körös mentén Borosjenőn (Ineu) és Gurahoncon (Gurahont), valamint a Marosnál Aradon és Lippán (Lipova) korszerűsített szennyvíztisztító-telepet – tudatta a projektvezető. A határ magyar oldalán 966 ezer euróból (367 millió forint) elsősorban az algyői és a szegedi szennyvíztisztító technológiáját fejlesztették. A beruházás elsődleges célja a kezelt szennyvíz szervesanyag-, illetve foszfortartalmának csökkentése volt.

Az üzemirányítási rendszer modernizációja mellett kicserélték a telepek villamosenergia-fogyasztásának akár 40 százalékát is adó levegőztető berendezéseket, valamint más elavult, elhasználódott eszközöket. A kezelt szennyvíz fizikai és kémiai paramétereit mérő – részben távolról is elérhető – rendszert is kialakítottak. Tóth Godó Valéria elmondta, a projekt során a két cég közös mérési adatbázist hozott létre, valamint folyamatos elemzéseket végzett. A szakember hangsúlyozta, a Szegedi Vízmű Zrt. szennyvízkezelési technológiája az egyik legkorszerűbb Magyarországon, így igyekeztek megosztani üzemeltetési tapasztalatikat is romániai partnerükkel.

Forrás: szeged365.hu (Bartok Zsófia)

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×