× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kopasz Bálint olimpiai bajnok K-1 1000 méteren

|
2021. augusztus 05. | Sport

Új királya van a királyszámnak; Kopasz Bálint olimpiai bajnok lett K-1 1000 méteren ezzel ő lett a szám regnáló olimpiai- , világ, és Európa-bajnoka is egyben. Mögötte a második helyen egy elképesztő hajrá után Varga Ádám ért célba, aki a mezőny legfiatalabb tagjaként állhatott dobogóra.

Előzetesen is tudni lehetett, hogy brutálisan erős lesz a mezőny a királyszám fináléjában. Többek között az előző olimpián ezüstérmes Josef Dostal, a háromszoros világbajnok Fernando Pimenta, a májusi szegedi Világkupát megnyerő Jacob Schopf, és persze a két magyar,  a mezőnyben a legfiatalabb Varga Ádám és a szám regnáló világ-és Európa-bajnoka Kopasz Bálint is kvalifikálta magát az A-döntőbe.

A futam feszültségét alátámasztotta, hogy az első rajtot rögtön visszalőtték, mivel Varga és Dostal is bemozdult. A második indítás már sikeres volt, Kopasz Bálint és Fernando Pimenta rögtön ellépett a többiektől, 250 méternél ők ketten álltak az élen, Varga ekkor még csak ötödik volt. A világ-és Európa-bajnok Kopasz féltávnál már fél hajóval vezetett, miközben Varga Ádám is feljött a harmadik helyre. Az utolsó 250-en Bálint még tovább tudta növelni az előnyét, végül 3:20.643-as idővel, óriási olimpiai rekorddal, megszerezte a magyar kajak-kenu válogatott első olimpiai aranyérmét Tokióban, miközben Varga Ádám, nemcsak, hogy visszaverte a német Schopf támadásait, de a végén Pimentát is megelőzte, ezüstérmet szerezve ezzel! Kettős magyar győzelem, óriási siker, Kopasz Bálint pedig végérvényesen felült a királyszám trónjára! 

20210805-kopasz-arany-2.jpg (146 KB)"Nagyon erős rajttal indítottam és igazából nem is figyeltem a többieket. - kezdte értékelését az újdonsült olimpiai bajnok. - Csak a saját pályámat figyeltem és igazából tök jó volt előre nézni ebben a baromi erős hátszélben, aminek nagyon örültem. Tavaly is jó formában voltam és mivel fiatal vagyok még, a halasztás sem jelentett hátrányt. Év elején volt egy kis visszaesés a teljesítményemben, de tudtam, hogy ide időzítjük a csúcsformát. Ezt elmondta anya is, én pedig nagyon bíztam a szavaiban. 

Elképesztő érzés, rendkívül felemelő és az elmúlt 15 év, amit beleraktam ebbe, most megtérült.

20210805-kopasz-arany.jpg (109 KB)Nekem és anyukámnak is ez a legnagyobb boldogság, aki kilenc éves korom óta edz engem és rengeteget segített, hogy most itt legyek! Köszönöm Magyarországnak, a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek és támogatóimnak is." - nyilatkozta Kopasz Bálint, aki elárulta azt is, hogy milyen lemondásokkal járt neki az elmúlt 15 év, és hogy milyen céljai vannak még, most, hogy 53 év után ő az első magyar, aki olimpiai bajnoki címet szerzett K-1 1000 méteren.

"Nem jártam el bulizni, nem barátkoztam senkivel, lemondtam a magánéletről, 15 éves korom óta szeretnék barátnőt, de erről is lemondtam csak azért, hogy most itt álljak az aranyéremmel a nyakamban. Elértem már mindent, de mivel későn érő típus vagyok és érzem még magamban az energiát szeretnék még három olimpián részt venni."

forrás: www.kajakkenusport.hu

 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

×