× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kirándult az ANE: szentek, rendek, levendulák

|
2014. november 03. | Napjaink
Mikor az Algyői Nőegylet (ANE) rendes évi kirándulására indult egy ködös péntek reggelen, még nem sejtettük, hogy a kies őszből késő nyárba érkezünk utunk első állomásán, Székesfehérváron.

Ragyogó napsütésben tettünk sétát a középkori romkertben, ami nemzeti emlékhelyként funkcionál, lévén a középkori Magyarország koronázási templomának romjai fölé emelt színpad, ahol 38 királyt kentek fel, koronáztak és ültettek az ország trónjára. Fejet hajtottunk Aba Novák Miklós freskói előtt, amelyek Szent István halálának 900 esztendős évfordulója alkalmából készültek, megnéztük a kőből faragott ereklyekoporsót, amelyet István király 1083. évi szentté avatása után készítettek a sírból kiemelt földi maradványok számára. Sétánk során útba ejtettük a Bazilikát, majd megpihentünk a híres Pelikán udvarban, ahol az órajáték királyi alakjainak felvonulása gyönyörködtetett. Folytatva utunkat, már messziről világított a napsütésben a Pannonhalmi Főapátság impozáns épülete, ami a világörökség része. A modern és minden igényt kielégítő látogatóközpont összevont idegenvezetést kínált, így fiatal kalauzunk segítségével megtekintettük a Szent Márton Bazilikát, aminek ma látható nagy része a XIII. század elején, Oros apát (1207-1243) idején készült. Alkalmunk volt megtekinteni a bencés fôapátság híres könyvtárát, kószáltunk az arborétumban, majd sétáltunk a Szeder Fábián bencés szerzetes, polihisztor, 19. század elején kialakított Arborétumában és Gyógynövénykertjében. Ízelítőt kaptunk a különféle gyógy-és fűszernövények termesztéséről és felhasználásáról, majd különbözô exkluzív ízesítésű csokit kóstoltunk a Gyógynövényházban. Élményekkel eltelve, jócskán megfáradva foglaltuk el szállásunkat a Sokorói dombok lábánál elhelyezkedő Győrújbaráton, az Apor Vilmos Lelkigyakorlatos Üdülőházban, ahol Ábrahám Csaba, az otthon koordinátora, nevelőtanár tartott kis beszámolót az alapítvány életéről, mindennapjairól valamint Apor Vilmos püspök tragikus sorsáról.

Ragyogó napsütésre ébredtünk, és készen álltunk felfedezni Győr szépségeit. A barokk város ünnepi szentmisével várta a látogatókat, ahol a szentmisét Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke celebrálta. Sétáltunk a Baross József utcában, megnéztük a Megyeháza barokk épületét, a Széchenyi téri Bencés templomba is betértünk egy imára. A híres Vaskakas szobrát is megcsodáltuk, ami a törökök négy esztendős megszállásának idejét idézte. A Szent László Székesegyházban fejet hajtottunk a lovag király hermája előtt, majd betértünk a Karmelita templomba, annak középkori freskóit megcsodálni.

Lipóton folytattuk utunkat, ahol a Lipóti Pékség látogatóközpontjában megnézhettük a modern, minden 21. századi igényt kielégítő péküzem munkáját, amiben egy kisfilm is segítségünkre volt. Lipót fürdőn sétáltunk a strandon, majd ebéd után elindultunk meghódítani Hédervár 800 esztendős kastélyát. A kastélyszálló mind szépségével, mind patinájával elbűvölő élményt adott, még megálltunk pár fotó erejéig a 800 éves tölgyfa alatt, ahol anno királyellenes összeesküvést szőttek renitens főurak, ám életükkel fizettek tettükért.

Lébény, a Szent Jakab látogatóközpont és zarándokszállás volt utunk következő állomása, ahol a jezsuita rend Szent Jakab apostol plébániatemplomát csodálhattuk meg szakszerű idegenvezetőnk vezetésével.

A kiadós pihenést követően másnap Zircen, a ciszterciek apátságát látogattuk meg. Sétáltunk a több száz éves arborétumban, majd Elizeus atya érdekfeszítő előadását hallgattuk meg a ciszterci rendről, Endrédy Vendel zirci apát tragikus sorsáról.

Útban hazafelé megpihentünk Felcsúton, ahol a Makovecz Imre építész utolsó munkájaként datált Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia monumentális épületegyüttesét jártuk körbe Dudás József nevelőtanár vezetésével.

Élményekkel telve szeretnénk köszönetet mondani Magyarné Rozikának, aki kifogástalan tudásával, szakszerû idegenvezetésével felejthetetlenné
tette utunkat!
 

További hírek

A csapadékvíz-elvezető rendszerek rekonstrukciójára már nagy szükség volt a nagyközségünkben. Az Aranyhíd utca, a Kócsag és a Tutaj utca kerül most reflektorfénybe.

2024. június 24. | Önkormányzat Bővebben

A Martonosi Szivárvány Óvoda meghívására, szakmaiságra épülő látogatást tettünk testvértelepülésünkön április 26-án.

2024. június 20. | Oktatás Bővebben

Közbeszerzést írnak ki a közvilágítás fejlesztésének második ütemére – erről is döntött májusi rendes ülésén a képviselő-testület, amelynek tagjai összesen húsz napirendi pontot tárgyaltak meg. Módosították a költségvetést is, és elhangzott, hogy egy trafót is kell vásárolniuk.

2024. június 19. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén.

2024. június 19. | Gazdaság Bővebben

Értesítjük a Tisztelt fogyasztóket, hogy a Szegedi Vízmű Zrt. 2024. 06. 24-én és 06. 25-én (hétfőn és kedden) 22:00-tól 05:00 óráig Hálózatöblítési munkákat végez.

2024. június 18. | Gazdaság Bővebben

×