× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kirándult az ANE: szentek, rendek, levendulák

|
2014. november 03. | Napjaink
Mikor az Algyői Nőegylet (ANE) rendes évi kirándulására indult egy ködös péntek reggelen, még nem sejtettük, hogy a kies őszből késő nyárba érkezünk utunk első állomásán, Székesfehérváron.

Ragyogó napsütésben tettünk sétát a középkori romkertben, ami nemzeti emlékhelyként funkcionál, lévén a középkori Magyarország koronázási templomának romjai fölé emelt színpad, ahol 38 királyt kentek fel, koronáztak és ültettek az ország trónjára. Fejet hajtottunk Aba Novák Miklós freskói előtt, amelyek Szent István halálának 900 esztendős évfordulója alkalmából készültek, megnéztük a kőből faragott ereklyekoporsót, amelyet István király 1083. évi szentté avatása után készítettek a sírból kiemelt földi maradványok számára. Sétánk során útba ejtettük a Bazilikát, majd megpihentünk a híres Pelikán udvarban, ahol az órajáték királyi alakjainak felvonulása gyönyörködtetett. Folytatva utunkat, már messziről világított a napsütésben a Pannonhalmi Főapátság impozáns épülete, ami a világörökség része. A modern és minden igényt kielégítő látogatóközpont összevont idegenvezetést kínált, így fiatal kalauzunk segítségével megtekintettük a Szent Márton Bazilikát, aminek ma látható nagy része a XIII. század elején, Oros apát (1207-1243) idején készült. Alkalmunk volt megtekinteni a bencés fôapátság híres könyvtárát, kószáltunk az arborétumban, majd sétáltunk a Szeder Fábián bencés szerzetes, polihisztor, 19. század elején kialakított Arborétumában és Gyógynövénykertjében. Ízelítőt kaptunk a különféle gyógy-és fűszernövények termesztéséről és felhasználásáról, majd különbözô exkluzív ízesítésű csokit kóstoltunk a Gyógynövényházban. Élményekkel eltelve, jócskán megfáradva foglaltuk el szállásunkat a Sokorói dombok lábánál elhelyezkedő Győrújbaráton, az Apor Vilmos Lelkigyakorlatos Üdülőházban, ahol Ábrahám Csaba, az otthon koordinátora, nevelőtanár tartott kis beszámolót az alapítvány életéről, mindennapjairól valamint Apor Vilmos püspök tragikus sorsáról.

Ragyogó napsütésre ébredtünk, és készen álltunk felfedezni Győr szépségeit. A barokk város ünnepi szentmisével várta a látogatókat, ahol a szentmisét Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke celebrálta. Sétáltunk a Baross József utcában, megnéztük a Megyeháza barokk épületét, a Széchenyi téri Bencés templomba is betértünk egy imára. A híres Vaskakas szobrát is megcsodáltuk, ami a törökök négy esztendős megszállásának idejét idézte. A Szent László Székesegyházban fejet hajtottunk a lovag király hermája előtt, majd betértünk a Karmelita templomba, annak középkori freskóit megcsodálni.

Lipóton folytattuk utunkat, ahol a Lipóti Pékség látogatóközpontjában megnézhettük a modern, minden 21. századi igényt kielégítő péküzem munkáját, amiben egy kisfilm is segítségünkre volt. Lipót fürdőn sétáltunk a strandon, majd ebéd után elindultunk meghódítani Hédervár 800 esztendős kastélyát. A kastélyszálló mind szépségével, mind patinájával elbűvölő élményt adott, még megálltunk pár fotó erejéig a 800 éves tölgyfa alatt, ahol anno királyellenes összeesküvést szőttek renitens főurak, ám életükkel fizettek tettükért.

Lébény, a Szent Jakab látogatóközpont és zarándokszállás volt utunk következő állomása, ahol a jezsuita rend Szent Jakab apostol plébániatemplomát csodálhattuk meg szakszerű idegenvezetőnk vezetésével.

A kiadós pihenést követően másnap Zircen, a ciszterciek apátságát látogattuk meg. Sétáltunk a több száz éves arborétumban, majd Elizeus atya érdekfeszítő előadását hallgattuk meg a ciszterci rendről, Endrédy Vendel zirci apát tragikus sorsáról.

Útban hazafelé megpihentünk Felcsúton, ahol a Makovecz Imre építész utolsó munkájaként datált Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia monumentális épületegyüttesét jártuk körbe Dudás József nevelőtanár vezetésével.

Élményekkel telve szeretnénk köszönetet mondani Magyarné Rozikának, aki kifogástalan tudásával, szakszerû idegenvezetésével felejthetetlenné
tette utunkat!
 

További hírek

Algyő Nagyközség Önkormányzatnak kérésére a Gyeviép Nkft. munkatársai elkészítették az új bölcsődéhez szánt parkoló részt. Az épülettel szemben, az iskola vonalában mintegy 90 méter hosszan szórt útpadkát alakítottak ki.

2023. szeptember 21. | Önkormányzat Bővebben

Az Algyő Foltvarrók Köre augusztus 26-án, szombaton ellátogatott a Magyar Foltvarró Céh által szervezett Országos Foltvarró Fesztiválra, Budapestre a Kultúrszövőgyárba.

2023. szeptember 21. | Kultúra Bővebben

Napjainkban meglehetősen gyorsan kézhez kaphatunk bestseller könyveket a saját anyanyelvünkön. Ez olyan természetessé vált, hogy bele sem gondolunk, hogy egy viszonylag frissen megírt, több száz oldalas idegen nyelvű regény hogyan kerülhet az éjjeliszekrényünkre magyarul. A fordítás rejtelmeiről Illés Róbert, algyői műfordítóval beszélgettünk.

2023. szeptember 21. | Kultúra Bővebben

A szabadstrand területén új kikapcsolódási és sportolási lehetőség nyílt az oda érkezők számára. 936.000 forint kivitelezés összegből kialakításra került ott egy új strandkézilabda pálya.

2023. szeptember 20. | Sport Bővebben

Füzesy István és az ALTE idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Tisza-Parti Partyt, amely nyolcadik alkalommal is nagy sikert aratott. Ezúttal a búcsú hétvégéjén várták a szabadstrandra a kikapcsolódni vágyókat.

2023. szeptember 20. | Napjaink Bővebben

×