× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kincsek az Alföld alatt – szakmai tanácskozás a Faluházban

|
2022. május 04. | Gazdaság

Cseppfolyós Alföld – Minden cseppje kincs címmel rendezett a Magyarhoni Földtani Társulat Alföldi Területi Szervezete találkozót az algyői Faluházban. A rendezvényen átadták a Révész-díjat is.

Az egész napos programra körülbelül száz résztvevő érkezett, akik ezzel a témával foglalkoznak, ezt tanulták vagy csak érdekli őket a geológia és a föld mélyén rejlő érdekességek. Az előadások címéből is kiderült, hogy az Algyőt is érintő szénhidrogénről, illetve az Alföld felszín alatti vizeiről volt szó a szakmai napon, amelyet Molnár Áron polgármester nyitott meg.

2012-ben volt az első Nosztalgeo rendezvény, amelyet a társulat Algyőn szervezett meg. Tulajdonképpen ez egy országos geológiai találkozó. Az alföldi területi szervezet 1966-ban alakult meg, az algyői olajmező feltárása után. Érdekesség, hogy az 1848-ban Videfalván megalakult Magyarhoni Földtani Társulat az ország legrégebbi tudományos társulata, amely a földtan és rokontudományai művelésével foglalkozó szakembereket fogja össze.

„Ez egy nagyon jó alkalom a találkozásra, hiszen előadásokat hallgathatnak meg a részvevők, megvitathatják azokat, kérdéseket tehetnek fel és egy finom halászléből és túrós csuszából álló ebédet is elfogyaszthatnak együtt a téma érdekeltjei” – mondta el Kiss Balázs, az alföldi területi szervezet vezetőségi tagja.

Az idei esemény különlegessége az volt, hogy átadták a Révész-díjat. Ez a 45 évet az algyői olajiparban töltött el Révész István geológus tiszteletére létrehozott kitüntetés, amelyet a Magyarhoni Földtani Társulat azon tagjainak adományoznak, akik az Alföld kutatása terén eredményes tudományos és gyakorlati munkát végeznek, így járulnak hozzá a terület tudományos eredményeinek hazai és nemzetközi megismertetéséhez. A díjat minden évben egy „már régóta fiatal” kollégának ítélik oda szavazás útján.

„Most Török Józsefné nyugdíjas kolléga kapta, aki vegyészként dolgozott az olajiparban itt Algyőn, illetve Iványosi Szabó András, a Kiskunsági Nemzeti Park korábbi igazgatója, Szegeden végzett geológus vehetite át tőlünk a díjat” – mesélte Kiss Balázs.

A szakmai fórum nyilvános rendezvény, minden érdeklődőt szeretettel vártak a szervezők, csupán egy regisztrációt kellett kitölteni hozzá. Az olajjal és a vízzel foglalkozó cégek, egyetemi tanárok és hallgatók is látogatják minden évben a rendezvényt, amely sajnos a tavalyi évben a járvány miatt elmaradt, így idén dupla erővel készültek mind a szervezők és az előadók.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A Szegedi Vízmű tájékoztatása szerint a Bartók Béla utca elején egy ivóvíz bekötővezeték hibájának javítása miatt időszakos vízhiány tapasztalható a környéken. Várhatóan kora délután visszaáll a szolgáltatás.

2022. május 25. | Gazdaság Bővebben

A Szegedi Vízmű Zrt. munkatársai vízmérő leolvasást tartanak Algyő egész területén a 2022. május 22. és 25. közötti időszakban.

2022. május 23. | Gazdaság Bővebben

A FER Tűzoltóság Kft. algyői létesítményi tűzoltósága 2022. május 24-25-26. napján 9:00 órától tűzoltási gyakorlatot tart, a MOL Nyrt. DS Logisztika – ATM, Algyő telephelyén.

2022. május 17. | Rendőrség Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés elvégzése: 2022. május 20-án (pénteken) a napnyugta utáni időszakban

2022. május 17. | Gazdaság Bővebben

Szegeden a múzeumtól indult reggel a toborzó futás mai etapja, amely 10 órakor ért Algyőre. A falu táblájánál helyi futók is csatlakoztak az éppen távot teljesítő katonához.

2022. május 16. | Rendőrség Bővebben

×