× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kincsek az Alföld alatt – szakmai tanácskozás a Faluházban

|
2022. május 04. | Gazdaság

Cseppfolyós Alföld – Minden cseppje kincs címmel rendezett a Magyarhoni Földtani Társulat Alföldi Területi Szervezete találkozót az algyői Faluházban. A rendezvényen átadták a Révész-díjat is.

Az egész napos programra körülbelül száz résztvevő érkezett, akik ezzel a témával foglalkoznak, ezt tanulták vagy csak érdekli őket a geológia és a föld mélyén rejlő érdekességek. Az előadások címéből is kiderült, hogy az Algyőt is érintő szénhidrogénről, illetve az Alföld felszín alatti vizeiről volt szó a szakmai napon, amelyet Molnár Áron polgármester nyitott meg.

2012-ben volt az első Nosztalgeo rendezvény, amelyet a társulat Algyőn szervezett meg. Tulajdonképpen ez egy országos geológiai találkozó. Az alföldi területi szervezet 1966-ban alakult meg, az algyői olajmező feltárása után. Érdekesség, hogy az 1848-ban Videfalván megalakult Magyarhoni Földtani Társulat az ország legrégebbi tudományos társulata, amely a földtan és rokontudományai művelésével foglalkozó szakembereket fogja össze.

„Ez egy nagyon jó alkalom a találkozásra, hiszen előadásokat hallgathatnak meg a részvevők, megvitathatják azokat, kérdéseket tehetnek fel és egy finom halászléből és túrós csuszából álló ebédet is elfogyaszthatnak együtt a téma érdekeltjei” – mondta el Kiss Balázs, az alföldi területi szervezet vezetőségi tagja.

Az idei esemény különlegessége az volt, hogy átadták a Révész-díjat. Ez a 45 évet az algyői olajiparban töltött el Révész István geológus tiszteletére létrehozott kitüntetés, amelyet a Magyarhoni Földtani Társulat azon tagjainak adományoznak, akik az Alföld kutatása terén eredményes tudományos és gyakorlati munkát végeznek, így járulnak hozzá a terület tudományos eredményeinek hazai és nemzetközi megismertetéséhez. A díjat minden évben egy „már régóta fiatal” kollégának ítélik oda szavazás útján.

„Most Török Józsefné nyugdíjas kolléga kapta, aki vegyészként dolgozott az olajiparban itt Algyőn, illetve Iványosi Szabó András, a Kiskunsági Nemzeti Park korábbi igazgatója, Szegeden végzett geológus vehetite át tőlünk a díjat” – mesélte Kiss Balázs.

A szakmai fórum nyilvános rendezvény, minden érdeklődőt szeretettel vártak a szervezők, csupán egy regisztrációt kellett kitölteni hozzá. Az olajjal és a vízzel foglalkozó cégek, egyetemi tanárok és hallgatók is látogatják minden évben a rendezvényt, amely sajnos a tavalyi évben a járvány miatt elmaradt, így idén dupla erővel készültek mind a szervezők és az előadók.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Hatvanban, a XXI. ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját. A versenyre, 8 ország több mint 300 sportolója nevezett. A harcművészek küzdelem és formagyakorlat kategóriákban mérhették össze tudásukat. Az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do Szakosztálya 3 fővel képviseltette magát, akik 2 éremmel térhettek haza.

2023. május 31. | Sport Bővebben

Algyő Nagyközség Képviselő-testülete a 2023. május hó 31. napján tartott ülésén, a 148/2023. (V.31.) Kt, határozatával megállapította, hogy az Algyő Nagyközség Önkormányzata tulajdonában álló víziközművek koncessziós szerződés keretében történő üzemeltetésére a Szegedi Vízmű Zrt részéről benyújtott pályázat érvényes, a pályázati eljárás eredményes.

2023. május 31. | Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Algyő, Egészségház u. 42. I. emelet 4. szám alatt megüresedő költségalapú bérlakás legfeljebb 5 évre történő bérbeadására, 2023. július 01-től.

2023. május 30. | Önkormányzat Bővebben

Az „Esély Otthon az algyői fiataloknak" (EFOP-1.2.11-16-2017-00045) elnevezésű pályázat keretében az Algyő, Kosárfonó utca 16. szám alatti ingatlanban 13 lakás került kialakításra. Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet 11 lakásingatlan kedvezményes használatára.

2023. május 30. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Algyő, Búvár u. 9. fsz. 2. szám alatt megüresedő költségalapú bérlakás legfeljebb 5 évre történő bérbeadására, 2023. július 01-től.

2023. május 30. | Önkormányzat Bővebben

×