× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kincsek az Alföld alatt – szakmai tanácskozás a Faluházban

|
2022. május 04. | Gazdaság

Cseppfolyós Alföld – Minden cseppje kincs címmel rendezett a Magyarhoni Földtani Társulat Alföldi Területi Szervezete találkozót az algyői Faluházban. A rendezvényen átadták a Révész-díjat is.

Az egész napos programra körülbelül száz résztvevő érkezett, akik ezzel a témával foglalkoznak, ezt tanulták vagy csak érdekli őket a geológia és a föld mélyén rejlő érdekességek. Az előadások címéből is kiderült, hogy az Algyőt is érintő szénhidrogénről, illetve az Alföld felszín alatti vizeiről volt szó a szakmai napon, amelyet Molnár Áron polgármester nyitott meg.

2012-ben volt az első Nosztalgeo rendezvény, amelyet a társulat Algyőn szervezett meg. Tulajdonképpen ez egy országos geológiai találkozó. Az alföldi területi szervezet 1966-ban alakult meg, az algyői olajmező feltárása után. Érdekesség, hogy az 1848-ban Videfalván megalakult Magyarhoni Földtani Társulat az ország legrégebbi tudományos társulata, amely a földtan és rokontudományai művelésével foglalkozó szakembereket fogja össze.

„Ez egy nagyon jó alkalom a találkozásra, hiszen előadásokat hallgathatnak meg a részvevők, megvitathatják azokat, kérdéseket tehetnek fel és egy finom halászléből és túrós csuszából álló ebédet is elfogyaszthatnak együtt a téma érdekeltjei” – mondta el Kiss Balázs, az alföldi területi szervezet vezetőségi tagja.

Az idei esemény különlegessége az volt, hogy átadták a Révész-díjat. Ez a 45 évet az algyői olajiparban töltött el Révész István geológus tiszteletére létrehozott kitüntetés, amelyet a Magyarhoni Földtani Társulat azon tagjainak adományoznak, akik az Alföld kutatása terén eredményes tudományos és gyakorlati munkát végeznek, így járulnak hozzá a terület tudományos eredményeinek hazai és nemzetközi megismertetéséhez. A díjat minden évben egy „már régóta fiatal” kollégának ítélik oda szavazás útján.

„Most Török Józsefné nyugdíjas kolléga kapta, aki vegyészként dolgozott az olajiparban itt Algyőn, illetve Iványosi Szabó András, a Kiskunsági Nemzeti Park korábbi igazgatója, Szegeden végzett geológus vehetite át tőlünk a díjat” – mesélte Kiss Balázs.

A szakmai fórum nyilvános rendezvény, minden érdeklődőt szeretettel vártak a szervezők, csupán egy regisztrációt kellett kitölteni hozzá. Az olajjal és a vízzel foglalkozó cégek, egyetemi tanárok és hallgatók is látogatják minden évben a rendezvényt, amely sajnos a tavalyi évben a járvány miatt elmaradt, így idén dupla erővel készültek mind a szervezők és az előadók.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×