× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kidőlt fákat, leszakadt vezetékeket, lehűlt levegőt eredményezett a hidegfront

|
2019. július 09. | Migrált hírek

Vasárnap délután beindultak a hidegfronttal együtt beígért heves viharok az ország szinte minden táján. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggel kiadott előrejelzése heves zivatarokra figyelmeztetett, több megyében hullámokban alakultak ki zivatarok. Viharos (akár 100 km/órás) vagy károkozó széllökésre, akár 5 centi átmérőjű jégre, felhőszakadásra figyelmeztettek. A front mögött több fokkal hűvösebb levegő érkezett,  véget vetett a kánikulának.

Az Időkép.hu is percről percre tudósított a vasárnapi viharokról. Azt írták, egy lassan mozgó hidegfront hatására nagy területen fordultak elő heves zivatarok. Vasárnap este nyolcig másodfokú figyelmeztetés volt érvényben 3 délnyugati (Zala, Somogy, Baranya) és 2 délkeleti megyére (Csongrád, Békés).

Békéscsabán diónyi jégdarabok estek, volt olyan terület, amit teljesen beborított a jég. Mezőberényen 37 milliméter csapadékot hozott a vihar.

Algyőn pedig fél óra alatt 51 mm esőt mértek. Az alábbi időképes videó az algyői cella érkezését mutatja:



A rendőrségi felhívásban azt írják, a megváltozott időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb. A járművezetők és a gyalogosok általában a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek.

Vigyázzon a vízen futással!

A váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés próbára teheti a sofőröket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol a „vízen futás” veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, felfut a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a kocsi kormányozhatatlanná válik. Ez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul.

Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat – kéri a rendőrség.

A tűzoltókat főként kidőlt fák miatt hívják

A tűzoltók vasárnap este hat körül jelezték, hogy az ország több térségében is károkat okoz a viharos időjárás, az erős szél.

Budapesten elsősorban kidőlt fákhoz, lezuhant ágakhoz riasztották a tűzoltókat. A III. kerületben, a Nánási úton például kettétört és leszakított egy villanyvezetéket, a Szél utcában pedig egy épület tetejére dőlt egy fa.

A XVII. kerületben, a Várvíz utcában távközlési kábelre, míg a XI. kerületi Karolina úton egy másik fára zuhant egy fa.

Békés megyében főként Békéscsabáról és Gyuláról kaptak a szokásosnál sokkal több riasztást a tűzoltók. Ott is elsősorban a kidőlt fák okoznak gondot, de Gyulán egy sportlétesítmény tetejét is megbontotta az erős szél.

Zala és Somogy megyében is ad munkát a vihar a tűzoltóknak. Szőkedencsen egy húszméteres fa dőlt a 7-es főútra, Zalakomáron egy másik a Rákóczi utcát zárta el, míg Barcson, a Semmelweis utcában a szél gyökerestől kifordított egy fenyőt, ami egy ház tetejére dőlt – közölte a katasztrófavédelem.

Vezetékeket is leszakítottak a kidőlt fák

Az ország déli vidékein is bőven adott munkát a tűzoltóknak a vihar. Sok riasztás érkezett a Somogy megye Baranyával határos vidékén fekvő Lakócsáról. Ott a kidőlt fák villanyoszlopokat és –vezetékeket is megrongáltak, ezért az áramszolgáltatás leállt.

Szegeden több helyen dőltek ki fák, törtek le ágak. A Berlini körúton a trolivezetéket is leszakította egy méretes ág. Csongrád megye más településein, például Algyőn, Apátfalván, Deszken és Földeákon is szükség volt tűzoltói beavatkozásra a viharkárok felszámolása érdekében.

 

További hírek

Az Algyői horgásztavak halállománya ismét szép háromnyaras potykákkal bővült. Reméljük az újoncok jól megmozgatják az I-es és II-es tavak törzsállományát. A hétvégi versenyen szép fogást és sok örömöt okozhat a családoknak, illetve vasárnaptól minden horgászni vágyónak.

2024. május 10. | Gazdaság Bővebben

Felelősségteljes, valós alapokon nyugvó gazdálkodás eredményeként az öt éves ciklus végére a gazdasági szempontból országos és nemzetközi szinten is nehéz, több válságelemet tartalmazó körülmény ellenére az Önkormányzat vagyona növekedett.

2024. május 06. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában lévő pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. május 03. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete minden 65 év feletti lakos részére 15.000 forint pénzbeli támogatást ad. Ezzel kapcsolatban semmilyen teendőjük nincs.

2024. május 02. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata a megemelkedett szúnyogszámra való tekintettel szúnyoglárva-irtó tablettával segíti a lakosokat.

2024. május 02. | Gazdaság Bővebben

×