× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kézilabda: sokat fejlődött az ősz alatt az FKSE Algyő

|
2014. december 26. | Sport
Újoncként vágott neki az NB I/B küzdelmeinek az FKSE Algyő együttese. Az őszi bajnokságot remekül kezdte a gárda, hiszen zsinórban három mérkőzést is megnyert, a félszezonnál elért 6. helyezés a 14 szerzett ponttal pedig kiváló eredménynek mondható a gárdától. A férfi szakágban töltött első félévről beszélgettünk a csapat edzőjével, Dankó Ervinnel.

Tizenhárom mérkőzés után pozitív mérleggel várhatja majd a februári folytatást az FKSE Algyő, hiszen hét alkalommal is nyerni tudott a másodosztályban, valamint a gólaránya is pluszos lett, 372 szerzett találat mellett 367 alkalommal tudták bevenni az algyőiek kapuját az ellenfelek. Az NB II Dél-keleti csoportjának tavalyi bajnoka a mögötte álló csapatokkal szinte rendre elbánt, a tabella elején lévő csapatokat pedig rendre nagy erőbedobásra késztette, ennek bizonyítéka, ahogy az éllovas Eger Algyőn aratta az egyik legszorosabb győzelmét (26-29).

„A nyáron kerültem a csapathoz, amelynek újoncként kellett helytállnia az NB I/B-ben. A csapat átalakult szerkezetileg és játékosanyagban is, ezért nagy munkát kellett elvégeznünk ahhoz, hogy ez sikerüljön. A 14 megszerzett pontot nagyon pozitívnak értékelem, mert én a nélkül, hogy pontosan tudtam volna, hogy mi vár ránk ebben az osztályban, 10-12 pontra terveztem a gárdával. Ezzel, hogy ennél több pontot tudtunk szerezni, abszolút pozitívan tudjuk értékelni az őszi szezont” – kezdte a féltávnál való visszatekintést Dankó Ervin, az Algyő edzője.

A tréner elmondta, a hatodik hely váratlan helyezés volt a csapatnál, hiszen az alapcélkitűzés újonc csapatról beszélve a kiesés elkerülése volt. Dankó Ervin úgy látja az erőviszonyokat, hogy csapata a középmezőnybe való, azon belül pedig a szoros bajnokságnak, és a pillanatnyi formának köszönhetően változhat ugyan a helyezésük. Bár van egy-két mérkőzés, amellyel elégedetlen az edző, de nincs hiányérzete az ősszel kapcsolatban, hiszen ezeket a hibákat más alkalommal kijavították. „A játékunkban fejlődés volt tapasztalható az ősszel, hiszen bár sikeresen kezdtünk, de eleinte nem volt jó a támadójátékunk. A legtöbbet szerintem abban fejlődtünk, hogy letisztult a játékunk, nincsenek azok a kritikus hullámvölgyeink, a pánikszituációink kikerültek a játékunkból. Az utolsó négy-öt-hat fordulóban egészen stabil teljesítményt nyújtottunk, gyakorlatilag majdnem mind jól sikerült meccs volt, még ha nem is nyertünk. Amire egyedül nem vagyok büszke, az a Balassagyarmati hazai mérkőzés, azt hoznunk kellett volna, de nem sikerült. Több tényező is közrejátszhatott ebben, az egyik az, hogy elvártuk magunktól a győzelmet, ez pedig az embert mindig egy kicsit félrevezeti, a másik pedig az, hogy a meccs folyamán nem tudtunk uralni a találkozót, így vereség lett a vége. Viszont a két héttel ez előtti, Ózd elleni győzelmünk az egyik legbiztosabb sikerünk volt, akiknek talán még egy picit jobb kerete is van, mint nekünk, azonban nem volt reális sansza a győzelemre aznap az Ózdnak” – tért ki az elmúlt mérkőzésekre Dankó Ervin.

Az algyői mester nem kívánt egyénileg senkit sem kiemelni a csapatból, ahogy elmondta, eddigi állomáshelyein is rendre csapatban gondolkozott, és most is a csapata vizsgázott jelesre, nem egy, vagy két játékos. A játék elemeire kitérve Dankó Ervin úgy fogalmazott, a kapusteljesítményük egyenletes volt az ősz során, a védekezésük elejében egysíkú volt, főleg az idő rövidsége miatt, azonban a szezon második részére már többféle variációban tudtak játszani hátul. A szakember főleg a széleken való fejlődést emelte ki, érzése szerint itt léptek előre a legnagyobbat, hiszen a félév elején a szélsők 5-8 gólokkal járultak hozzá a közöshöz, míg az ősz második részében 15-18 gólt is szereztek a szélekről. „Amiben adósak vagyunk, az átlövések, ott kellene nagyobb teljesítményt hoznunk, ugyanakkor ott is voltak jó teljesítmények, de összességében átlagban talán több gólt szerezhetnénk átlövések után. Az egyenletes kapusteljesítmény után javultunk az indítások területén is” – tért ki a csapatrészek értékelésére Dankó Ervin.

Az algyői edző a nyáron érkezett az együtteshez, és a kissé váratlan eredmény után nagyon pozitív kép alakult ki benne együtteséről, amellyel keményen végig tudta dolgozni a szezont, mint ahogy Dankó Ervin elmondta, nem volt soha sem vita közte és a játékosok között, amikor közösen kellett dolgozniuk, mindenki tette a dolgát. Jól fogadta az edző elképzeléseit a gárda, így két hetes pihenőt kapnak majd az ünnepek idejére a játékosok, majd a tavaszra való felkészülés várhatóan január ötödikén indul el az FKSE Algyőnél, amelynek mintegy öt hete van a bajnoki rajtig. Az edzéseket színesíti majd egy veszprémi nemzetközi torna is, amelyre meghívást kapott a csapat,ahol az Érsekújvár, Várpalota és a Szombathely csapataival is megmérkőznek az algyőiek, ami remek alkalomnak tűnik a gyakorlásra a tréner szerint, ahol próbálnak egy másfajta játékot is begyakorolni. Ugyanakkor a célok nem változnak Algyőn a remek ősz ellenére, továbbra is a kiesés elkerülése az első számú célkitűzés a csapat elé, mert nem szeretnének irreális elvárásokat támasztani a csapattal szemben. A szoros bajnokság miatt a negyediktől a tizedik helyig szinte bármi benne van Ambrus Józsefék számára a tavasszal. A kerettel kapcsolatban Dankó Ervin elmondta, Bella Árpád klubelnökkel közösen úgy gondolják, hogy ha kell, akkor erősítenek, ezt jelen pillanatban a helyezésük nem teszi indokolttá, viszont befolyásolhatják az esetleges sérülések, viszont a szezon közben Békésről érkezett Kardos Róbert egy előre be nem tervezett igazolás volt, a játékos nagy erősítés lehet az algyőiek számára a tréner szerint. Dankó Ervin itt ragadta meg az alkalmat arra, hogy köszönetet mondjon Bella Árpád klubelnöknek a rendezett háttérért, ami nélkül bizonyosan nem sikerült volna így az őszi szezon.

Rágyorsítanának tavasszal

A tavasszal kapcsolatban Dankó Ervin úgy fogalmazott, hogy szeretne egy kicsit még gyorsabb játékot játszatni csapatával a jövő évi bajnokikon, a helyezésekkel szemben persze ő is, mint minden edző minél jobbat szeretne, ugyanakkor tekintve az év eleji célkitűzéseket, az esetleges nyolcadik hely után sem biztos, hogy elégedetlen lenne. „Sosincs olyan csapat, amit nem kell megpróbálnunk megverni, ellenféltől függetlenül. Számomra mindig az a kérdés, hogy hogyan tudjuk megnyerni a meccset, nem az, hogy csak szoros vereséggel ússzuk meg. Az ősz folyamán ahogy telt a bajnokság, egyre jobban figyelembe vettek minket, ennek pedig meg is volt az oka, hiszen nem nagyon volt olyan csapat, amelyik ne izzadt volna meg ellenünk. Ami érdekes történet, hogy a kapusedzőnk, Dobos József felhívott a bajnokság őszi befejezése után, és elmondta, hogy szeretne köszönteni a férfi szakágban, ezzel a félévvel megváltottam a jegyem a férfiaknál is. Kicsit úgy érzem én is, hogy most már elfogadtak engem is a férfiak mezőnyében” – mondta el az eddig csak női csapatoknál dolgozó Dankó Ervin.

„Meglepő a képem a bajnokságról összességében, előzetesen nem ítéltem meg ennyire erősnek, mint amilyennek most látom. Tavaly jóval nagyobb szakadék volt a csapatok közt, mint idén, a mi hatodik helyünkbe belejátszik a szoros mezőny is, ha nem lenne ennyire szoros, akkor lehet, hogy hátrébb lennénk. Nekem tetszik ez a bajnokság, rendezett anyagi háttérrel rendelkeznek a klubok, ez pedig egy nagyon erős bajnoksággá tette az NB I/B-t is, ez lehet az oka annak, hogy ennyire szoros a mezőny. Ez okból nem lesz könnyű a mi tavaszunk sem, pluszban már ismernek is minket, és szerintem egy más bajnokság lesz a tavaszi. A magam szemszögéből könnyebbnek kellene lennie, mert tudnom kell, hogy hogyan tudunk még előrébb lépnünk. Abszolút elégedett vagyok a csapattal, nagyon erős a belső kohéziója a csapatomnak, szinte mindig betartják a megbeszélteket a pályán. Az erőnket mutatja, hogy volt olyan mérkőzésünk, amikor nem játszottunk jól, de így is sikerült nyernünk. Egyelőre kerek a történet” – osztotta meg tapasztalatait Dankó Ervin.

Az FKSE Algyő edzőjét rengeteg kérdezték, hogy melyik a jobb szakág, a női vagy a férfi? Erre a kérdésre ő félévnél korábban nem akart válaszolni, most pedig úgy látja, maga a kézilabda az ugyanaz a játék a nőknél és a férfiaknál, természetesen a fizikai tényezőben van különbség, de például a technikában sincs túl nagy eltérés a két szakág között. Dankó Ervin elmondta, hogy a férfiaknak is azt mondta mindig, hogy „dobják túl” az előző mérkőzést, ami nyitott fülekre talált, nagyon tetszett ez a hozzáállás csapatának, azonban korábban, a lányoknál ez nem mindig volt így, ők többet rágódtak egy-egy vereségen. A vezetőedző osztja a dán válogatottal éppen a napokban a magyarokat legyőző Jan Pytlick véleményét, aki az öltözőből kilépve lezárja a mérkőzést, és csak a következő feladatra koncentrál, erre pedig játékosai is „vevők” voltak az ősz folyamán. „A férfiaknál nem kérdés a kérdés, hogy dolgozni kell-e? Itt soha nem kérdés, hogy miért végezzük a munkát. A lányoknál ez nem jellemző, őket mindig rá kell venni a munkára. Így visszatekintve, jól döntöttem, hogy váltottam” – zárta a beszélgetést Dankó Ervin.

Az FKSE Algyő őszi eredménysora
  1. forduló – Füzesabony-FKSE Algyő 23-24
  2. forduló – FKSE Algyő-MOL-Pick Szeged U23 27-26  
  3. forduló - Békési FKC-FKSE Algyő 28-31
  4. forduló – FKSE-Algyő-Balassagyarmat 30-32
  5. forduló – FTC-FKSE Algyő 32-27
  6. forduló – FKSE Algyő-KTE Kisokos 23-27
  7. forduló – Törökszentmiklós-FKSE Algyő 20-22
  8. forduló – FKSE Algyő-Eger 26-29
  9. forduló – Nyíregyháza-FKSE Algyő 39-32
  10. forduló – FKSE Algyő-Orosházi FKSE U23 33-23
  11. forduló – Primavera Mizse KC-FKSE Algyő 31-30
  12. forduló – FKSE Algyő-Ózdi KC 33-29
  13. forduló – Mezőkövesdi KC U23-FKSE Algyő 29-34
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×