× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kevesebb földgázt tárolnak majd Algyőn

|
2010. december 06. | Gazdaság

Hatósági ára lesz az úgynevezett lakossági földgáznak, a jelenlegi 1,2 milliárd köbméter helyett pedig 600 millióra csökkenhet az a biztonsági földgáztartalék, amelyet Algyőn, a föld alatt őriznek.

Idén nyáron ármoratóriumot vezetett be a kormány a lakossági földgáz árára, s azt ígérte, hogy ez addig tart, ameddig az új ármechanizmust kidolgozzák. Módosítják a földgáz biztonsági készletezéséről szóló törvényt is: az indoklás szerint azért, hogy ez legyen az új földgázár-szabályozás bevezetésének első lépése.

A már megszavazott törvényben kimondják: hatósági áras termék lesz a lakossági ellátás mértékéig beszerzett, itthon kitermelt, vagy import földgáz. Emellett a felére csökkenhet az ország biztonsági gáztartaléka: az eddigi 1,4 milliárd köbméter helyett csupán 600–700 milliót tárolnak be. Az algyői vésztározónak 1,2 milliárd köbméter a kapacitása, az E.ON zsanai tározójában pedig – lapunk úgy tudja – 200 millió az úgynevezett stratégiai tartalék.

A két dolog összefügg: a készletek felszabadításával lehet ugyanis – átmenetileg – csökkenteni a lakossági gázárat. Ezzel a lépéssel ugyanakkor csökken az ellátás biztonsága is. A szegediek emlékezhetnek rá, hogy amikor egy évvel ezelőtt, 2009 októberében átadták az algyői olajmezőn a hatalmas – gyakran az országban egyetlenként emlegetett – stratégiai gáztárolót, pont azt hangsúlyozták: ez védi meg az országot olyan helyzetektől, mint amilyen 2006, 2009 év elején az orosz–ukrán gázvitában kialakult. Akkor az oroszok elzárták a gázcsapot, akadozott a magyarországi gázellátás is. A vésztárolásra minden magyar gázfogyasztó áldoz: a gázárba köbméterenként 2,33 forint készletezési díjat építettek be.

A vésztározóval kapcsolatban választ vártunk az egyik tulajdonostól, a Mol Nyrt.-től, de az lapzártánkig nem érkezett meg. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója, Bártfai Béla a következőket írta: „A szövetség az ország kőolaj- és származékai, illetve gáz biztonsági készleteinek a tárolására, tároltatására a vonatkozó törvényekben kijelölt szervezet, s mint ilyen, az ugyanezen törvényekben meghatározott feladatokat látja el. A módosuló törvényi szabályozás alapján a biztonsági gázkészlet adott évre meghatározott mértékét az energiapolitikáért felelős miniszter minden év január 15-éig állapítja meg. Szövetségünk e miniszteri rendelet megjelenését követően, az abban foglalt mennyiség tároltatásáról fog gondoskodni."

Mire képes az algyői tározó?

1,9 milliárd köbméter földgáz fér el a 150 milliárd forintból megépült algyői stratégiai földgáztárolóban, ebből 1,2 milliárd köbméter biztonsági készlet, a fennmaradó 700 millió köbméter kereskedelmi célú. Az 1,2 milliárd köbméternyi fűtőanyag 45 napra elegendő. Átlagos télben napi 60 millió köbméter gázt használ fel az ország, nagy hidegekben napi 90 milliót. A magyarországi gázkutak mintegy 9 millió köbméter földgázt termelnek naponta, ebből Algyő átlaga önmagában 4 millió. Az ország gázszükséglete évente 13–14 milliárd köbméter, a hazai termelés pedig mindössze 3 milliárd. Hazánkban az algyői, Szőreg–1 nevű vésztárolón kívül az E.ON üzemeltet kereskedelmi gáztározókat, ezek kapacitása összesen több mint 4 milliárd köbméter.

 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×