„A Tisza összeköt... - települések, szervezetek, emberek” címmel támogatást nyert a Dél-Alföldi Teleház Egyesület a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai támogatási programján. A pályázatba az Algyői Könyvtárban működő Teleház is bekapcsolódott, a könyvtárosok szakmai vezetésével...

"> „A Tisza összeköt... - települések, szervezetek, emberek” címmel támogatást nyert a Dél-Alföldi Teleház Egyesület a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai támogatási programján. A pályázatba az Algyői Könyvtárban működő Teleház is bekapcsolódott, a könyvtárosok szakmai vezetésével...

">
× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kárpátaljai konferencián szerepelt az Algyői Teleház

|
2013. április 05. | Oktatás

„A Tisza összeköt... - települések, szervezetek, emberek” címmel támogatást nyert a Dél-Alföldi Teleház Egyesület a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai támogatási programján. A pályázatba az Algyői Könyvtárban működő Teleház is bekapcsolódott, a könyvtárosok szakmai vezetésével. A projekt célja Szeged és Rahó testvérvárosi kapcsolatának, a szervezetek és emberek közötti együttműködés tovább szélesítése, kihasználva a természeti erőforrásokat, a Tisza folyó által kínált összeköttetést.

A konferenciát Kárpátalján, Rahó járási jogú városban rendezték meg. Ez a város arról is nevezetes, hogy ott találkozik a Fekete- és a Fehér-Tisza. A 4 napos konferencián lehetőség volt bemutatni az algyői intézményeket, legfôképpen az Algyői Könyvtár működését, szolgáltatásait, rendezvényeit. A helyi partnerintézmények is bemutatkoztak, köztük könyvtárak is. A könyvtárosokkal rendkívül jó szakmai kapcsolat alakult ki, amelyet szeretnénk folytatni a közeljövôben. A rahói konferencián megfogalmazódott egy képadatbázis építése. Ezek a fotók a két település – Algyő és Rahó – Tiszához való viszonyát hivatott bemutatni. Mivel Algyő is a Tisza közvetlen partvonalán húzódik, olyan digitalizált képadatbázis készítését tervezzük, amely mindkét településen megörökíti a folyó adottságait, természeti környezetét, az ott élő emberek mindennapjait és a folyóhoz kötődő foglalkozásokat. A képekből nyert információkat egy olyan tanulmányban rögzítik.

A könyvtárosok elmondása alapján az ottani magyar nyelvű könyvbeszerzés meglehetősen nehézkes: a legújabb magyar nyelven kiadott könyv is 1980-as kiadású! Mint minden határainkon túli magyar anyanyelvű oktatás, így a kárpátaljai is igen nehéz helyzetben van. Egyik legfőbb problémájuk a magyar nyelvű könyvek hiánya. Mivel vannak olyan intézmények, amelyek húsz éve nem jutottak anyanyelvű könyvekhez, ezekbe az iskolákba nagy segítséget jelentene már akár néhány darab magyar nyelvű könyv, gyermekeknek való és ifjúsági kiadvány is. Ezt hallva megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy segítsük az ott élő magyar embereket azzal, hogy az anyanyelvükön könyveket biztosítunk nekik! Ezért az Algyői Könyvtár könyvadománnyal szeretne hozzájárulni a rahói közgyűjtemény gyarapításához. Ezúton szeretnénk kérni minden algyői lakost, hogy akinek módjában áll és szeretne könyvadományokkal segíteni a Kárpátalján élô magyar gyerekeken, felnőtteken, tegyen hozzá az Algyői Könyvtár felajánlásához! Már egy könyv is nagyon sokat jelent! Az adományokat a Könyvtárba várjuk május elejéig!

A könyvadományokat az Algyői Falunapon felállított, kijelölt gyûjtôhelyen is átvesszük!

Mindenki segítségét köszönjük!

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×