× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Julianna, az algyői szakácskönyvkirálynő

|
2013. augusztus 20. | Napjaink
Különböző nagyságú és korú szakácskönyvektől roskadozik az algyői Kövér Imréné szekrénye. Julianna receptjei közül néhány már szintén szakácskönyvben olvasható.

Negyven éve gyűjti a különböző szakácskönyveket az algyői Kövér Imréné. Julianna szobájának polcai roskadoznak a különböző korú és nagyságú szakácskönyvek alatt.

– A 70-es években kezdődött az egész Horváth Ilona szakácskönyvével. Onnantól kezdve bármilyen szakácskönyvet is láttam a szegedi boltokban, megvásároltam. Könyvkötőként dolgoztam, néhány példányt magam kötöttem be – mesélte Julianna, aki szeret főzni, de sokszor odaengedi férjét is a tűzhely, jobban mondva a bogrács és a tárcsa mellé. – A bográcsos ételek a fő specialitásai, én pedig minden ételt meg tudok főzni. Nem rágtam még át magam a több száz kötetes gyűjteményem minden receptjén, a legrégebbieknek a nyelvezete is nagyon régies – mondta. Bizonyítékképpen az 1890-ben íródott Legújabb magyar szakácskönyvet adta kezünkbe. Az író a téjfeles tészta elkészítésének első lépéseként az alábbi útmutatást adja: „Tégy öt fertály font szép monk lisztet a gyúródeszkára".

Julianna ma már nem sűrűn vásárol szakácskönyvet. Azt mondja, szinte már alig létezik olyan étel, amelyre ne találna rá korábbi kiadásokban. Igazán büszke Rézi néni 1901-es Szegedi szakácskönyvére, valamint Sárosi Bella Legjobb szegedi szakácskönyvére. Mindkét könyv eredetiben van meg neki: a korábbi szegedi könyvaukciókon ezek a kötetek súlyos ezrekért cseréltek gazdát. – Ha valami különlegeset szeretnék főzni, Rézi néni vagy Sárosi Bella könyvét forgatom – magyarázta.

Sárosi Bella bizonyosan egész életében főzött: szakácskönyvében külön találni tavaszi, nyári, őszi és téli menüt is a hét minden napjára. Egy szimpla nyári keddi ebédre zöldborsólevest ajánl áttörve csipettel, párolt marhahúst rizzsel és meggyes pitét, vacsorára ugyanarra a napra kirántott csirkét uborkasalátával. Kövér Imréné receptjei közül néhány szintén szakácskönyvben olvasható. Az algyői nőegylet Mit főztek ki az algyői asszonyok? című gyűjteménye két receptjét is őrzi. Vízi ciberéje kifejezetten nyári étek, és valószínűleg a világon a legolcsóbb: cukros-ecetes vízzel kell nyakon önteni a kenyérdarabkákat
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×