× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Jeromos, a celebcica és Amirul, az indonéz diák nagy találkozása

|
2021. április 24. | Napjaink

Többéves rejtély oldódott meg az algyői könyvtárban, amikor a Szegeden tanuló indonéz fiatalember, Amirul Haqqi meglátogatta az intézmény kabalaállatát, Jeromost.

Az egész országot bejárta a hír 2019 márciusában, hogy Jeromos, az algyői könyvtár cicája Indiából kapott képeslapot, amiben jobbulást kívánnak az állatnak.

„Kis Jeromos Cica, Algyői Könyvtár, Algyő, 6750, Kastélykert utca 63., Magyarország, Hungary”. E címzéssel, indiai bélyegekkel föladott le­velezőlap érkezett az algyői könyvtárba.

– Kisebb műtéten esett át, ivartalaníttattuk. Ez megviselte. Azt kértem az olvasóktól a közösségi oldalon, küldjenek neki jókívánságokat. Nem tudom, ezt ki írhatta – mondta akkor Dományházi Edit, a könyvtár vezetője.

Delhiben kezdődött

Edit és kollégája, Szilágyi-Perjési Katalin még azon is gondolkodtak, valami vicc lehet az egész, de a bélyeget megvizsgálva látták, valóban Indiában adták fel a lapot.

Miután megírtuk, a világ minden részéről küldtek képeslapokat Jeromos­nak, még a televízióban is szerepelt. Három évre volt szükség, hogy a képeslap rejtélye megoldódjon. A történet 2018-ban kezdődött Delhiben.

Vallástudomány

Amirul Haqqi Delhiben tanult francia irodalmat, ahol úgy gondolta, megtanul magyarul is. Az egyszemélyes magyar tanszéken Köves Margit tanította magyarra az indonéz fiatalembert, akinek annyira jól ment a nyelvünk, hogy tanára azt javasolta neki, jelentkezzen a Balassi Intézetbe Budapesten.

– Az intézet után hazamentem, és gondolkodtam, hogyan tovább. Indonéziában nincs vallástudományi tanszék, Magyarországon pedig az egyetlen angol nyelvű mesterképzés a Szegedi Tudományegyetemen elérhető, így kerültem Szegedre – mesélte kiváló magyarsággal, enyhe akcentussal a fiatalember, akit Jeromos előtt még a magyar nyelvről és Szegedről kérdeztünk.

Töltött káposzta

– Nagyon elképesztően tetszik Szeged, az Alföld nyugalma. Mindenki kedves, mosolygós és barátkozó. Budapesten hidegebbek az emberek, Szegeden nyitottabbak és közvetlenek – magyarázta, majd áttértünk a méltán világhírű magyar konyhára.

– A töltött káposzta a kedvencem. És a rakott krumpli, meg a pacal – sorolta, majd az is kiderült, barátaitól szakácskönyvet kapott, amiből rendszeresen főz magyar ételeket.

20210424-jeromos-2.jpg (77 KB)Táska és kitűző

A könyvtárba belépve Amirul lelkesebb volt, mint Jeromos. A koronavírus miatti kényszerszünetben a macska elszokott az idegenektől, szüksége volt egy kis időre, míg lenyugodott látogatója kezében.

Szilá­gyi-Perjési Katalin könyvtáros meg­­mutatta Amirulnak a Jeromos-falat, amelyre az állatnak a 16 országból küldött képeslapok egy részét rögzítették. Egy macskás táskát és kitűzőt is kapott ajándékba a nagy találkozás emlékére.

Véletlenül talált rá

A macskamániás Amirul véletlenül hallott az algyői cicáról, aki neki köszönhetően vált celebbé. – Cél­­talanul interneteztem, amikor összeismerkedtem egy algyői fiatalemberrel, aki mesélt nekem Jeromosról, hogy műtétje volt, és ivartalanítása után jókívánságokra van szüksége. Ezért küldtem neki a képeslapot, ami Ganésát ábrázolja, aki az értelem és a böl­csesség minden akadályt elhárító istene a hinduknál – mesélte.

forrás: www.delmagyar.hu  (Arany T. János)

 

További hírek

Május elsejétől az algyői Borbála fürdő is újra várja vendégeit, akik már a megújult beléptetőrendszeren keresztül jutnak be, ugyanis a járványhelyzet alatt lecserélték a karórás rendszert.

2021. május 07. | Sport Bővebben

Kitakarítják a fokokat és leeresztik a vizet a kubikgödrökből, amelyekben a szúnyogok szaporodni szoktak. Az invázió elleni védekezésben a katasztrófavédelem is segített. 

2021. május 05. | Önkormányzat Bővebben

Megkezdődött az Atka felé vezető út 47-es főút és a vasúti átjáró közötti szakaszának javítása, a kátyúzás és padka javítás idején forgalom terelésre, időszakos fennakadásokra lehet számítani az elkövetkező egy-két napban.

2021. május 05. | Önkormányzat Bővebben

Algyőn kinyitottak a szabadidős és kulturális intézmények is.

2021. május 04. | Kultúra Bővebben

Egyre többen költöznek a délnyugati lakóövezetbe Algyőn, így égető problémává vált a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése a Pipacs és a Gólya utcában.

2021. május 04. | Önkormányzat Bővebben

×