× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Jeromos, a celebcica és Amirul, az indonéz diák nagy találkozása

|
2021. április 24. | Napjaink

Többéves rejtély oldódott meg az algyői könyvtárban, amikor a Szegeden tanuló indonéz fiatalember, Amirul Haqqi meglátogatta az intézmény kabalaállatát, Jeromost.

Az egész országot bejárta a hír 2019 márciusában, hogy Jeromos, az algyői könyvtár cicája Indiából kapott képeslapot, amiben jobbulást kívánnak az állatnak.

„Kis Jeromos Cica, Algyői Könyvtár, Algyő, 6750, Kastélykert utca 63., Magyarország, Hungary”. E címzéssel, indiai bélyegekkel föladott le­velezőlap érkezett az algyői könyvtárba.

– Kisebb műtéten esett át, ivartalaníttattuk. Ez megviselte. Azt kértem az olvasóktól a közösségi oldalon, küldjenek neki jókívánságokat. Nem tudom, ezt ki írhatta – mondta akkor Dományházi Edit, a könyvtár vezetője.

Delhiben kezdődött

Edit és kollégája, Szilágyi-Perjési Katalin még azon is gondolkodtak, valami vicc lehet az egész, de a bélyeget megvizsgálva látták, valóban Indiában adták fel a lapot.

Miután megírtuk, a világ minden részéről küldtek képeslapokat Jeromos­nak, még a televízióban is szerepelt. Három évre volt szükség, hogy a képeslap rejtélye megoldódjon. A történet 2018-ban kezdődött Delhiben.

Vallástudomány

Amirul Haqqi Delhiben tanult francia irodalmat, ahol úgy gondolta, megtanul magyarul is. Az egyszemélyes magyar tanszéken Köves Margit tanította magyarra az indonéz fiatalembert, akinek annyira jól ment a nyelvünk, hogy tanára azt javasolta neki, jelentkezzen a Balassi Intézetbe Budapesten.

– Az intézet után hazamentem, és gondolkodtam, hogyan tovább. Indonéziában nincs vallástudományi tanszék, Magyarországon pedig az egyetlen angol nyelvű mesterképzés a Szegedi Tudományegyetemen elérhető, így kerültem Szegedre – mesélte kiváló magyarsággal, enyhe akcentussal a fiatalember, akit Jeromos előtt még a magyar nyelvről és Szegedről kérdeztünk.

Töltött káposzta

– Nagyon elképesztően tetszik Szeged, az Alföld nyugalma. Mindenki kedves, mosolygós és barátkozó. Budapesten hidegebbek az emberek, Szegeden nyitottabbak és közvetlenek – magyarázta, majd áttértünk a méltán világhírű magyar konyhára.

– A töltött káposzta a kedvencem. És a rakott krumpli, meg a pacal – sorolta, majd az is kiderült, barátaitól szakácskönyvet kapott, amiből rendszeresen főz magyar ételeket.

20210424-jeromos-2.jpg (77 KB)Táska és kitűző

A könyvtárba belépve Amirul lelkesebb volt, mint Jeromos. A koronavírus miatti kényszerszünetben a macska elszokott az idegenektől, szüksége volt egy kis időre, míg lenyugodott látogatója kezében.

Szilá­gyi-Perjési Katalin könyvtáros meg­­mutatta Amirulnak a Jeromos-falat, amelyre az állatnak a 16 országból küldött képeslapok egy részét rögzítették. Egy macskás táskát és kitűzőt is kapott ajándékba a nagy találkozás emlékére.

Véletlenül talált rá

A macskamániás Amirul véletlenül hallott az algyői cicáról, aki neki köszönhetően vált celebbé. – Cél­­talanul interneteztem, amikor összeismerkedtem egy algyői fiatalemberrel, aki mesélt nekem Jeromosról, hogy műtétje volt, és ivartalanítása után jókívánságokra van szüksége. Ezért küldtem neki a képeslapot, ami Ganésát ábrázolja, aki az értelem és a böl­csesség minden akadályt elhárító istene a hinduknál – mesélte.

forrás: www.delmagyar.hu  (Arany T. János)

 

További hírek

Végéhez értek a Csongrád-Csanád megyei labdarúgó-bajnokságok az ifjúságiaknál: a B csoportban komoly harcot hozhat az idény második fele, és az őszi bajnoki cím kérdése is nyitott.

2021. december 02. | Sport Bővebben

A lényeg, hogy nyertek a férfiak, míg a női csapat mindenben alul maradt Orosházán.

2021. december 02. | Sport Bővebben

Az Algyői Nőegylet a hagyományokhoz híven idén is elkészítette a falu adventi koszorúját. A csodálatos alkotás adventben a Fő teret dísziti.

2021. november 30. | Kultúra Bővebben

Évek óta a Tisza-parton az egyik hajótárolóban „parkolt” az olimpiai bajnok Kopasz Bálint gyerekkori hajója, amelyet a három évvel ezelőtt megalakult Algyői Vízisport Egyesület árverésre bocsátott.

2021. november 29. | Sport Bővebben

Egy korábbról elhalasztott találkozót pótoltak a labdarúgó megyei I.-ben, ahol az Algyő a sereghajtó ContiTech-Apátfalvát fogadta.

2021. november 29. | Sport Bővebben

×