Hírek önkormányzat Turisztika Közérdekű információk Események

Hírek

Jegyzői tájékoztató a vízjogi engedélyezésről

Jegyzői tájékoztató a vízjogi engedélyezésről

Az utóbbi időben rengeteget foglalkozott a média, az engedély nélkül fúrt vízilétesítmények (a továbbiakban: kutak) vízjogi fennmaradási engedélyeztetésének témakörével.

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet alapján a települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges

 1. olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:
  aa) a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül, és legfeljebb 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,
  ab) épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgálja, és
  ac) nem gazdasági célú vízigény;
 2. az ab) pontban szereplő házi ivóvízigény kielégítését szolgáló kúthoz tartozó, víztisztítási feladatokat ellátó vízilétesítmény létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez;
 3. az 500 m3/év mennyiséget meg nem haladó, kizárólag háztartási szennyvíz tisztítását és a tisztított szennyvíz elszikkasztását szolgáló vízilétesítmény létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez.

Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő, aki 2018. január 1-jét megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha

 1. a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2018. december 31-ig kérelmezi, és
 2. az engedély megadásának feltételei fennállnak.

Összhangban az EU Víz Keretirányelv stratégia-tervének 2021-ig elkészítendő felülvizsgálatával, valamint a Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazatfejlesztési felhívásának 2020. augusztus 3-ai utolsó benyújtási lehetőségével, a moratórium 2020. december 31. napjáig történő meghosszabbítását kezdeményezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Erről a napokban tárgyal a Kormány.

A Kormány, ill. az Országgyűlés erre vonatkozó döntéséig a lakosság türelmét kérem, az engedélyeztetési eljárással kapcsolatban hamarosan újabb, részletes tájékoztatást közlök.

dr. Varga Ákos jegyző

További híreink

A Krúdy Kör bemutatkozása az Algyői Könyvtárban
A Krúdy Kör bemutatkozása az Algyői Könyvtárban

A Gyevi Art Kultúrális Egyesület Algyői Tollforgatók Körének vendége volt az Algyői Könyvtárban az Óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör.

Idősek napja
Idősek napja

2018. október 6-án került megrendezésre Algyőn 10. alkalommal a nyugdíjasok találkozója, melyet az Idősek napja alkalmából, Algyő Nagyközség Önkormányzatának és a Gyevikult Nkft támogatásával az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklub szervezett.

Ezen a napon robbantották fel a németek az algyői vasúti Tisza-hidat - de két év alatt újra talpon volt
Ezen a napon robbantották fel a németek az algyői vasúti Tisza-hidat - de két év alatt újra talpon volt

1944. október 8-án a hátráló német csapatok felrobbantották a hidat maguk után: az acélszerkezet 20 méter mélyre rogyott a Tiszába. Csak 2 évvel később szedték ki.

A végjátékon múlt az első siker
A végjátékon múlt az első siker

Az első félidőben uralták a lányaink a meccset, a 22. percben már néggyel vezettek, ott kimaradt egy nagy ziccer, és a kontrából lőtt góllal beindultak a hazaiak és a félidőre kiegyenlítettek.

Egy orfeumi este
Egy orfeumi este

Egy orfeumi este