× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Járványhelyzet az óvoda szempontjából

|
2021. április 13. | Oktatás

A Covid-19 járványhelyzet médiából ismert adatai, valamint az Oktatási Hivatal álláspontja szerint 2020 őszén valamennyi nevelési-oktatási intézménybe eljuttatott tájékoztatása szerint a nevelési év küszöbén Magyarország biztonságos volt, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés-oktatás megkezdését engedélyezték. A járvány terjedése azonban nehezen kiszámítható, ezért fel kellett készülnünk a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kellett dolgoznunk olyan eljárásrendet, amely megfelelő támpontot nyújtott a zökkenőmentes működéshez.

A világjárvány az óvodai neveléssel kapcsolatban is számos új helyzetet teremtett. A harmadik hullám arra készteti a mi nevelőközösségünket is, hogy intézményi, csoport és egyéni szinteken egyaránt építsünk a naponta változó helyzetekből fakadó bizonytalanságra, az óvodán kívüli óvodai nevelés során szerzett tapasztalatainkra. Ebben a jelenleg folyamatosan változó járványhelyzetben kiemelten fontos, hogy a gyermekeket körülvevő felnőttek testileg-lelkileg egyensúlyban legyenek. Sajnos a Covid-19 okán a naponta változó körülmények miatt be kellett rendezkednünk a bizonytalanságra és számolnunk kellett azzal, hogy a nevelési színterek változnak.

A mostani időkben elengedhetetlen rugalmassághoz mentális egészségre és erőre van szükségünk, és fokozott figyelemmel kell lennünk önmagunkra, egymásra, másokra, a környezetünkre. Utóbbival elősegítve, hogy a családok és az óvodával kapcsolatban lévők tudatosan, a túlreagálások elkerülésével és a járvány sajátosságaira tekintettel vegyenek részt a helyzet eredményes kezelésében.

Ennek érdekében a járványhelyzettel összefüggő szabályokról a családokat korrekten tájékoztattuk, lehetőséget biztosítottunk az óvodával jogviszonyban álló családok az általuk fontosnak tartott kérdéseiket feltehessék, és e kérdésekre a lehetséges legrövidebb időn belül közérthető válaszokat kapjanak.

Óvodánk 2021. március 8-a óta ügyeleti rendben működik, lehetőségeink szerint, Algyő Nagyközség Önkormányzatának támogatásával, segítjük a családokat az egyszeri meleg étkezés biztosításával, gyermekeknek az óvónők tevékenységajánlókkal színesítik hétköznapjaikat. Logopédus, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus felvette a családokkal a kapcsolatot igény szerint, természetesen nem kötelező jelleggel heti rendszerességgel küldenek otthoni feladatokat. Sok szülő jelezte, hogy kevés idejük van az otthoni munka miatt, köszönik, de amint tudják, megoldják azokat.

Ügyeleti igényeket felmértük, jelenleg 15 fő kérte gyermekének felügyeletét. A dajkák fertőtlenítenek, takarítanak, mosnak, vasalnak, hogy nyitásra minden rendelkezésre álljon, zökkenőmentesen kezdhessük meg a munkát.

Folyamatosan együttműködünk a közegészségügyi és járványügyi, valamint a felügyeleti hatóságokkal.

Szükség szerint tanácsot, útbaigazítást kértünk a foglalkozás-egészségügyi orvosunktól, Szabó Attilától, a Központi Operatív Törzzsel, további hatóságokkal, katasztrófavédelemmel folyamatos a kapcsolattartásunk.

Alapelvünk, hogy az óvoda működési és pedagógiai tevékenységei során a közegészségügyi és járványügyi követelmények elsődlegességének figyelembevétele mellett, a járványveszély körülményeihez igazodó módon járjunk el.

Köszönöm az eddig tanúsított megértésüket támogató segítségüket!

Jó egészséget kívánok miden családnak az Algyői Szivárvány Óvoda dolgozói nevében:

Ozsváth Lászlóné óvodavezető

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×