× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Itt a tavasz, támadnak a kullancsok!

|
2013. április 17. | Egészség, életmód

A hirtelen ébredező tavasz a kullancsok szaporodását is meggyorsítja. A melegebb, nedves időszakot szeretik legjobban a vérszívó paraziták, így a hirtelen jött tavaszban a probléma aktuális. Mielőtt erdőbe - mezőbe kirándulásokat szervezünk vagy sétákat teszünk a szabadban, érdemes informálódni a kullancs által elszenvedhető betegségekről, a kullancscsípés megelőzéséről is. Az Orpheus Állatvédő Egyesület információs vonalaira rendszeresen érkeznek parazitákkal kapcsolatban kérdések, a lakosok többnyire állat és ember kárára bekövetkezett kullancscsípés miatt kérnek tanácsokat.

Kullancsok a füves, bokros, fákkal teli területeken sűrűbben megtalálhatóak. A vérszívó paraziták rejtőzködő életmódot folytatnak, mert nem kedvelik a fényt, a szárazságot és a nagyon meleget sem. Egyedfejlődésükhöz elengedhetetlen a vérszívás. Az állatok vagy az emberek szervezetéből kiszívott vér azonban nem csak a kullancsot táplálja, hanem a testükben lévő különféle kórokozóknak is kiváló táptalajul szolgál.

Mi a teendő kullancscsípés esetén?

A lehető leghamarabb gondoskodjunk a kullancs eltávolításáról. Lehetőleg kerüljük a számunkra ismeretlen módszereket, melyből nagyon sokféle létezik. Modern kullancskiszedő csipesszel (melyet patikákban lehet kapni) ki lehet szedni a parazitát. Csípés után fertőtlenítsük a csípés helyét, és haladéktalanul keressük meg háziorvosunkat, aki el tudja mondani a csípésre alkalmazandó teendőket. A kullancs kiszedése után keletkezett sebet gyógyulásáig rendszeresen figyeljük.

Hazánkban a kullancsok által terjesztett betegségek közül leggyakrabban főleg kettő okoz súlyos betegséget

A vírus által okozott vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladás - kullancs-encefalitis - régebb óta ismert és többnyire az ország nyugati és északi megyéiben fordul elő.

A baktérium okozta betegségről, a Lyme-kórról - Lyme borreliosisról - csupán az utóbbi időben hallunk sokat. Méltán, mivel az előbbi betegségnél sokkal gyakoribb és az ország egész területén előfordul.

Legjobb védekezés a kullancsok kapcsán a megelőzés!

Riasszuk el magunk és állataink környezetéből a csípést okozó parazitákat, ezzel megelőzhetjük a szövődményként esetlegesen elkapható betegségeket is.

Léteznek speciális kullancsirtók/riasztók, ezekkel a szerekkel impregnálhatjuk felsőruházatunkat is, kizárólag ezt! Így körülbelül két hétig tartó fokozott külső védelmet biztosíthatunk magunknak. Ne feledkezzünk meg sapkánk, fejfedőnk kezeléséről sem!

Világos színű öltözék révén a szabadban könnyebben felismerhetjük a reánk hulló, ruhánkra mászó kullancsokat. Érdemes fejünket védeni erdőjárás alkalmával világos sapkával, ruházatunk legyen hosszú szárú.

Kerülő útvonal révén törekedjünk arra, hogy kikerüljük a kullancsok élőhelyeit, a hűvös, nedves, árnyékos, füves, bokros csalitost és erdőrészeket, a cserjéseket! Ne haladjunk vadcsapásokon sem! Házfalak tövénél és korhadt fatörzsek közelében gyakrabban fordulnak elő ezek a parányi vérszívók. Az erdőn és a legelőn lehetőleg az úton járjunk, s az utóbbin ne időzzünk túl sokat, mert az állatok által használt útvonalakon mindig több a kullancs. Ha meg szeretnénk pihenni, sohase feledjük el, hogy előbb terítsünk pokrócot a földre!

Test önellenőrzés: a nap végén és másnap reggel is tüzetesen vizsgáljuk át a testünket, kullancs után kutatva! Különös gondot fordítsunk fejbőrünk és hajlataink ellenőrzésére! Ha kullancsveszélyes területen haladtunk át, ne várjuk meg az estét, azonnal tartsunk magunkon kullancsvizitet!

Ruharovancs: a szabadban hordott ruháinkat az újabb felvétel előtt mossuk ki, illetve vizsgáljuk át alaposan, mert rejtőzhet benne kullancs!

Állatvédelem: házi kedvenceinket, különösen a kutyákat kezeljük kullancsokat elpusztító, elriasztó szerekkel. Manapság az állatainkra kíméletes, árban megfizethető lehetőségek tárháza (Spray, spot on, nyakörv, stift, stb) áll rendelkezésre. Az Orpheus Állatvédő egyesület tapasztalata az, hogy a több hónapig aktív védelemmel a bolha-és kullancsirtó nyakörv a legjobban alkalmazható.

Permetezzünk! Azokon a helyeken, ahol hosszabb időt töltünk - például udvar, utcafront, előkert, stb. -, a kullancsokat permetezéssel pusztítsuk el! Ideális időpontok: március vége-április eleje, illetve augusztus-szeptember.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület javaslata az, hogy tartózkodjunk minél többet az egészséget adó szabad levegőn, mozogjunk, kirándulásokkal tegyük életünket élményekkel telivé. A kullancsoknak, és az általuk terjesztett betegségeknek pedig ne adjunk lehetőséget.

Info: Orpheus Állatvédő Egyesület, weboldal: www.ebangyal.hu ; www.zug.hu ; tel: 06-20-99-59-409

 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×