× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ismét óvatosan számolnak fejlesztésekkel a nagyközségben

|
2021. november 23. | Önkormányzat

Összesen 18 napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülésen októberben a képviselők. Az ott elhangzottakat, illetve a döntéseket Molnár Áron polgármester Algyő Facebook-oldalán foglalta össze videójában. Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt nem közvetítik élőben a testületi üléseket, ezzel kapcsolatban azt mondta, hamarosan döntés születik arról, hogy visszatérnek-e a televíziós közvetítésekhez.

Új ügyvezető igazgatót keresnek

Tárgyalták a képviselők az önkormányzati tulajdonú Gyeviép Nkft. szervezeti és működési szabályzatáról is, amit azért kellett módosítani, mert a társaság vagyonkezeléséből kiderült az edzőterem és a sportközpont, továbbá a hulladékudvar is. Ezt az előterjesztést elfogadták a képviselők.

Ügyvezető igazgatói pályázat kiírásáról is döntöttek a Gyeviép Nkft.-nél, amivel kapcsolatban Molnár Áron elmondta, hogy Katona Antal november 30-áig látja el a cég vezetését, így a novemberi képviselő-testületi ülésen születhet döntés az új igazgató személyéről.

A Gyevikult Nkft. szervezeti és működési szabályzatát is módosították, kivezették belőle az ifjúsági klubot, amelyet a Sportkör vett át. Ezen felül a társaság könyvvizsgálói megbízása névvel szerepelt az szmsz-ben, amit szintén kivettek, így nem kell újabb módosítást eszközölni, amennyiben változik személye.

A harmadik önkormányzati cég, a Gyevitu Nkft. esetében pedig számos fontos változást vezettek át, jóformán teljesen új szmsz íródott, amelyet a képviselők az eredeti előterjesztéshez képest minimális módosításokkal elfogadtak.

Nem támogatták a fejlesztést

A videóban Molnár Áron elmondta, hogy a Gyevitur Nkft. működési támogatási kérelméről is tárgyaltak. A cég idei üzleti tervének összeállításakor 31 millió forintot jelölt meg, amire szüksége van a működéséhez. A polgármester megjegyezte, hogy ez a pandémia ellenére is előremutató összeg, hiszen érdemes tudni, hogy a társaság akkor kért és kapott egy évre nagyjából ilyen összeget, amikor még csak a fürdőt üzemeltették. A 31 millió forint azonban nem csak működési támogatás, ebből 23 millió forint tőkevisszapótlás, a maradék nagyjából 6 millió, ami nem tesz ki 31 milliót, és most a társaság a különbözetet kérte, ami 1,4 millió forint. Ezt meg is szavazták a képviselők.

Fejlesztési kérelemmel is élt a cég, ám ezt nem támogatta a többség. A Levendula Hotelnél a zöldségtárolót szerették volna felújítani, továbbá a fürdőnél a beltéri mozaikcsempéket, amelyek rendszeresen lepotyognak. Ez utóbbi munkát akkor végezték volna el, amikor az új medence és kút összehangolásakor 1-2 hetes leállás lesz. A két fejlesztésre 4 millió forintot kért a társaság, azonban a testületi többség ezt nem támogatta.

Szakemberhiány jelentkezett az óvodánál

Az Algyői Szivárvány Óvoda 2021/22-es munkatervét is tárgyalták a testületi ülésen. Ozsváth Lászlóné intézményvezető anyagából kiderült, hogy az óvónőhiány immár a nagyközségben is megjelent. A polgármester a videóban elmondta, hogy amennyiben nem történik országos változás, jelentős pedagógushiány várható. Kiemelte, hogy az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz, például cafetéria-rendszerükkel is igyekeznek vonzóbbá tenni az algyői intézményeket a munkavállalók számára, de immár a települést is elérte a szakemberhiány. Megjegyezte, egy önkormányzat nem tud versenyezni egy külföldön ajánlott munkabérrel, ráadásul lassan annak is örülnek, ha a béremeléseket ki tudják gazdálkodni, figyelemmel az önkormányzati elvonásokra.

1,6 milliót költöttek nyári táborokra

A testületi ülésen a képviselők elfogadták a nyári táborokról szóló beszámolót is. Összesen 1,6 millió forint támogatási kérelem érkezett az önkormányzathoz a vakáció ideje alatt rendezett táborokkal kapcsolatban, az összeggel gyakorlatilag a helyi gyerekeket és szüleiket támogatták, hiszen az algyőiek olcsóbban vehettek részt a táborokban a meghirdetett árhoz képest. Molnár Áron elmondta, gyakorlatilag nem volt olyan hete a vakációnak, amikor ne rendeztek volna tábort a településen, és ezek 98%-át támogatták is a helyi gyerekeken keresztül. Megjegyezte, a pandémia miatt ez nagy segítség volt, hiszen sok szülőnek nem maradt a nyárra elég szabadsága, mert a tavaszi intézményi bezárások miatt ki kellett venniük, hogy vigyázni tudjanak gyerekükre az online tanítás idején. A videóban köszönetet mondott a táborok szervezőinek, hogy összehangolták a programkínálatukat és tartalmas időtöltést biztosítottak a gyerekeknek.

A 9-es napirendi pontban a házhoz menő lomtalanításról tárgyaltak. Már szeptemberben döntöttek arról, hogy az éves egyszeri lomtalanítást kivezetik, és nem egy központi napot jelölnek ki, amikor a lakosok megszabadulhatnak bizonyos típusú hulladékaiktól, hanem mindenki egyénileg igényelhet lomtalanítást. Jövőre március 15-e és november közepe között lesz mód az új rendszer igénybevételére éves szinten egy alkalommal ingyenesen. A lakosok egy központi telefonszámon jelenthetik majd be igényüket, és a megbeszéltek szerint házhoz megy a szolgáltató elszállítani a hulladékot.

A jövő évi fejlesztésekről is tárgyaltak

A 2022-es költségvetés fejlesztési javaslatait is megtárgyalta a testület. Mint ismert, az utóbbi 3-4 évben minél hamarabb megpróbálnak egy fejlesztési prioritási sorrendet felállítani, így amikor februárban a költségvetésről döntenek, már megtárgyalt és elfogadott koncepció mentén tudnak haladni.

A településvezető megjegyezte, az idei évre vonatkozó, valamint a 2022-es egyaránt rendhagyó tervezési fázis, hiszen nem tudják, hogy tudnak-e majd fejleszteni. Emlékeztetett, hogy tavaly meghúztak egy képzeletbeli piros vonalat, és úgy döntöttek, hogy a felette lévőt mindenképp megvalósítják, míg a vonal alattit csak akkor, ha lesz rá forrás bevételeikből. Így valósul meg például a Gólya és Pipacs utcákban a járdafelújítás, de bejárókat is rendbe tesznek, a délnyugati lakóparkban pedig a Kiserdő sornál a szennyvízelvezető-rendszert építik ki.

Az idei évet keménynek értékelte a videóban Molnár Áron. Elmondta, hogy a tavalyi 1,3 milliárd forintos szintről 750 millió forintra csökkent az iparűzési adóbevételük, ami jelentős, 650 millió mínusz. Megjegyezte, számára a gazdasági szereplők támogatása az iparűzési adó terhére nem igazán érthető.

Kitért arra is, hogy a most megtárgyalt koncepció első olvasata nem tartalmazta az európai uniós, TOP-os, 100%-os támogatottsági arányú kiírásokat, amelyekre terveznek pályázni. Előzetesen arra kérték a képviselőket, a bizottsági tagokat, a civil szervezeteket és intézményvezetőket, hogy tekintsék át a TOP-os kiírásokat, tervezeteket olyan szempontból, hogy mit lehetne ezekből az uniós forrásokból megvalósítani Algyőn. Ez alapján egy sorrendet is felállítottak, ezeket is beépítik majd a fejlesztési koncepcióba, amelynek következő olvasatát a novemberi képviselő-testületi ülésen tárgyalják meg.

Ezúttal is négy csoportba osztották a fejlesztéseket, az elsőben természetesen a legfontosabbakat szerepeltetik. Ide tartozik például az intézmények és ingatlanok rekonstrukciója, a Tisza partra is további forrásokat szánnak, valamint a régóta tervezett csapadékvíz-elvezető rendszerrel kapcsolatos fejlesztésre is. Egy javaslatot követően a közlekedésbiztonsági keret is átkerült az I.-es prioritásba 2,5 millió keretösszeggel.

Tájékoztatót kérnek a Volánbusztól

A Fabebookra feltöltött videóban a polgármester beszélt a tram-trainről is, miután volt a településen egy rendezvény a Hódmezővásárhelyet és Szegedet összekötő villamosvasútról. Molnár elmondta, továbbra sem erősítették, illetve cáfolták az algyőiek több éve hangoztatott aggodalmát, hogy amennyiben elindul a tram-train, az befolyásolja-e a buszközlekedést. Erről szerinte már a Volánbusznak tájékoztatást kellett volna adnia, ám ez nem történt meg eddig, így hivatalos levélben kér az önkormányzat tájékoztatást a busztársaságtól a jövő évi menetrendi tervről.

Megjegyezte, a helyi lakosok közül azoknak pozitív a tram-train indulása, akik közel laknak a megállóhoz, netán biciklivel vagy autóval meg tudják közelíteni, de ez korántsem a többség. Felmerült már korábban is, hogy a tram-train megállóhoz ki lehetne szállítani az algyőieket a központból, ám kérdés, hogy ki oldja meg ezt a belső közlekedést. Kijelentette, hogy ez éves szinten 30-50 millióba kerülne, és ezt szerinte nem az önkormányzatnak kellene megoldania, ráadásul nem is tudják vállalni ezt. Úgy fogalmazott, azt szeretné, hogy a tram-train plusz lenne, és nem helyettesítője valaminek, ezért szerinte a jelenlegi buszközlekedésen nem szabad változtatni.

Az összefoglaló videó itt tekinthető meg:

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×