× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Huszonöt éves az Algyői Nőegylet

|
2023. január 14. | Napjaink

Ki hitte volna a negyedszázaddal ezelőtti németnyelv-tanfolyam után megalakuló csapat a mai napig szívvel-lélekkel segíti egymást? 1996-ban, 41 fővel alakult meg az Algyői Nőegylet, célunk a karitatív tevékenység és a közös programok szervezése volt. Céljaink máig változatlanok, de a létszámunk már 64 fő. 

Az első években jótékonysági bálokat rendeztünk: soha el nem múló emlék a bécsi keringő betanulása nyitótáncnak Pálinkó Lujzával, Lengyel Zoltánnal és családtagjainkkal. A bevételekből idős embereket támogattunk.

Következő években fogyatékkal élő gyerekeket vittünk színházba, de küldtünk támogatást a Szegedi Gyermekklinika égési osztályának is.

Az ötödik évfordulónkon találtuk ki, hogy alakítsunk énekkart. Így született meg a Parlandó Énekegyüttes. Később különváltak az egyesülettől, de a mai napig nagyon büszkék vagyunk rájuk.

Szakemberek bevonásával sok-sok személyiségfejlesztő előadást is szerveztünk, amikor úgy éreztük, hogy tagjainknak szüksége van erre. Legutóbb például egy nyertes pályázat segítségével töltekezhettünk a „Bennünk élő hét görög istennők” mitológiájából.

Megalakulásunk óta évente három-négy alakommal végezzük a templom és parókia takarítását. A templom padjaira új szivacsokat készítettünk, a huzatokat a Gyevi Art Kulturális Egyesület foltvarrói készítették.

Talán az egyik legnagyobb eredményünk az Idősgondozói Hálózat létrejötte. Már megalakulásakor kiderült, hogy nagy szükség van idősek gondozására a településen, mert sok az egyedül élő, idős ember, aki nehezen tudja ellátni magát, a háztartást, a bevásárlást, és segítségre szorul a hivatalos ügyek intézésében is. Az idősgondozást pályázati és önkormányzati segítséggel indíthattuk el. A hálózat létrehozásához 5 tagunk szerzett gondozói képesítést. Munkánkat az Algyői Egyesített Szociális Intézmény vette át, létrejöttekor 51 gondozottat adtuk át nekik. Büszkék vagyunk erre a kezdeményezésünkre!

Tagjaink lelkesedése nyomán két könyvet is megjelentettünk. A Nőegylet 10 éves évfordulójára a Mit sütöttek ki az algyői asszonyok?, majd a 15 éves évfordulóra a Mit főztek ki az algyői asszonyok? címmel. A köteteket Újszászi Ilona szerkesztette. A szakácskönyvek nem csak recepteket, hanem történeti visszatekintést is tartalmaznak az eltelt időszakokról.

Nagyon jó szívvel és örömmel emlékezünk vissza a millennium évére, amikor Tóth Kálmán bácsi szakértő segítségével jurtát építettünk és korhű ételeket készítettünk. Örök emlék szívünkben a gyönyörű jurta, a sok közös munka, és a sok-sok odalátogató ember megvendégelése.

A testmozgást is nagyon fontosnak tartjuk, ezért részt vettünk gyalogtúrákon, Budapesten AVON futásokon, kisebb kerékpártúrákon. Innen jött az ötlet: rendezzünk 28 kilométeres kerékpártúrát „Harc a Rák ellen” elnevezéssel. Tavaly már a 10. alkalommal szerveztük meg nagy összefogással és az önkormányzat támogatásával. A mindig legalább 200-220 fő nevezési díját teljes egészében a Kelemen János Alapítványnak utaljuk. Nagy segítségünkre volt minden alkalommal a Gyevitur Nkft., a finom ebéd és üdítők készítésével. A Gyevikult Nkft. a szervezésben és a hely, a jegyárusítás, valamint a hangosítás biztosításában.

Az Algyői Szivárvány Óvoda kollektívája ötleteivel és a jegyek árusításával mindig szívesen közreműködött. Vámos Zoltán cukrászmester a kezdetek óta csodálatosabbnál csodálatosabb és nagyon finom süteményekkel támogatja egyesületünket. A 10. túrára is készített számunkra finomságot, amely a Nőegylet szelet nevet kapta. Nagyon hálásak vagyunk érte, hogy 25 év óta gondoskodik rólunk. A Szamóca Fagyizó fagylalttal kedveskedik a kerékpározóknak, míg az Algyői Faluvédő Polgárőr Egyesület önzetlenül segít nekünk a biztonságos útvonalon való végighaladásban.

Nagyon jó a kapcsolatot ápolunk a többi helyi civil szervezettel is. A Nőegylet az Algyői Faluvédő Polgárőr Egyesülettel összefogva készítette a Guinness-rekordok könyvében szereplő, 6,8 méter átmérőjű, hatalmas adventi koszorút. Ennek folytatásaként kisebb méretben, nagy szakértelemmel tervezték és készítették a vázat a Gyeviép Nkft, munkatársai, hogy feldíszíthessük a Fő téren már hetedik éve a falu adventi koszorúját, ami az idén is csodálatosra sikeredett. A szorgos és lelkes tagok szívvel-lélekkel készítették, hogy a falu apraja-nagyja töltekezzen, gyönyörködhessen és csodálhassa a csillogó gyertya fényét, hogy az ünnepi várakozás még meghittebb legyen.

Az ember nagyságú bábukkal ékesített betlehem is a sajátunk, a tagság munkája nyomán jött létre. Évről évre újítgatjuk, szépítgetjük. Az Algyői Faluvédő Polgárőr Egyesület, a Gyeviép Nkft. és Balázs Zsolt támogat bennünket ebben a munkánkban.

Számos tagunk vesz részt a Gyevi Art Kulturális Egyesület kézműves csoportja által megálmodott Élő Adventi Ablakok Algyőn kezdeményezésben is.

Régóta törtük a fejünket, hogy miként ünnepelhetnénk méltó módon az egyesületünk 25. évfordulóját. Az az ötletünk támadt, hogy ültessünk egy fát az utókor számára. Vidács László segítségével találtuk meg a méltó helyét a Fő téren. Ma már tábla is jelzi – Bakos Szilveszter jóvoltából –, hogy melyik a Nőegylet fája. A Gyeviép Nkft. által előkészített ültető gödörbe Füzesy István és Ozsváth László emelte a konténeres hársfát, azután az asszonyok felváltva, a munkát megosztva lapátolták vissza a földet.

Munkánk elismeréseként egyesületünket Algyő Nagyközség Képviselő-testülete két alkalommal is méltónak tartotta az Algyő Községért érdeméremre. A kitüntetést örömmel vettük át! Mi ez, ha nem összetartozás, szeretet, egymás megbecsülése?

Olyan kort élünk, amilyenben még nem volt részünk. Félelem, kétség, bizonytalanság járja át az embereket, sokakon úrrá lett a szorongás, a magány még nyomasztóbb lett, mint eddig. Hiszem, ha eddig nagy szükségünk volt, most lesz a legnagyobb szükségünk egymásra, hogy őszintén bízhassunk egymásban, egymás jóindulatában, segítőkészségében, problémaérzékenységében. Tudjuk, érezzük meg, hogy mikor és kihez kell odalépni, megölelni, segíteni! Szeressük szívből embertársainkat.

Egy negyedszázada összetartó csapat képes volt erre eddig, és nem fizetésemelésért, nem jutalomért, hanem önzetlenül, feláldozva szabadidejüket, mint nők, anyák, nagymamák. Minden ünnep előtt, akár templomtakarítással, koszorúépítéssel, betlehem építéssel, gyermeknapon több száz palacsinta sütésével, hogy csak néhányat említsek.

Igyekszünk továbbra is, hogy közös tevékenységeinkkel bizonyíthassuk a női összefogás megtartó, építő és kimeríthetetlen erejét. Együttlétünket minden évben megkoronázzuk egy-egy életre szóló élménnyel, csapatépítő kirándulással. Ennek sikerét a minden alkalommal jól felkészült, Magyarországot a szívében hordozó Magyarné Berta Rozika teszi emlékezetessé. Általa olyan helyeket ismerhettünk meg hazánkból, amelyekre gondolni sem mertünk volna: gondoljunk csak a szinpetri óriás könyvre, a veleméri fénytemplomra vagy a turisvándi vízimalomra. A Nőegylet közös megmozdulásairól fényképek készültek, melyek Tóth Ilona fényképész munkáját dicsérik.

Várjuk azokat a lányokat, asszonyokat, akik szeretnének közénk tartozni, csapatunk aktív tagjai lenni!

Mottónk: „Oszd ketté magad, ne várj, csak akkor, ha adsz.”

forrás: Algyői Hírmondó (Budai Éva)

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×