× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Húsz év után akarják leváltani az algyői iskola igazgatóját

|
2015. július 14. | Oktatás

Indoklás nélkül utasította el az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetőjének újabb igazgatói pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Iván Zsuzsanna 20 évig vezette az intézményt. A tanárok, a szülők és a diákönkormányzat is őt támogatta. Nagy a felháborodás.

Indoklás nélkül döntöttek a megújításról

A véleménynyilvánításra jogosultak véleménye nem köti a döntéshozót, aki a hatályos szabályok alapján nem köteles döntését indokolni. A döntés felülvizsgálatára csak az eljárás jogszerűtlensége esetén van lehetőség. A köznevelésért felelős államtitkár a beérkezett információk birtokában saját hatáskörben döntött az intézmény jövőbeli működtetéséről és fejlesztéséről – a megújítás jegyében. Ennek értelmében egyik pályázó sem kapott öt évre szóló vezetői megbízást, így az eljárás eredménytelen – tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya. Ha az intézményvezetői feladatok ellátására kiírt pályázaton senki sem kapott megbízást, az intézmény vezetésére újabb nyilvános pályázat kiírása nélkül legfeljebb egy évre adható vezetői megbízás egy megfelelő képesítéssel rendelkező személynek. Ilyen megbízás hiányában a vezetést helyettesítéssel kell megoldani.

– Az összes véleménynyilvánításra jogosult szervezet egyhangú támogatása ellenére nem kapott újabb öt évre szóló igazgatói megbízást a Fehér Ignác Általános Iskola vezetője. Az önkormányzat, a tanárok és a szülők munkájának köszönhető, hogy az iskola a semmiből a régió legelismertebb ökoiskolája lett. Iván Zsuzsanna 20 évig vezette az iskolát, ha alkalmatlan a feladatára, hamarabb leváltották volna. Algyőt a rendszerváltás óta a harmadik polgármester vezeti: az önkormányzatnak is mindig jó volt a kapcsolata az intézménnyel – magyarázta értetlenkedve Bezdán Mihály.

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola szülői szervezetének egyik vezetője elmondta: minden osztály két szülőt delegál, mindenki egyhangúlag támogatta a igazgatónő újbóli kinevezését. Információink szerint a 33 fős tantestületből Iván Zsuzsanna pályázatát 30 pedagógus támogatta, a volt vezető mellett tette le a voksát az iskolaszék és az iskolai diákönkormányzat is.

Az új iskolát – ahogy megírtuk – 2011 szeptemberében vették birtokukba a diákok. A nagyközség a beruházáshoz 1,5 milliárd forinttal járult hozzá, az Európai Unió és az Európai Fejlesztési Alap mindössze 200 millió forinttal támogatta azt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) idén írt ki 5 évre szóló határozott idejű pályázatot az iskola igazgatói posztjára. A korábbi mandátumát kitöltő igazgatónőn kívül még egy ember pályázott a vezetői posztra. Gondáné Pál Ildikó nem tagja az iskola tanári karának.

– Olvastam a pályázatokat. A mostani igazgatónőé minden feltételnek megfelelt.

A másikkal még pályázni sem lehetett volna, hiszen a jelöltnek nincs meg a közoktatási vezetői szakvizsgája
– magyarázta Bezdán Mihály.

Gondáné Pál Ildikó azt mondta: pedagógusdiplomája van, jelenleg is képezi magát, a közoktatási vezetői szakvizsga hiánya nem kizáró oka a pályázatnak. Úgy érzi, változás kell az iskola élén, ezzel az óhajjal több szülő kereste meg. Menedzserszemléletű, komoly sportiskolai koncepciója van.

Úgy tudjuk: a szülők egy része attól tart, az iskolát az egyház akarja ismét megszerezni. Erről korábban is szó volt, az ügyben véleménynyilvánító voksolást is tartottak, ahol a szülők kétharmada nem akarta, hogy az intézmény egyházi fönntartásba kerüljön. Olyan pletykákat is hallani, az EMMI-ben arra várnak, hogy az újabb nyilvános pályázat kiírásáig a másik jelölt megszerzi a szükséges vezetői vizsgát, így már gond nélkül ki tudják nevezni igazgatónak. Pál Ildikó politikai cirkusznak minősítette ezeket a pletykákat.

Kerestük Iván Zsuzsannát is, aki nem akart nyilatkozni az ügyben. Annyit mondott, egyelőre senki nem tudja, hogy ki lesz az iskola következő igazgatója. A posztot a pályázat kiírása szerint augusztus 16-ától lehet betölteni. A tanári kar és a szülői szervezet is levelet ír Balog Zoltánnak: indokolja meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miért nem tartják alkalmasnak Iván Zsuzsannát a további iskolavezetésre, illetve bírálják felül a volt igazgatónő pályázatának elvetését.

Az önkormányzat is Iván Zsuzsanna mellett

Molnár Áron algyői polgármester elmondta: az igazgatói pályázat ügyét a képviselő-testület elé vitte, a tagok arra hatalmazták fel, hogy kérje be a szakmai szervezetek állásfoglalását, és azoknak megfelelően döntsön. Mivel ezek mind Iván Zsuzsannát támogatták, az önkormányzat is azt jelezte a KLIK-nek, hogy a jelenlegi igazgatónő mellett áll.

 

További hírek

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

×