× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Hosszú szünet után júliusban újra ülésezett az algyői képviselő-testület

|
2021. augusztus 19. | Önkormányzat

Várhatóan további spórolásra kényszerül az önkormányzat

Még a tervezetnél is kevesebb iparűzési adóbevétel várható idén – ez derült ki az algyői képviselő-testület júliusi ülésén, amelyen több mint 20 napirendi pontot tárgyaltak. Az alapanyagárak változása miatt drágul a közétkeztetés, novemberre tervezik a közmeghallgatást, illetve a délnyugati lakóparkban megkezdődhetnek a járdák és kocsibeállók építése, miután kivitelezőt választottak.

Hosszú szünet után júliusban újra ülésezett az algyői képviselő-testület. A nyílt ülést ezúttal nem közvetítették élőben, ugyanis a koronavírus-járvány miatt kialakult bizonytalan helyzetben nem kötött szerződést az önkormányzat a Szeged TV-vel. Molnár Áron polgármester az Algyői Hírmondónak azt mondta, amennyiben látszik, hogy rendeződik a helyzet és tartósan a szokott módon tud dolgozni a képviselő-testület, újratárgyalják a szerződést.

A polgármester immár nem egy személyben hoz döntéseket, ismét ülésezhetnek a bizottságok és testületi ülés is tartható.

„Egy testületi döntés a polgármesternek is egyfajta visszacsatolás és teherlevétel a válláról, vagyis a döntéshozatalban a megszokott rend visszaállása pozitív. Igaz, amennyiben sürgősen kell dönteni valamiről, akkor rendkívüli ülést kell összehívni, de rugalmasak a képviselők” – válaszolta a polgármester arra a kérdésünkre, hogy az egyszemélyes döntések időszaka után milyen ismét a közös munka. Hozzátette, a járványhelyzet idején is természetesen egyeztetett képviselőtársaival.

Tovább kell spórolni

Ebben az évben iparűzési adóból 850 milliót terveztek a költségvetésben, ebből május közepéig 574 milliót fizettek be a cégek, a szeptemberben várható befizetés pedig 167 millió. Ez az előirányzathoz képest 135 millióval kevesebb. Építményadóból 6 millióval kevesebbel kalkulálnak most a 78 milliós előirányzathoz képest – ez is kiderült a költségvetés módosításáról szóló előterjesztésből.

Az, hogy a járvány miatti korlátozások miként érintették az algyői cégeket, még pontosan nem látszik, de az már biztos, hogy kevesebb iparűzési adót tudnak fizetni az önkormányzatnak.
„Biztos, hogy semmi plusz kiadást nem tervez az önkormányzat, például fejlesztéseknél nagyobb volumen nem lesz. Elkezdtük a spórolást, nagyon visszafogott volt a tervezés, de most úgy látszik, ez sem lesz elég” – mondta a településvezető.

Molnár rámutatott, hiába kevesebb a bevételük, a szolidaritási adó nem változott, és amennyiben az adóbefizetések a mostani kalkuláció szerint alakulnak, összességében csaknem 900 millió forinttal kevesebb pénze lesz a településnek, ami a költségvetésük egynegyede, tehát hatalmas összeg. Hangsúlyozta, ennek ellenére tudnak működni, a likviditás rendben van.

„A 2021-es év fekete esztendő Algyő történelmében, legalábbis ez látszik a számokból” – összegzett.

Változások a cégeknél

A testület tárgyalt három önkormányzati társaság, a Gevitur Nkft., a Gyevikult Nkft., illetve a Gyeviép Nkft. vagyonkezelői szerződéseinek módosításáról. Ezzel kapcsolatban a polgármester lapunknak elmondta, hogy már több ízben tárgyaltak erről, most azért volt rá szükség, mert a társaságok mérlegeredményeit minden évben jelentősen befolyásolják a vagyonkezeléssel kapcsolatos dolgok, gondoljunk csak az értékcsökkenésre. Mint ismert, tavaly új könyvvizsgálót választottak, akinek az egyik feladata volt, hogy egységesítse cégenként a vagyonkezelést úgy, hogy mindez megfeleljen a jogszabályoknak. Ez indokolta részben, hogy tárgyalt erről a testület, másrészt az, hogy voltak módosulások a vagyonkezelésben.

„A Gyeviép Nkft. vagyonkezeléséből kikerült a könyvtár melletti edzőterem és a sportközpont, ezeket az Algyői Sportkör üzemelteti, továbbá az Ifjúsági Klubot is. Úgy ítéltük meg, hogy az a legjobb üzemeltető, amelyik használja az adott létesítményt, ez indokolta a módosításokat. Az Algyői Sportkört úgy is segíteni szeretné az önkormányzat, hogy eredetileg a Gyeviép Nkft.-nek a második félévere ezen létesítményekre szánt támogatását átcsoportosítjuk a sportkörnek. Utóbbi nem kap annyi működési támogatást, és az a cél, hogy az önkormányzat számára olcsóbb legyen a működtetés, vagyis, hogy spóroljunk egy kicsit” – magyarázta Molnár Áron.

Épülhetnek a járdák

A délnyugati lakópark második üteme hamarosan lezárul. Korábban elkészült a csapadékvíz-elvezető rendszer a Gólya utca egy részén és a Pipacs utcában, így most ehhez kapcsolódik a járda- és bejáróépítés, amelyről tárgyalt a képviselő-testület. Négy vállalkozótól kért be árajánlatot az önkormányzat, a legkedvezőbbet a BELO-Ép Kft. adta, nettó csaknem 27 millió forintból vállalták a munkát.
Amennyiben megépülnek a járdák és a bejárók, már csak a fásítás lesz hátra. Molnár Áron ezzel kapcsolatban megjegyezte, valószínűleg ezt hasonlóan oldják meg, mint a Búzavirág utcában, ahol megvették a fákat, és a lakók közös faültetéses programot szerveztek.

Drágul a közétkeztetés

Bella Árpád, a Gyevitur Nkft. ügyvezető igazgatója a közétkeztetés díjszabásáról szóló előterjesztésben kifejtette, hogy az elmúlt időszak számos nehézsége mellett a Gyevitur Nkft. a közétkeztetési szolgáltatást teljes körűen ellátta, több alkalommal többletköltségeket is viselve. A járvány okozta gazdasági helyzet az alapanyagok beszerzését és annak árait is megváltoztatta, a kialakult helyzetben nem ritka, hogy egy-egy nyersanyag ára 50-70 százalékkal emelkedett az előző időszakhoz képest, de a 10 százalékos növekmény minden esetben realizálódott. A fentiekre tekintettel áremelést javasolt Bella Árpád 2021 szeptemberétől. A végül megszavazott áremelés nagyjából 15 százalékos lesz.

Kisegítik a polgárőröket

A társadalmi szervezetek támogatásáról is tárgyaltak, a polgárőrséget szeretnék kisegíteni. Miután az egyesület elnöke elhunyt, a bankban nem tudtak ügyeket intézni, pénzhez jutni, most méltányosságból házi pénztárból adtak nekik támogatást, hogy amíg a pénzintézetnél nem rendezik a szükséges iratok, addig is zavartalanul tudjanak működni.

Változás az is, hogy immár szigorúbban kell leltározniuk a szervezeteknek és jelenteniük a változást az önkormányzat felé, ez a belső ellenőr javaslata volt, hogy átláthatóbb legyen, mire is fordítják a kapott támogatást.

Támogatták a rászorulókat

Tájékoztató hangzott el az első félévi segélykeret felhasználásáról is. Az előterjesztésből kiderül, hogy rendkívüli települési támogatásra idén 3,8 milliót irányzott elő az önkormányzat, ebből 528 ezret fizettek ki. Összesen 74 ilyen kérelem érkezett az első félévben, amelyből 72 esetben megítélték.
Alkalmanként rendkívüli települési támogatás nyújtható különösen súlyos krízishelyzetben, emiatt 6-an fordultak az önkormányzathoz, 250 ezer forintot fizettek ki számukra. Kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható támogatás, az első félévben ilyen támogatást nem nyújtottak, mint ahogy lakhatási kiadások és számlatartozás csökkentésére sem fizettek. Temetésre is igénylehető támogatás, idén 10 kérelemre a temetkezési költségekre 314 ezer forintot fizettek ki.
Helyi ápolási díj is igényelhető a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó hozzátartozónak. Ezt az ellátást egy személy kapta, az idei éves 3,4 millió forintos előirányzatból 141 ezer 600 forintot fizettek ki.
Gyógyszerköltségek fedezéséhez is nyújtható települési támogatás, az idei 5,6 milliós előirányzatból az első félévben gyógyszervásárlásra 50 főnek csaknem 1,7 milliót, míg gyógyászati segédeszköz vásárlását 13 főnél támogatták 148 ezer forint értékben.
Hulladékszállítási díjkedvezményt is lehet igényelni, ám a 3 milliós előirányzatból még nem költöttek, mivel a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a szolgáltató a második félévben küldi meg a díjbekérőket.
Algyőn bérlettámogatást havonta átlagosan 130 főnek biztosítanak, a 3,5 milliós előirányzatból 735 ezer forintot fizettek ki az első félévben. A lakásfenntartási támogatásra pedig az első félévben 22 fő volt jogosult Algyőn, az erre a célra elkülönített éves 2 milliós előirányzatból valamivel több, mint 400 ezret használt fel az önkormányzat.

Karbantartások

Az Algyői Szivárvány Óvoda nevelési évéről Ozsváth Lászlóné intézményvezető készített beszámolót a képviselő-testület számára. Kifejtette, hogy a 2020/21-es nevelési év számtalan kihívás elé állította az intézményt a pandémiás helyzet miatt, ám ennek ellenére szakmai munkával bőségesen, aktívan telt az időszak. Elsődleges céljuk a nyugodt, kiegyensúlyozott légkör biztosítása volt a gyerekek számára. Idén márciusban ügyeleti rendszert vezettek be, a dajkák, pedagógiai asszisztensek váltott műszakban, óvodapedagógusok jelenléti oktatás-nevelés feltételeit biztosítva láttak el feladataikat a megváltozott helyzetben.
Az óvoda zökkenőmentes működésének pénzügyi feltételeit a képviselő-testület által elfogadott költségvetés biztosította, ennek jelentős hányadát a tisztító- és fertőtlenítőszerek vásárlására, maszkok beszerzésére, illetve tesztelésre fordították. A rendkívüli nevelési év ellenére számos programot tudtak tartani, így például volt szüreti mulatság, közlekedésbiztonsági hét, Márton napi mulatság, és gyerekhét is.
A karbantartási munkákat augusztusra időzítik az óvodában, ez tartalmaz tisztasági meszelést, a konyhai ajtó szúnyoghálójának cseréjét, parkettacserét két csoportszobában, átvizsgálják a locsolórendszert és természetesen nagytakarítást is tartanak a csoportszobák átrendezése mellett.

Négy beteg volt

A Bóbita Bölcsőde gondozási évéről szóló beszámolóban szerepelt, hogy tavaly sikerült csökkenteni a várólistára került gyermekek számát, a 2021/22-es nevelési évre 48 kisgyerekeket jegyeztek elő, az iratkozás után 6-an voltak várólistán, ugyanennyi számára nem érkezett felvételi kérelem, így őket törölték az előjegyzésből.
Az intézmény a járvány miatt tavaly március 18-a és május 11-e között tartott zárva, a szülők igényfelmérésre alapján ügyeletet nem biztosítottak. Novemberben négy kollégájuk elkapta a koronavírust, akkor 10 napra bezártak és fertőtlenítették a bölcsődét, és abban az időszakban hetente tesztelték is a dolgozókat. Az esetet követően megbetegedések nem történtek, ám a gyereklétszám tartósan lecsökkent, mivel a felső légúti megbetegedések tüneteit produkáló gyerekeket 10 napig otthon kellett tartani. Jankovicsné Veres Katalin beszámolójából kiderült az is, hogy családi rendezvényeket nem tartottak a járványhelyzetre tekintettel, csak a zártkörű programokat szerveztek a gyerekeknek.

Marad az üzletrész

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. felkereste az önkormányzatot, vételi ajánlatot tettek az önkormányzat üzletrészére. Az algyői önkormányzat jegyzet tőkéje 100 ezer forint, ezt 50 ezerért vették volna meg. A szegedi társaság azzal indokolta a vételi ajánlatot, hogy a Csongrád Megyei Településtisztasági Nkft. már nem lát el közvetlenül közszolgáltatási feladatot, és meglátásuk szerint egy egyszemélyes társaság ügyei egyszerűbb eljárási rendben kezelhetőek.

Molnár ezzel kapcsolatban elmondta, nem látják jelenleg indokoltnak, hogy féláron megváljanak az üzletrészüktől, nem világos számukra a szegedi önkormányzat célja, ezért a testület úgy döntött, hogy kivárnak, azaz nem adták el az üzletrészüket.

Lesz közmeghallgatás

Közmeghallgatást novemberre tervezik, a témák úgymond a szokásosak lesznek: beszámoló hangzik el majd a településen megvalósult fejlesztésekről, szó lesz a járványhelyzet miatti különleges jogrendről is és a következő időszak elképzeléseiről, fejlesztési terveiről.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×