× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Honismereti témahét az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában

|
2014. december 19. | Oktatás
Minden tanévben megszervezzük a honismereti témahetet az algyői iskolában, melynek célja, hogy minden tanuló megismerkedjen a település múltjával, az ősi mesterségekkel, szokásokkal, alakuljon ki bennük a múlt értékeinek megbecsülése, a hagyományok tisztelet, ápolása.

A tanév elején a diákok a „halászat” témakört választották, így a honismereti témahéten háttértudásukra építve ezt dolgoztuk fel játékos és gyakorlati úton. A halászattal tanítási órákon és délutáni foglalkozások keretében ismerkedtek meg a tanulók. Hallal, halászattal kapcsolatos szövegeket dolgoztunk fel, megismertettük a tanulókat új mesékkel, novellákkal, regényrészletekkel, dalokkal, szólásokkal, közmondásokkal; a hallal, halászattal kapcsolatos angol illetve német szavakkal. Rajzoltunk piktogramot, képregényt, készítettünk halászhálót, különbözô dekorációkat, meseillusztrációkat, szerkesztettünk háttérképet.

Megismerkedtünk tiszai halfajokkal, halászati eszközökkel, a hal felépítésével, foglalkoztunk az egészséges táplálkozással, receptekkel, a halászok életével, a Tisza folyó és hullámtér élővilágával. Torma Tiborné bemutatót tartott a 2. b osztályban, ahol az említetteken túl egy film segítségével megismerkedhettek
a ma élő halászok munkájával, nehézségeikkel. Vidám, játékos formában tapasztalatot szerezhettek arról, hogy mennyire bonyolult halat fogni. Több tanulócsoport ellátogatott Belovai János algyői halászhoz, aki megmutatta a tanulóknak a halászati eszközeit, a fogott halakat, mesélt a halászok életéről, sőt a bátrabbak a csónakba is beleülhettek.

A témahét alatt nagyszabású kiállítást rendeztünk az iskola aulájában, ahol kiállítottuk a Mircse Nándor által készített csónakot, a Belovai László családjától, a Juhász Alex és Olivér családjától, a Bodó Lilla családjától és a Bús Lászlótól kapott haltartókat, tapogatókat, szákokat, varsákat és hálókat. Kiállításunkat a gyerekek rajzaival, hajtogatott halaival és parafadugóból és CD-kből készült halas képeivel színesítettük.

Iskolánk kiállítása jelentős részét képezi a SZTE Tudáskapu – Interakítv Természetismereti Tudástárban október 27-én megnyitott „Herman Ottó és kora” időszakos kiállításnak.
 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×