× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Honismereti témahét az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában

|
2014. december 19. | Oktatás
Minden tanévben megszervezzük a honismereti témahetet az algyői iskolában, melynek célja, hogy minden tanuló megismerkedjen a település múltjával, az ősi mesterségekkel, szokásokkal, alakuljon ki bennük a múlt értékeinek megbecsülése, a hagyományok tisztelet, ápolása.

A tanév elején a diákok a „halászat” témakört választották, így a honismereti témahéten háttértudásukra építve ezt dolgoztuk fel játékos és gyakorlati úton. A halászattal tanítási órákon és délutáni foglalkozások keretében ismerkedtek meg a tanulók. Hallal, halászattal kapcsolatos szövegeket dolgoztunk fel, megismertettük a tanulókat új mesékkel, novellákkal, regényrészletekkel, dalokkal, szólásokkal, közmondásokkal; a hallal, halászattal kapcsolatos angol illetve német szavakkal. Rajzoltunk piktogramot, képregényt, készítettünk halászhálót, különbözô dekorációkat, meseillusztrációkat, szerkesztettünk háttérképet.

Megismerkedtünk tiszai halfajokkal, halászati eszközökkel, a hal felépítésével, foglalkoztunk az egészséges táplálkozással, receptekkel, a halászok életével, a Tisza folyó és hullámtér élővilágával. Torma Tiborné bemutatót tartott a 2. b osztályban, ahol az említetteken túl egy film segítségével megismerkedhettek
a ma élő halászok munkájával, nehézségeikkel. Vidám, játékos formában tapasztalatot szerezhettek arról, hogy mennyire bonyolult halat fogni. Több tanulócsoport ellátogatott Belovai János algyői halászhoz, aki megmutatta a tanulóknak a halászati eszközeit, a fogott halakat, mesélt a halászok életéről, sőt a bátrabbak a csónakba is beleülhettek.

A témahét alatt nagyszabású kiállítást rendeztünk az iskola aulájában, ahol kiállítottuk a Mircse Nándor által készített csónakot, a Belovai László családjától, a Juhász Alex és Olivér családjától, a Bodó Lilla családjától és a Bús Lászlótól kapott haltartókat, tapogatókat, szákokat, varsákat és hálókat. Kiállításunkat a gyerekek rajzaival, hajtogatott halaival és parafadugóból és CD-kből készült halas képeivel színesítettük.

Iskolánk kiállítása jelentős részét képezi a SZTE Tudáskapu – Interakítv Természetismereti Tudástárban október 27-én megnyitott „Herman Ottó és kora” időszakos kiállításnak.
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×