× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Hatvanöten futottak össze Sándor napkor

|
2023. április 17. | Egészség, életmód

Nagy sikere volt az Algyői Könyvtár által szervezett Petőfi200 nevet viselő programnak, amelynek célja Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján 200 lefutott kilométer összegyűjtése volt.

Az eseményre 65 nevezés érkezett és végül a terveket felülmúlva 448 kilométert futottak vagy sétáltak össze a résztvevők. A rajt délelőtt 9-re volt meghirdetve, verőfényes napsütésben, vidáman indultak útnak a sportemberek. Délután 2-ig lehetett körözni egy erre kijelölt pályán. Egy kör 2.2 kilométer volt.

„Egy olyan kombinált eseményt szerettem volna, ahol Petőfi, az irodalom és a mozgás is szerepet kap. Petőfi maga is szinte állandó mozgásban volt, már iskoláit is 9 városban végezte el: az Alföldön, a Dunántúlon és Felvidéken. Fiatal felnőttként rokonait, barátait látogatta, munkát keresett, vándorszínészkedett, katonáskodott, így bejárta keresztül-kasul az országot, évente 1000 kilométernél is többet utazott, hol postakocsin, hol hajón, de igen sokszor gyalog. Ehhez a karakterhez igazítottuk a programot” – mesélte a Hírmondónak Dományházi Edit, az Algyői Könyvtár vezetője és az esemény megálmodója.

A program során nemcsak a testüket mozgatták meg az ellátogatók, hiszen Petőfi életrajzából egy kvíz is készült, amelyhez a kérdések a kijelölt pályán voltak elhelyezve. A válaszokhoz a könyvtár Facebook-oldalán vagy a helyszínen kihelyezett összegző plakáton kaptak segítséget a leglelkesebb versenyzők.

A Petőfi200 különlegessége volt a nem hétköznapi regisztrációs díj, hiszen egy kedvenc Petőfi Sándor idézettel lehetett nevezni. Így arra is fény derült, hogy melyek a futók kedvenc Petőfi versei. Nyilván a nemzeti ünnep közelsége és a régi szép általános iskolai emlékeknek köszönhetően magasan a Nemzeti dal vitte a prímet, azonban neveztek kevésbé ismert versekkel is.

A 9-től 14 óráig tartó futáson volt, aki 1-2 kört ment, akadt, aki néhány órán át futott, de volt három algyői futó, akik végig köröztek: Bakos András, Berényi András és Nagy Sándor öt órán keresztül haladt megállás nélkül. A nap végén minden résztvevő két Petőfi200 logós kis táblát kapott, egyiket hazavihette, a másikat pedig egy nagy kaspóba tűzte, így emléket állítva a könyvtárban ennek a fantasztikusan sikerült rendezvénynek. A teljesítők is és a szervezők is elégedetten térhettek haza a fárasztó, de testet és lelket is megmozgató közös programról.

forrás: Algyői Hírmondó (fotó: szegedma.hu)

 

További hírek

Algyő Nagyközség Önkormányzatnak kérésére a Gyeviép Nkft. munkatársai elkészítették az új bölcsődéhez szánt parkoló részt. Az épülettel szemben, az iskola vonalában mintegy 90 méter hosszan szórt útpadkát alakítottak ki.

2023. szeptember 21. | Önkormányzat Bővebben

Az Algyő Foltvarrók Köre augusztus 26-án, szombaton ellátogatott a Magyar Foltvarró Céh által szervezett Országos Foltvarró Fesztiválra, Budapestre a Kultúrszövőgyárba.

2023. szeptember 21. | Kultúra Bővebben

Napjainkban meglehetősen gyorsan kézhez kaphatunk bestseller könyveket a saját anyanyelvünkön. Ez olyan természetessé vált, hogy bele sem gondolunk, hogy egy viszonylag frissen megírt, több száz oldalas idegen nyelvű regény hogyan kerülhet az éjjeliszekrényünkre magyarul. A fordítás rejtelmeiről Illés Róbert, algyői műfordítóval beszélgettünk.

2023. szeptember 21. | Kultúra Bővebben

A szabadstrand területén új kikapcsolódási és sportolási lehetőség nyílt az oda érkezők számára. 936.000 forint kivitelezés összegből kialakításra került ott egy új strandkézilabda pálya.

2023. szeptember 20. | Sport Bővebben

Füzesy István és az ALTE idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Tisza-Parti Partyt, amely nyolcadik alkalommal is nagy sikert aratott. Ezúttal a búcsú hétvégéjén várták a szabadstrandra a kikapcsolódni vágyókat.

2023. szeptember 20. | Napjaink Bővebben

×