× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Hatvanöten futottak össze Sándor napkor

|
2023. április 17. | Egészség, életmód

Nagy sikere volt az Algyői Könyvtár által szervezett Petőfi200 nevet viselő programnak, amelynek célja Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján 200 lefutott kilométer összegyűjtése volt.

Az eseményre 65 nevezés érkezett és végül a terveket felülmúlva 448 kilométert futottak vagy sétáltak össze a résztvevők. A rajt délelőtt 9-re volt meghirdetve, verőfényes napsütésben, vidáman indultak útnak a sportemberek. Délután 2-ig lehetett körözni egy erre kijelölt pályán. Egy kör 2.2 kilométer volt.

„Egy olyan kombinált eseményt szerettem volna, ahol Petőfi, az irodalom és a mozgás is szerepet kap. Petőfi maga is szinte állandó mozgásban volt, már iskoláit is 9 városban végezte el: az Alföldön, a Dunántúlon és Felvidéken. Fiatal felnőttként rokonait, barátait látogatta, munkát keresett, vándorszínészkedett, katonáskodott, így bejárta keresztül-kasul az országot, évente 1000 kilométernél is többet utazott, hol postakocsin, hol hajón, de igen sokszor gyalog. Ehhez a karakterhez igazítottuk a programot” – mesélte a Hírmondónak Dományházi Edit, az Algyői Könyvtár vezetője és az esemény megálmodója.

A program során nemcsak a testüket mozgatták meg az ellátogatók, hiszen Petőfi életrajzából egy kvíz is készült, amelyhez a kérdések a kijelölt pályán voltak elhelyezve. A válaszokhoz a könyvtár Facebook-oldalán vagy a helyszínen kihelyezett összegző plakáton kaptak segítséget a leglelkesebb versenyzők.

A Petőfi200 különlegessége volt a nem hétköznapi regisztrációs díj, hiszen egy kedvenc Petőfi Sándor idézettel lehetett nevezni. Így arra is fény derült, hogy melyek a futók kedvenc Petőfi versei. Nyilván a nemzeti ünnep közelsége és a régi szép általános iskolai emlékeknek köszönhetően magasan a Nemzeti dal vitte a prímet, azonban neveztek kevésbé ismert versekkel is.

A 9-től 14 óráig tartó futáson volt, aki 1-2 kört ment, akadt, aki néhány órán át futott, de volt három algyői futó, akik végig köröztek: Bakos András, Berényi András és Nagy Sándor öt órán keresztül haladt megállás nélkül. A nap végén minden résztvevő két Petőfi200 logós kis táblát kapott, egyiket hazavihette, a másikat pedig egy nagy kaspóba tűzte, így emléket állítva a könyvtárban ennek a fantasztikusan sikerült rendezvénynek. A teljesítők is és a szervezők is elégedetten térhettek haza a fárasztó, de testet és lelket is megmozgató közös programról.

forrás: Algyői Hírmondó (fotó: szegedma.hu)

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×