× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Hatékonyan spórol a Faluház

|
2023. április 24. | Önkormányzat

Új hűtő-fűtő rendszer lett kialakítva a Faluházban. A VRF rendszertől hatékonyabb és energiatakarékosabb lesz a megfelelő hőmérsékletet kialakítani, illetve megtartani az épület termeiben.

Februárban készült el a Faluház új hűtő- és fűtőrendszere, amelyet Kovács László, a Gyevikult Nkft. ügyvezetője mutatott be az átadáson. Kiépítésére már nagyon nagy szükség volt, hiszen a megemelkedett rezsiárak miatt a gázszámla jelentős kiadást jelentett a cégnek.

„Az elmúlt évek alatt sikerült annyi többletet képeznünk, annyit megtakarítanunk, hogy belevághassunk ebbe a projektbe. A Faluház működésének szempontjából nagy szükség volt rá és remélem, a továbbiakban sokat tudunk spórolni ezzel a beruházással” – mondta a Hírmondónak az ügyvezető.

A kivitelezés alatt is megállás nélkül üzemelt az épület, nem maradtak el programok és rendezvények, zökkenőmentesen zajlottak a mindennapok. Két kültéri és több beltéri egységet üzemeltek be, amelyekkel külön-külön szabályozható a nagyterem és a kisebb helyiségek, irodák hőmérséklete.

„A VRF rendszer egy angol rövidítés, amely váltakozó hűtőközeg áramlást jelent. Egy kültéri egységről több beltéri egység levegője szabályozható nagy távolságokban vagy nagy magasságokban is hatékonyan. Ezt a színházterem esetében figyelembe is kellett vennünk a tervezésnél. Bár maga a beltéri egységek kinézete hasonló a lakásokban működtetett légkondicionáló berendezésekhez, ezt a rendszert inkább irodaházak, szállodák tudják hatékonyan használni” – magyarázta el az átadáson résztvevőknek Tornyi Koppány, a Dél-Alföldi Klíma Kft. ügyvezetője. A kültéri egység a szabadba telepíthető, így nem foglal el értékes helyet az épületben. Többek között ez is fontos szempont volt a Faluház esetében, hiszen a helyiségekből így nem kellett teret elvenni. A berendezések nem zajosak és az elektromos megtápláláson kívül semmilyen más energiahordozót nem igényelnek. A VRF rendszer hűtésre hatékonyan használható akár 52 °C külső hőmérsékletig, fűtésre pedig akár –20 °C-ig. Bár a kiépített rendszernek számos előnye van, de talán a legfontosabb az, hogy gazdaságosan működtethető.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A MÁV vizsgálja a vasútvillamos menetrendjének lehetséges sűrítését, ugyanis a már több mint két éve Szeged és Hódmezővásárhely belvárosai között ingázó járaton egyre többen vannak, reggelente alig lehet felférni a szerelvényekre – értesült a Szegeder.

2024. február 29. | Napjaink Bővebben

A temető bejárati részén és a ravatalozó környékén 2024. március 1-én pénteken megkezdődnek a térkő felújítási munkálatok. A Gyeviép Nkft. által végzett beruházás várhatóan több hetet vesz igénybe.

2024. február 29. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata és az Algyői Könyvtár újabb sikeres pályázatot tudhat magáénak.

2024. február 28. | Önkormányzat Bővebben

Önkormányzatunk részt vett Makón a víziturizmus fejlesztésével foglalkozó konferencián. A Marost érintő határon átnyúló tervek mellett információt kaptunk a magyarországi víziturizmus fejlesztési irányairól, valamint az alsó-Tisza és a Maros aktív víziturisztikai fejlesztési terveiről.

2024. február 28. | Önkormányzat Bővebben

A Süli András Művészeti és Irodalmi Alkotói Kör pályázatot hirdet, Algyő Nagyközség Önkormányzata, valamint a Gyevikult Nkft. támogatásával: JELEK 2024 Irodalmi Pályázat címmel.

2024. február 22. | Kultúra Bővebben

×