× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Hatékonyan spórol a Faluház

|
2023. április 24. | Önkormányzat

Új hűtő-fűtő rendszer lett kialakítva a Faluházban. A VRF rendszertől hatékonyabb és energiatakarékosabb lesz a megfelelő hőmérsékletet kialakítani, illetve megtartani az épület termeiben.

Februárban készült el a Faluház új hűtő- és fűtőrendszere, amelyet Kovács László, a Gyevikult Nkft. ügyvezetője mutatott be az átadáson. Kiépítésére már nagyon nagy szükség volt, hiszen a megemelkedett rezsiárak miatt a gázszámla jelentős kiadást jelentett a cégnek.

„Az elmúlt évek alatt sikerült annyi többletet képeznünk, annyit megtakarítanunk, hogy belevághassunk ebbe a projektbe. A Faluház működésének szempontjából nagy szükség volt rá és remélem, a továbbiakban sokat tudunk spórolni ezzel a beruházással” – mondta a Hírmondónak az ügyvezető.

A kivitelezés alatt is megállás nélkül üzemelt az épület, nem maradtak el programok és rendezvények, zökkenőmentesen zajlottak a mindennapok. Két kültéri és több beltéri egységet üzemeltek be, amelyekkel külön-külön szabályozható a nagyterem és a kisebb helyiségek, irodák hőmérséklete.

„A VRF rendszer egy angol rövidítés, amely váltakozó hűtőközeg áramlást jelent. Egy kültéri egységről több beltéri egység levegője szabályozható nagy távolságokban vagy nagy magasságokban is hatékonyan. Ezt a színházterem esetében figyelembe is kellett vennünk a tervezésnél. Bár maga a beltéri egységek kinézete hasonló a lakásokban működtetett légkondicionáló berendezésekhez, ezt a rendszert inkább irodaházak, szállodák tudják hatékonyan használni” – magyarázta el az átadáson résztvevőknek Tornyi Koppány, a Dél-Alföldi Klíma Kft. ügyvezetője. A kültéri egység a szabadba telepíthető, így nem foglal el értékes helyet az épületben. Többek között ez is fontos szempont volt a Faluház esetében, hiszen a helyiségekből így nem kellett teret elvenni. A berendezések nem zajosak és az elektromos megtápláláson kívül semmilyen más energiahordozót nem igényelnek. A VRF rendszer hűtésre hatékonyan használható akár 52 °C külső hőmérsékletig, fűtésre pedig akár –20 °C-ig. Bár a kiépített rendszernek számos előnye van, de talán a legfontosabb az, hogy gazdaságosan működtethető.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Idén januárban a Nemzeti Művelődési Intézet alkotói pályázatot írt ki „Egyszer volt, hol nem volt” címmel a szakköri közösségek számára. Pályázni lehetett bármilyen ASzakkörön készített alkotással, amely a magyar népmesék világát, szimbolikáját, történeteit, mesefiguráit tükrözi vissza.

2024. március 18. | Kultúra Bővebben

Csaknem 5 milliárd 260 millió forint Algyő idei költségvetése, amelyet a februári ülésen fogadtak el a testület tagjai. Pozitívumként elhangzott, hogy ez az első olyan év, amikor a szolidaritási adó kevesebb, mint a nagyközségnek juttatott állami normatíva.

2024. március 14. | Önkormányzat Bővebben

A régi elemek új köntösben várják a mozogni vágyókat. Átadó beszédében Molnár Áron polgármester a mozgás fontosságáról beszélt. A parkot az Algyői Vízisport Egyesület kajakosai próbálták ki először.

2024. március 07. | Sport Bővebben

Az Algyői Vízisport Egyesület toborzást tartott az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola alsó tagozatos diákjai számára.

2024. március 06. | Sport Bővebben

10 óra után nem sokkal karambol történt, ezúttal a 47-esen, az Algyői Halászcsárdánál ütközött két autó.

2024. március 06. | Rendőrség Bővebben

×