× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Háromnapos forgatag volt Algyőn

|
2021. augusztus 20. | Egyház

A Szent Anna-napi búcsú kapcsán július 23. és 25. között szórakoztató programokkal, többek közt koncertekkel és bemutatókkal várták az algyőieket. Vasárnap ünnepi szentmise volt a templomban körmenettel. A misén a templom védőszentje mellett a nagyszülőket és az időseket ünnepelték.

Már péntek estétől folyt a bor, főtt a pörkölt és sült a hal a faluház melletti téren, ahol színpadra lépett a Zsibongó Táncegyüttes, a Délikert Möndörgő Táncegyüttes és a Kender zenekar is. Emellett  remek operett slágerekkel teremtett jó hangulatot az idén 20 éves Parlandó Énekegyüttes, melynek meghívására két művész, Kónya Krisztina és Szélpál Szilveszter is fellépett.

Szombaton a színházteremben folytatódott a program, ahol az Algyőről elszármazottak, valamint a jelenleg is helyben és Szegeden élők találkoztak az Ősgyeviek Baráti Köre által szervezett eseményen.

Rády Samirné, a kör elnöke arról számolt be, hogy százan tudtak kikapcsolódni együtt, a kör további húsz tagja nem tudott jelen lenni, mert a részvételhez oltási igazolványra volt szükség. Elárulta azt is, hogy idén 35 éves a kör, eddig pedig minden évben megtartották a találkozót, ez alól csak a tavalyi év volt kivétel a járványhelyzet miatt.

Délben marha pörköltet fogyasztottak, azonban a szomjat is volt mivel oltani, a kör elnöke ugyanis rendszeresen ágyas pálinkát készít erre az alkalomra. A bevitt kalóriát pedig tánccal mozogták le estig, még Meggyesi Csabi is előadott.

Eközben a faluház melletti területen három algyői kötődésű zenekar, a Flash Board Band, a Super Colossal és az Elyzium szórakoztatta a helyieket, akik eközben a fröccsteraszon hűthették le magukat.

Vasárnap viszont már az ünneplésen volt a hangsúlyt, Szent Annát, a templom védőszentjét ünnepelte a község. Tíz órától búcsúi szentmisét mutatott be Balogh Ottó gyulai káplán, aki prédikációjában a nagyszülők szerepére hívta fel a figyelmet Szent Anna és Szent Joakim, Jézus nagyszüleinek ünnepe kapcsán.

Emlékeztetett: Ferenc pápa a Szent Anna napja előtti vasárnapot az idősek és a nagyszülők világnapjává nyilvánította azért, hogy nyomatékosítsa bennünk azt, hogy a ma emberének van mit tanulnia Jézus nagyszüleitől, akiknek helytállása Szűz Márián keresztül visszatükrözőik. Jelezte: a szülők a teremtő Isten munkatársai, ők az elsődleges nevelői a gyereknek, nem az állam és nem is az iskola feladata az. Hozzátette: bár a lexikális tudást mindannyian az oktatási intézményekben kapjuk meg, de azokat a tapasztalatokat és ismereteket, amelyek szerint éljük mindennapjainkat, a szüleinktől és nagyszüleinktől szerezzük meg. Ezért van akkora felelősség rajtuk – tette hozzá.

A gyulai segédlelkészt egy évvel ezelőtt, éppen július 25-én szentelték pappá Szegeden, ezért az algyői híveket elsőmisés áldásban is részesítette a szentmise végén.

forrás: Algyői Hírmondó


Kapcsolódó galéria: Anna-napi Búcsú 2021. (12 db kép)

Galéria további képei
 

További hírek

Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is a település vendége volt augusztus elején, Algyőn szálltak meg ugyanis már ötödik alkalommal a kajak-kenu szerelmesei. Az ALTE és a civil szervezetek gyümölccsel, süteménnyel és programmal készültek fogadásukra.

2021. szeptember 20. | Sport Bővebben

Női kézilabda NB I./B, Keleti csoport, 1. forduló: Levendula Hotel FKSE-Algyő–Kispest 36–31 (20–17)

2021. szeptember 15. | Sport Bővebben

Már csak az Algyő áll pontveszteség nélkül a megyei I. osztályban. A negyedik fordulóban a Tiszasziget elveszítette a veretlenségét, a péntek esti szegedi rangadó pedig döntetlennel ért véget.

2021. szeptember 15. | Sport Bővebben

A végéhez ért a Levendula Hotel FKSE-Algyő NB I/B-s női kézilabdacsapatának felkészülése. Farkas József tanítványai a hétvégén bemutatkozhatnak az új osztályban, az előző kiírás bronzérmese lesz a vendég a Fehér Ignác Általános Iskola Sportcsarnokában.

2021. szeptember 10. | Sport Bővebben

Megvan az Algyő szezonbeli első győzelme. Az algyőiek korábban is lezárhatták volna a találkozót a játékot bátran felvállaló deszkiekkel szemben, végül egy öngóllal dőlt el végleg a három pont sorsa.

2021. szeptember 10. | Sport Bővebben

×