× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Háromnapos forgatag volt Algyőn

|
2021. augusztus 20. | Egyház

A Szent Anna-napi búcsú kapcsán július 23. és 25. között szórakoztató programokkal, többek közt koncertekkel és bemutatókkal várták az algyőieket. Vasárnap ünnepi szentmise volt a templomban körmenettel. A misén a templom védőszentje mellett a nagyszülőket és az időseket ünnepelték.

Már péntek estétől folyt a bor, főtt a pörkölt és sült a hal a faluház melletti téren, ahol színpadra lépett a Zsibongó Táncegyüttes, a Délikert Möndörgő Táncegyüttes és a Kender zenekar is. Emellett  remek operett slágerekkel teremtett jó hangulatot az idén 20 éves Parlandó Énekegyüttes, melynek meghívására két művész, Kónya Krisztina és Szélpál Szilveszter is fellépett.

Szombaton a színházteremben folytatódott a program, ahol az Algyőről elszármazottak, valamint a jelenleg is helyben és Szegeden élők találkoztak az Ősgyeviek Baráti Köre által szervezett eseményen.

Rády Samirné, a kör elnöke arról számolt be, hogy százan tudtak kikapcsolódni együtt, a kör további húsz tagja nem tudott jelen lenni, mert a részvételhez oltási igazolványra volt szükség. Elárulta azt is, hogy idén 35 éves a kör, eddig pedig minden évben megtartották a találkozót, ez alól csak a tavalyi év volt kivétel a járványhelyzet miatt.

Délben marha pörköltet fogyasztottak, azonban a szomjat is volt mivel oltani, a kör elnöke ugyanis rendszeresen ágyas pálinkát készít erre az alkalomra. A bevitt kalóriát pedig tánccal mozogták le estig, még Meggyesi Csabi is előadott.

Eközben a faluház melletti területen három algyői kötődésű zenekar, a Flash Board Band, a Super Colossal és az Elyzium szórakoztatta a helyieket, akik eközben a fröccsteraszon hűthették le magukat.

Vasárnap viszont már az ünneplésen volt a hangsúlyt, Szent Annát, a templom védőszentjét ünnepelte a község. Tíz órától búcsúi szentmisét mutatott be Balogh Ottó gyulai káplán, aki prédikációjában a nagyszülők szerepére hívta fel a figyelmet Szent Anna és Szent Joakim, Jézus nagyszüleinek ünnepe kapcsán.

Emlékeztetett: Ferenc pápa a Szent Anna napja előtti vasárnapot az idősek és a nagyszülők világnapjává nyilvánította azért, hogy nyomatékosítsa bennünk azt, hogy a ma emberének van mit tanulnia Jézus nagyszüleitől, akiknek helytállása Szűz Márián keresztül visszatükrözőik. Jelezte: a szülők a teremtő Isten munkatársai, ők az elsődleges nevelői a gyereknek, nem az állam és nem is az iskola feladata az. Hozzátette: bár a lexikális tudást mindannyian az oktatási intézményekben kapjuk meg, de azokat a tapasztalatokat és ismereteket, amelyek szerint éljük mindennapjainkat, a szüleinktől és nagyszüleinktől szerezzük meg. Ezért van akkora felelősség rajtuk – tette hozzá.

A gyulai segédlelkészt egy évvel ezelőtt, éppen július 25-én szentelték pappá Szegeden, ezért az algyői híveket elsőmisés áldásban is részesítette a szentmise végén.

forrás: Algyői Hírmondó


Kapcsolódó galéria: Anna-napi Búcsú 2021. (12 db kép)

Galéria további képei
 

További hírek

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

×