× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Halmentés - vita a Fehér-tói csatornánál

|
2012. október 01. | Napjaink

27 mázsa halat mentett ki a Fehér-tói csatornából a Herman Ottó Horgászegyesület azelőtt, hogy teljesen leengedte volna a vizet a mederből az ATIVIZIG. A halak az egyesület más vizeibe kerültek. Az akció törvényes volt – de nem tetszett mindenkinek.

A HOHE által megbízott halászbrigád 600 kilogramm harcsát, 200 kilogramm csukát, 100 kilogramm süllőt, 300 kiló pontyot és 1500 kiló egyéb fajú halat fogott ki, összesen 27 mázsát. A halak az újszegedi Holt-Marosba, a sándorfalvi tóba és a medencés kikötőbe kerültek.

A Fehér-tói csatornából azért engedik le minden ősszel a vizet, hogy meg lehessen vizsgálni a Tisza gátja alatt működő szivattyút. Az elmúlt évtizedben a csatorna halai ilyenkor a vízzel együtt kijutottak a Tiszába, a torkolatnál lévő halászvarsákba, vagy a hátramaradt pocsolyában pusztultak el. Az egyesület szeptember 17-i, állománymentő akciójának mégsem örült mindenki. Helybeli horgászok nehezményezték, hogy így nem marad fognivaló a csatorna feltöltése után, pedig ők egész évre váltottak ide engedélyt.

Nem szép, hogy az egyesület a harcsát, csukát, süllőt is elvitette, pedig csak pontyot telepít ide. Igazságosabbnak gondolták volna, ha inkább a Tiszába jut a hal. Azt is nehezményezik, hogy a lehalászáskor többen, akik segédkeztek, kaptak a zsákmányból.

Az ilyen állománymentő halászatot nem tiltja jogszabály, sem a vízterület halgazdálkodási terve – reagált kérdésünkre Papp András megyei halászati felügyelő, akitől az egyesület korábban állásfoglalást kért az akcióról. Neki nem feladata vizsgálni, hogy az egyesület a területi engedély kiadásakor mit vállal, de megítélése szerint nem történt hiba. A HOHE vezetőségéhez is eljutottak az észrevételek. – Az egyesületnek lehetősége van arra, hogy azoknak, akik társadalmi munkát végeznek, adjon abból a halból, amelyet nem érdemes telepíteni: busákat, néhány nagyobb harcsát – mondta lapunknak Halász László, a kommunikációért felelős tisztségviselő. – Azon a területen az összes hal az egyesülethez tartozik, függetlenül attól, hogy mi telepítettük, a Tiszából jött vagy a halgazdaságból. A lehalászáskor a pontyok nagyobb része a Fehér-tó felé elúszott. Bebizonyosodott: telepítünk vagy sem, a csatorna a teleengedéskor mindig tele lesz hallal, a tógazdaságból vagy a Tiszából. Tehát nem kell attól tartani, hogy zsákmány nélkül maradnának az itteni horgászok. Hétfőn jártam lenn, megint van víz a csatornában – és hal is: 3-4 kiló közötti amurt, 2 kiló körüli pontyot fogtak benne.

Az akcióról az egyesület elnöksége döntött – a legközelebbi közgyűlésen lesz lehetőség arra, hogy a tagok megbeszéljék a tapasztalatokat.

Állománymentő halászat. A halak a Holt-Marosba, a medencés kikötőbe és a sándorfalvi tóba kerültek.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×