× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Háborognak a menekülttábor miatt az algyőiek

|
2014. november 06. | Napjaink
Nem kérnek az algyőiek azokból a menekültekből, akiknek a napokban egy 300 főt befogadó ideiglenes tábort húznak fel a nagyfai büntetés-végrehajtás területén. A határsértők szabadon járhatnak majd ki a táborból. A nagyközség lakói tartanak a bűncselekményektől, a fertőzésektől, és féltik a gyermekeiket is.

Háborognak az algyőiek a nagyközség közigazgatási területéhez tartozó, de a nagyfai büntetés-végrehajtás területén lévő ideiglenes menekülttábor miatt. Ahogy megírtuk, a napokban megnyíló tábor 300 határsértő befogadására lesz alkalmas. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) tájékoztatása szerint Magyarország idén ismét rendkívüli migrációs problémákkal szembesült, ugrásszerűen nőtt a hazánk területére illegálisan érkező, menedékjogot kérő külföldiek száma, és már a nyári hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a menekülteket befogadó intézményrendszer kapacitása nem elegendő.

Nagyfán először tavaly nyáron nyílt ideiglenes befogadó állomás menekülteknek. Megírtuk, az algyőiek féltek az onnan szabadon ki- és bejáró menekültektől. A probléma megbeszélésére lakossági fórumot kellett összehívni, amelyen a rendőrség szakemberei is részt vettek. A BÁH sajtóosztálya lapunk érdeklődésére korábban közölte, Nagyfa ismét ideiglenes nyitott befogadó állomásként fog működni, így az ott elhelyezett menedékkérők mozgását nem fogják korlátozni.

Ennek megfelelően elhagyhatják majd az intézmény területét, ki- és belépésüket a befogadó állomás nyilvántartásában rögzítik.


Minden algyői nevében beszélünk. Azt akarjuk, hogy ne engedjék ki a menekülteket Nagyfa területéről. Tavaly is több balhéjuk volt például a Kóla italboltban és más sörözőkben. Mások megpróbáltak bemászni az emeletes házak alacsonyan lévő erkélyeire. Persze sajnáljuk is őket, hiszen nem véletlenül menekültek el a hazájukból, Magyarország pedig a sok határsértő miatt kényszerhelyzetben van, de a felbukkanó idegenekről semmit sem tudunk, és biztosan vannak közöttük bűnözők is. Nagyfa csak 11-12 kilométerre van Algyőtől, tavaly is csoportokban jöttek be a faluba az idegenek. Miért engedik meg nekik, hogy szabadon járkálhassanak közöttünk? Ráadásul itt van az ebolajárvány is: valószínűleg egy megfertőződött beteg hamarabb meghal, mint hogy elérje Magyarország területét, de sosem lehet tudni – magyarázta Sándor Jenő és Farkas János az algyői focipálya mellett. A körülöttük lévő kis csoport tagjai közül többen reményüket fejezték ki, hogy az új polgármester nem engedi majd a tábor felhúzását. A polgármesternek azonban – ahogy korábban megírtuk – semmilyen beleszólása nincs a tábor kialakításához. Egy férfi azt mondta, tavaly nyáron az egyik menekült elszerette egy algyői férfi feleségét, a nővel egészen Kecskemétig utaztak, ott találtak rájuk. A csélcsap asszony azóta újra a férjével él.

A Kóla italbolt pultosa tőlünk értesült arról, hogy hamarosan újra megfordulhatnak menekültek a sörözőben. Arckifejezéséből láttuk, egyáltalán nem örül a hírnek. – Mi döntjük el, kinek adunk italt, a főnök egyelőre nem adott utasítást arra, hogy a menekülteket nem szolgálhatjuk ki – mondta. Az ivó törzsvendégei szintén nem lelkesedtek, hogy újra megnyílik a tábor. Azt mondták, tavaly rendszeresen bejártak inni ide a menekültek, akiknél mindig sok euró volt, taxi hozta és vitte őket vissza Nagyfára. Egyikük azt mesélte, hogy különösen a kisgyerekes szülők aggódnak az idegenek miatt, akik céltalanul lődörögnek a faluban, amivel megijesztik a kisgyerekeket. „Az az igazság, hogy mi, algyőiek olyanok vagyunk, hogy nem szeretjük az idegeneket" – summázta az egész ügyet egy kávéját szürcsölő férfi
 

További hírek

Algyő Nagyközség Önkormányzatnak kérésére a Gyeviép Nkft. munkatársai elkészítették az új bölcsődéhez szánt parkoló részt. Az épülettel szemben, az iskola vonalában mintegy 90 méter hosszan szórt útpadkát alakítottak ki.

2023. szeptember 21. | Önkormányzat Bővebben

Az Algyő Foltvarrók Köre augusztus 26-án, szombaton ellátogatott a Magyar Foltvarró Céh által szervezett Országos Foltvarró Fesztiválra, Budapestre a Kultúrszövőgyárba.

2023. szeptember 21. | Kultúra Bővebben

Napjainkban meglehetősen gyorsan kézhez kaphatunk bestseller könyveket a saját anyanyelvünkön. Ez olyan természetessé vált, hogy bele sem gondolunk, hogy egy viszonylag frissen megírt, több száz oldalas idegen nyelvű regény hogyan kerülhet az éjjeliszekrényünkre magyarul. A fordítás rejtelmeiről Illés Róbert, algyői műfordítóval beszélgettünk.

2023. szeptember 21. | Kultúra Bővebben

A szabadstrand területén új kikapcsolódási és sportolási lehetőség nyílt az oda érkezők számára. 936.000 forint kivitelezés összegből kialakításra került ott egy új strandkézilabda pálya.

2023. szeptember 20. | Sport Bővebben

Füzesy István és az ALTE idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Tisza-Parti Partyt, amely nyolcadik alkalommal is nagy sikert aratott. Ezúttal a búcsú hétvégéjén várták a szabadstrandra a kikapcsolódni vágyókat.

2023. szeptember 20. | Napjaink Bővebben

×