× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Gyerekkatonák a military táborban

|
2013. augusztus 04. | Napjaink
Egy hétig próbálhatták ki a fiatalok a katonaélet minden szépségét és keservét az Algyői Szabadidőközpontban.

– Figyelem, rangidős! Mit kell ilyenkor mondani? – mászott be Csiszer István szakaszparancsnok az Algyői Szabadidőközpont katonai sátrába. – Fel, vigyázz, elöljáró! – hangzott egyszerre tizenöt fiatal szájából a válasz. A szabadidőparkban egyhetes military tábort rendeztek olyan fiataloknak, akik érdeklődnek a katonaélet iránt. A táborban a résztvevők semmilyen elektronikus eszközt nem használhattak, a telefonálás is csak az utolsó napon volt lehetséges.

– Otthon hagytam a mobilomat, és egyáltalán nem hiányzott a számítógép sem. Csak néhány közeli barátomnak mondtam el, hogy egy hétig minden formában elérhetetlen leszek – magyarázta Krizsán Lajos. A 15 éves kisteleki fiú önszántából próbálta ki a katonaéletet. – Hivatásos katona szeretnék lenni. Most ballagtam, a középiskolát a szentesi Zsoldos Ferenc középiskola katonai osztályában kezdem. Ez a tábor jó felkészülés volt az iskolára – mondta vigyázzállásban a fiú. Amikor mondtuk neki, hogy nem muszáj végig ebben a mozdulatban beszélnie, elmosolyodott, és lazább testtartásra váltott. Csiszer István szakaszparancsnok az 5 nap alatt valóban beléjük nevelte a katonás fegyelmet.


A játék fegyverek mellett

a szabadidőközpont gyepén számos igazi katonai teherautót, tankot és egy harci repülőt is testközelből megcsodálhattak a kiskatonák. A szakasz Csiszer István vezetésével lapunk előtt is számot adott a tábor ideje alatt elsajátított tudásból: vezényszóra kúsztak-másztak, hátráltak, tisztelegtek, és céloztak fegyvereikkel. A tábor olyan jól sikerült, hogy a szervezők jövőre újra megrendezik.

A tizenöt militarista az éjszakákat egyetlen nagy katonai sátorban töltötte tábori matracokon. Igazi katonaélet uralkodott az ágyak mellett: szinte mindenütt megkezdett vagy kibontatlan sertésmájkonzervet láttunk. – Nem volt zavaró egy sátorban aludni a többiekkel, osztálykiránduláshoz hasonlított. Legjobban az erdőben való gyakorlatozás tetszett. A csapatban két lány is volt, akik semmivel sem gyengébbek a fiúknál. A nőknek is van helyük a seregben – mondta.

A military tábor egyik legfiatalabb résztvevője a 12 esztendős hódmezővásárhelyi Tóth Csaba volt, akit a szakaszparancsnok „Válaszoljon őszintén, ne mondjon semmit" felszólítással bocsátott rendelkezésünkre. A szőke hajú kisfiú a tábor végére az őrvezető pozícióig küzdötte fel magát. – Nekem is az erdei harc volt a kedvencem. Mentünk a bokrok között, amikor a vezetőink eldobtak egy fadarabot. Ekkor a játékfegyverünkkel a hang irányába kellett céloznunk. Egyedül az éjszakai riadóval volt baj. A szakaszvezető szinte minden este álmunkból riasztott fel minket. Nevelőapám hivatásos katona volt, megtetszett nekem ez az élet. A terepszínű öltözetünket magunknak kellett hozni: van, ami a nevelőapámé volt, a zöld ing pedig a tatámé – mesélte.
 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×