× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Gólyapár érkezett a nagyközségbe, új fészket építettek maguknak

|
2021. május 23. | Napjaink

A régi kispiac mellett új gólyafészekre lehetnek figyelmesek az arra közlekedők. A Téglás és Géza utcák sarkán a pár új fészke az elmúlt hetekben készült el, remélhetőleg fiókáik is lesznek.

Települési bontású adatbázissal rendelkezik a gólyafészkekről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A honlapjuk szerint Algyőt kedvelik a gólyák, igaz vannak helyek, ahol már évek óta nem figyelték meg a madarakat, vagy éppen nem küldtek adatot az egyesület számára. Korábban mindenesetre Nagyfán két fészket tartottak számon, tíz éve pedig még költött gólyapár a Csángó és Vásárhelyi utcák sarkán, a Téglás és Kastélykert utcákban és Rákóczitelepen is éltek gólyák, a Vásárhelyi utca 31. számnál viszont a 2016-os fészekbejelentés után a 2019-es adatok szerint már nem költöttek a madarak. Tavaly ugyancsak nem volt gólya a nagyfai gátőrháznál 2014-ben kihelyezett, műfészekkel ellátott oszlopon, amit valamiért nem fedeztek fel maguknak madarak, már csak ezért is örömteli hír, hogy a Téglás és Géza utcák sarkán új fészket építettek a gólyák.

„A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett faj. A BirdLife International nemzetközi állományadatokon alapuló osztályozása alapján az Európa-szerte veszélyeztetett kategóriába tartozik. Stabil állománya költ Magyarországon, mintegy 5.000–5.500 pár, ami a világállomány mintegy 4 százaléka. Nyugat-Európa nagy részéről kipusztult vagy erősen visszaszorult, ezért is fontos feladata a magyar természetvédelemnek a faj védelme” – hangsúlyozza honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Igaz, az még nem tudható, hogy a régi kispiacnál lévő párnak lesznek-e fiókái, de általában a fészekalja áprilisban már teljes, és átlagosan 4-5 tojásból áll. A kikelt fiókák négyhetes korukban állnak fel, és a 8-9. héten repülnek ki. Hiába van azonban 4-5 tojás egy fészekben, ha ki is kelnek, nagy részük már az első évben elpusztul, míg a legidősebb példányok 30 évig is élhetnek.

A közkedveltség ellenére a faj állománya mindenhol alatta marad a száz évvel ezelőtti nagyságnak, különösen Nyugat-Európában. Jelenlegi magyarországi állománya is csak harmada az 1940-es évekből ismert fészkelő párok számának, akkor még 15-1 ezer pár költött hazánkban évente. Az elmúlt évek felmérései azonban szerencsére a gólyaállomány stabilizálódását, helyenként növekedését mutatták ki szerte Európában.

Fontos tudni, hogy a fehér gólya hazánkban 1901 óta védett, jelenleg fokozottan védett faj, a jogszabály által pénzben kifejezett értéke 100 ezer forint egyedenként. A védelem nem csak a kifejlett egyedre, hanem a fiókákra, tojásokra, preparátumokra, fészkelőhelyre egyaránt kiterjed.

A gólyaadatok egységes gyűjtése érdekében az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internet alapú adatbázist fejlesztett ki 2005-ben, amely a www.golya.mme.hu címen érhető el.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A kerti munkát és a gyerekek kinti játékát egyaránt zavarják a méhek Algyőn, sokan félnek tőlük. Éppen ezért egyeztetésre hívta a helyi méhészeket az önkormányzat, és ellenőrizték a szabályok betartását is. Közös megoldást találtak.

2021. június 16. | Gazdaság Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata megbízásából a Szempair Kft. légi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközségben a következő területeken.

2021. június 16. | Önkormányzat Bővebben

Az óvodába járó gyermekek létszámának növekedésével arányosan vált egyre zsúfoltabbá a játszóudvar, éppen ezért nevelőközösségünk elhatározta, hogy gazdagabbá, változatosabbá varázsolja az udvari játékeszközöket.

2021. június 14. | Oktatás Bővebben

Két autó, egy Volkswagen Passat és egy Mercedes karambolozott szombat este fél 8 körül az Algyői úton, a MOL kútnál, Szeged irányában. Az egyik autó felborult, jelenleg is a feje tetején van, a helyszínen lévő olvasóinktól úgy tudjuk, sérült is van.

2021. június 13. | Rendőrség Bővebben

Algyői séta címmel nyílt tárlata a Faluházban a szegedi Nap-Fény Fotókörnek. A kör tagjai tavaly nyáron többször is a községbe kirándultak, ekkor kapták lencsevégre például a tájház kiállítását, a helyi fodrászt és kiemelkedő épületeket is a településen.

2021. június 12. | Kultúra Bővebben

×