× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Gólyapár érkezett a nagyközségbe, új fészket építettek maguknak

|
2021. május 23. | Napjaink

A régi kispiac mellett új gólyafészekre lehetnek figyelmesek az arra közlekedők. A Téglás és Géza utcák sarkán a pár új fészke az elmúlt hetekben készült el, remélhetőleg fiókáik is lesznek.

Települési bontású adatbázissal rendelkezik a gólyafészkekről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A honlapjuk szerint Algyőt kedvelik a gólyák, igaz vannak helyek, ahol már évek óta nem figyelték meg a madarakat, vagy éppen nem küldtek adatot az egyesület számára. Korábban mindenesetre Nagyfán két fészket tartottak számon, tíz éve pedig még költött gólyapár a Csángó és Vásárhelyi utcák sarkán, a Téglás és Kastélykert utcákban és Rákóczitelepen is éltek gólyák, a Vásárhelyi utca 31. számnál viszont a 2016-os fészekbejelentés után a 2019-es adatok szerint már nem költöttek a madarak. Tavaly ugyancsak nem volt gólya a nagyfai gátőrháznál 2014-ben kihelyezett, műfészekkel ellátott oszlopon, amit valamiért nem fedeztek fel maguknak madarak, már csak ezért is örömteli hír, hogy a Téglás és Géza utcák sarkán új fészket építettek a gólyák.

„A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett faj. A BirdLife International nemzetközi állományadatokon alapuló osztályozása alapján az Európa-szerte veszélyeztetett kategóriába tartozik. Stabil állománya költ Magyarországon, mintegy 5.000–5.500 pár, ami a világállomány mintegy 4 százaléka. Nyugat-Európa nagy részéről kipusztult vagy erősen visszaszorult, ezért is fontos feladata a magyar természetvédelemnek a faj védelme” – hangsúlyozza honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Igaz, az még nem tudható, hogy a régi kispiacnál lévő párnak lesznek-e fiókái, de általában a fészekalja áprilisban már teljes, és átlagosan 4-5 tojásból áll. A kikelt fiókák négyhetes korukban állnak fel, és a 8-9. héten repülnek ki. Hiába van azonban 4-5 tojás egy fészekben, ha ki is kelnek, nagy részük már az első évben elpusztul, míg a legidősebb példányok 30 évig is élhetnek.

A közkedveltség ellenére a faj állománya mindenhol alatta marad a száz évvel ezelőtti nagyságnak, különösen Nyugat-Európában. Jelenlegi magyarországi állománya is csak harmada az 1940-es évekből ismert fészkelő párok számának, akkor még 15-1 ezer pár költött hazánkban évente. Az elmúlt évek felmérései azonban szerencsére a gólyaállomány stabilizálódását, helyenként növekedését mutatták ki szerte Európában.

Fontos tudni, hogy a fehér gólya hazánkban 1901 óta védett, jelenleg fokozottan védett faj, a jogszabály által pénzben kifejezett értéke 100 ezer forint egyedenként. A védelem nem csak a kifejlett egyedre, hanem a fiókákra, tojásokra, preparátumokra, fészkelőhelyre egyaránt kiterjed.

A gólyaadatok egységes gyűjtése érdekében az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internet alapú adatbázist fejlesztett ki 2005-ben, amely a www.golya.mme.hu címen érhető el.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Az Algyői Könyvtár könyvtárosai Olvasó Klubot indítottak a könyvek szerelmeseinek és azoknak is, akik még próbálgatják a könyvek varázsát magukba szívni.

2022. január 19. | Kultúra Bővebben

Több lakosunk jelezte, hogy gázszagot érez. A problémát jeleztük az illetékes hatóságok felé, akik megkezdték a probléma okának felderítését.

2022. január 19. | Gazdaság Bővebben

Az évi egy alkalom megszervezett lomtalanítás helyett a házhoz menő lomtalanításra tért át a szolgáltató az önkormányzattal történő egyeztetést követően.

2022. január 13. | Gazdaság Bővebben

Az ünnepek után a fenyőfák elszállítását a Településtisztasági Nonprofit Kft. térítési díj nélkül, az ingatlanok elől elszállítja.

2022. január 08. | Napjaink Bővebben

Szentesen a lángok martalékává vált a városi sportcsarnok.

2022. január 02. | Sport Bővebben

×