× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Gázfelhő az algyői gyakorlaton

|
2012. október 18. | Rendőrség

Súlyos ipari balesetet szimuláltak szerdán a katasztrófavédők az algyői gáztelepen. Cseppfolyós PB-gázzal töltött, a feltételezett balesetben megsérült vasúti tartálykocsikat hűtöttek, miközben Algyőn a veszélyről hangosbemondón tájékoztatták a lakosságot.

A Mol NyRt. algyői vasúti-közúti töltő- és gáztermék-tisztító-üzemében bekövetkező súlyos ipari baleset következményeinek elhárítását gyakorolták a katasztrófavédelem és társszervek munkatársai szerdán.

Algyő mellett vasúti tartálykocsikba fejtik a cseppfolyós PB-gázt, a szimuláció szerint egy balesetben a töltőberendezésnél álló, tíz tartálykocsis szerelvénybe fékhiba miatt belerohan egy másik vonat. A tartálykocsik megsérülnek, az egyenként 40 tonnás tárolókból cseppfolyós PB-gáz kerül a szabadba.

A riasztást követően néhány percen belül két gépjárműfecskendővel a helyszínre érkeztek a FER Algyő Létesítményi Tűzoltóság egységei, akiket a szegedi tűzoltók hat járművel követtek. A párolgó cseppfolyós PB-gáz a levegővel ködöt alkot, és kilométerekre is elszállhat. Emiatt azonnal értesítették Algyő önkormányzatát, a hangos tájékoztató rendszeren figyelmeztették a lakosságot, lezárták a nagyközség gáztelephez legközelebbi utcáit. Miközben a tűzoltók a PB-gáz tócsákból derékig érő habbal, vízfüggönnyel próbálták megakadályozni a párolgást, a katasztrófavédelem munkatársai a Borbála fürdőnél mérték a levegőbe került propán-bután koncentrációját.

Egy hasonló katasztrófa bekövetkeztének – a szigorú biztonsági rendszabályok miatt – rendkívül csekély az esélye, a gyakorlat menetét azonban a lehető legrosszabb forgatókönyv alapján kell összeállítani – mondta Szatmári Imre, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Hozzátette: teljes körű gyakorlatot háromévente kötelező megtartani. A szerdai szimulációban csaknem kilencven ember, a FER Algyő Létesítményi Tűzoltóság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a szegedi hivatásos tűzoltóság, a mentő, a rendőrség, a polgárőrség és más társszervek munkatársai is részt vettek.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×