× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Gázfelhő az algyői gyakorlaton

|
2012. október 18. | Rendőrség

Súlyos ipari balesetet szimuláltak szerdán a katasztrófavédők az algyői gáztelepen. Cseppfolyós PB-gázzal töltött, a feltételezett balesetben megsérült vasúti tartálykocsikat hűtöttek, miközben Algyőn a veszélyről hangosbemondón tájékoztatták a lakosságot.

A Mol NyRt. algyői vasúti-közúti töltő- és gáztermék-tisztító-üzemében bekövetkező súlyos ipari baleset következményeinek elhárítását gyakorolták a katasztrófavédelem és társszervek munkatársai szerdán.

Algyő mellett vasúti tartálykocsikba fejtik a cseppfolyós PB-gázt, a szimuláció szerint egy balesetben a töltőberendezésnél álló, tíz tartálykocsis szerelvénybe fékhiba miatt belerohan egy másik vonat. A tartálykocsik megsérülnek, az egyenként 40 tonnás tárolókból cseppfolyós PB-gáz kerül a szabadba.

A riasztást követően néhány percen belül két gépjárműfecskendővel a helyszínre érkeztek a FER Algyő Létesítményi Tűzoltóság egységei, akiket a szegedi tűzoltók hat járművel követtek. A párolgó cseppfolyós PB-gáz a levegővel ködöt alkot, és kilométerekre is elszállhat. Emiatt azonnal értesítették Algyő önkormányzatát, a hangos tájékoztató rendszeren figyelmeztették a lakosságot, lezárták a nagyközség gáztelephez legközelebbi utcáit. Miközben a tűzoltók a PB-gáz tócsákból derékig érő habbal, vízfüggönnyel próbálták megakadályozni a párolgást, a katasztrófavédelem munkatársai a Borbála fürdőnél mérték a levegőbe került propán-bután koncentrációját.

Egy hasonló katasztrófa bekövetkeztének – a szigorú biztonsági rendszabályok miatt – rendkívül csekély az esélye, a gyakorlat menetét azonban a lehető legrosszabb forgatókönyv alapján kell összeállítani – mondta Szatmári Imre, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Hozzátette: teljes körű gyakorlatot háromévente kötelező megtartani. A szerdai szimulációban csaknem kilencven ember, a FER Algyő Létesítményi Tűzoltóság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a szegedi hivatásos tűzoltóság, a mentő, a rendőrség, a polgárőrség és más társszervek munkatársai is részt vettek.

 

További hírek

Nagyon jó hangulatban zajlott az Algyői Könyvtár szervezésében megrendezésre került 2. "Kocsmakvíz" est a Szent Anna Teraszon. A nyertes csapatok a 'Csontdarálók' Nagy Sanyi kapitánnyal és a 'Tolni' csapat Boros Kriszta kapitánnyal. Szoros verseny volt az újonc 'Első helyezett' csapattal, akik a legjobb gyüttmönt csapat címet vihették haza.

2023. szeptember 29. | Kultúra Bővebben

Az Algyői Parlando Énekegyüttes felvételt nyert a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktárba. Az együttes 22 éve ápolja és törekszik megőrizni a magyar operett hagyományait. Fellépéseikkel sokakkal megszerettették ezt a műfajt. A kulturális örökség szakkategóriába sorolt Parlando munkájának méltó elismerése ez.

2023. szeptember 28. | Kultúra Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár irodalmi és grafika pályázatot hirdet „Amikor a toll kibicsaklik” címmel.

2023. szeptember 27. | Kultúra Bővebben

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

×