× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Fűszernövényekkel ismerkedtek az alsósok

|
2021. november 26. | Oktatás

A majoránna, a levendula, a kapor, a zsálya és a kakukkfű is terítéken volt az Algyői Tájházban. Ökohetet rendeztek október 18-tól a helyi iskola alsó tagozatosainak.

Hatodik alkalommal szervezte meg Ökohetet a Gyevikult Nkft. az Algyői Tájházban az országos Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozva. Idén a fűszernövények voltak főszerepben, ezekkel ismerkedtek meg játékos foglalkozásokon az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola alsó tagozatos diákjai.

Izbékiné Cseuz Gabriella, a Gyevikult Nkft. múzeumi-közművelődési szakembere elmondta, a tájház foglalkoztató termében olyan feladatokat csináltak a gyerekekkel, amelyek által a tanulók megtudhatták, hogy melyik növény milyen ételek ízesítéséhez jó, milyen gyógyhatása van, valamint az alapvető tudnivalókról is információt kaptak, így a növény latin nevéről és származási helyéről.

Hozzátette, a foglalkozásokon megtapinthatták, megszagolhatták a fűszernövényeket a fiatalok, akik így képet kaptak arról, hogy az üzletekben kis tasakokban árusított fűszerek hogyan is néznek ki szárítás előtt. Ráadásul a túlzott ízfokozó használat miatt nem is tudják, hogy egy adott élelmiszerhez milyen fűszernövényt használtak – jegyezte meg.

A kisebb csoportokban dolgozó diákok először szókirakóztak, a megfejtés természetesen egy-egy fűszernövény neve volt. Ezt követően üvegekben lévő, már szárított növényekről kellett megállapítaniuk, hogy melyik micsoda, majd az asztalokra helyezett élő növények nevét kellett kitalálniuk. Jól látszott, hogy ki az, aki gyakran kis kuktának áll otthon, hiszen ő több fűszernövényt is jól ismert, ám a kapor mindenkinek alaposan feladta a leckét.

A program végül kézműves foglalkozással zárult, melynek során öntözőkanna formájú növénybeszúrót készítettek a fiatalok, akik akár könyvjelzőként is használni tudják a remekművüket.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Molnár Áron polgármester és Dr. Füzesy István alpolgármester üzleti reggelit szervezett algyői cégvezetőknek. A találkozó célja Algyő Nagyközség Önkormányzatának 2023-as költségvetésének ismertetése, a célok és a leendő fejlesztések prezentálása volt, illetve a vállalkozásokkal történő párbeszéd erősítése.

2023. március 23. | Gazdaság Bővebben

Algyőn két helyszín, vállalkozás, a Levendula Szálloda és a Vámos cukrászda szerezte meg a kerékpárosbarát szolgáltató címet. Ezen a két helyen a kerékpárosok számára összekészített szerszámokkal, eszközökkel teli láda áll majd a biciklisek rendelkezésére, amelyekkel orvosolhatóak lesznek a tekerés közben felmerülő problémák.

2023. március 22. | Egészség, életmód Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00747-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. április 1. – 2023. április 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. március 21. | Gazdaság Bővebben

Március 11-én rendezték meg Veszprémben az év egyik legnagyobb hazai ITF Taekwon-do eseményét, a 2023. évi Gyermek, Serdülő, Ifjúsági és Felnőtt Magyar Bajnokságot. A rendezvényre az ország minden tájáról, 36 klub 351 versenyzője nevezett.

2023. március 21. | Sport Bővebben

A február 25-én tartott Sportbál keretein belül adták át az Algyő Jó Tanulója–Jó Sportolója kitüntetéseket, amelyet mind a sportban, mind a tanulásban eredményesen szereplő fiatalok kaptak meg.

2023. március 14. | Sport Bővebben

×