× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Fűszernövényekkel ismerkedtek az alsósok

|
2021. november 26. | Oktatás

A majoránna, a levendula, a kapor, a zsálya és a kakukkfű is terítéken volt az Algyői Tájházban. Ökohetet rendeztek október 18-tól a helyi iskola alsó tagozatosainak.

Hatodik alkalommal szervezte meg Ökohetet a Gyevikult Nkft. az Algyői Tájházban az országos Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozva. Idén a fűszernövények voltak főszerepben, ezekkel ismerkedtek meg játékos foglalkozásokon az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola alsó tagozatos diákjai.

Izbékiné Cseuz Gabriella, a Gyevikult Nkft. múzeumi-közművelődési szakembere elmondta, a tájház foglalkoztató termében olyan feladatokat csináltak a gyerekekkel, amelyek által a tanulók megtudhatták, hogy melyik növény milyen ételek ízesítéséhez jó, milyen gyógyhatása van, valamint az alapvető tudnivalókról is információt kaptak, így a növény latin nevéről és származási helyéről.

Hozzátette, a foglalkozásokon megtapinthatták, megszagolhatták a fűszernövényeket a fiatalok, akik így képet kaptak arról, hogy az üzletekben kis tasakokban árusított fűszerek hogyan is néznek ki szárítás előtt. Ráadásul a túlzott ízfokozó használat miatt nem is tudják, hogy egy adott élelmiszerhez milyen fűszernövényt használtak – jegyezte meg.

A kisebb csoportokban dolgozó diákok először szókirakóztak, a megfejtés természetesen egy-egy fűszernövény neve volt. Ezt követően üvegekben lévő, már szárított növényekről kellett megállapítaniuk, hogy melyik micsoda, majd az asztalokra helyezett élő növények nevét kellett kitalálniuk. Jól látszott, hogy ki az, aki gyakran kis kuktának áll otthon, hiszen ő több fűszernövényt is jól ismert, ám a kapor mindenkinek alaposan feladta a leckét.

A program végül kézműves foglalkozással zárult, melynek során öntözőkanna formájú növénybeszúrót készítettek a fiatalok, akik akár könyvjelzőként is használni tudják a remekművüket.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Végéhez értek a Csongrád-Csanád megyei labdarúgó-bajnokságok az ifjúságiaknál: a B csoportban komoly harcot hozhat az idény második fele, és az őszi bajnoki cím kérdése is nyitott.

2021. december 02. | Sport Bővebben

A lényeg, hogy nyertek a férfiak, míg a női csapat mindenben alul maradt Orosházán.

2021. december 02. | Sport Bővebben

Az Algyői Nőegylet a hagyományokhoz híven idén is elkészítette a falu adventi koszorúját. A csodálatos alkotás adventben a Fő teret dísziti.

2021. november 30. | Kultúra Bővebben

Évek óta a Tisza-parton az egyik hajótárolóban „parkolt” az olimpiai bajnok Kopasz Bálint gyerekkori hajója, amelyet a három évvel ezelőtt megalakult Algyői Vízisport Egyesület árverésre bocsátott.

2021. november 29. | Sport Bővebben

Egy korábbról elhalasztott találkozót pótoltak a labdarúgó megyei I.-ben, ahol az Algyő a sereghajtó ContiTech-Apátfalvát fogadta.

2021. november 29. | Sport Bővebben

×