× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Fűszernövényekkel ismerkedtek az alsósok

|
2021. november 26. | Oktatás

A majoránna, a levendula, a kapor, a zsálya és a kakukkfű is terítéken volt az Algyői Tájházban. Ökohetet rendeztek október 18-tól a helyi iskola alsó tagozatosainak.

Hatodik alkalommal szervezte meg Ökohetet a Gyevikult Nkft. az Algyői Tájházban az országos Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozva. Idén a fűszernövények voltak főszerepben, ezekkel ismerkedtek meg játékos foglalkozásokon az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola alsó tagozatos diákjai.

Izbékiné Cseuz Gabriella, a Gyevikult Nkft. múzeumi-közművelődési szakembere elmondta, a tájház foglalkoztató termében olyan feladatokat csináltak a gyerekekkel, amelyek által a tanulók megtudhatták, hogy melyik növény milyen ételek ízesítéséhez jó, milyen gyógyhatása van, valamint az alapvető tudnivalókról is információt kaptak, így a növény latin nevéről és származási helyéről.

Hozzátette, a foglalkozásokon megtapinthatták, megszagolhatták a fűszernövényeket a fiatalok, akik így képet kaptak arról, hogy az üzletekben kis tasakokban árusított fűszerek hogyan is néznek ki szárítás előtt. Ráadásul a túlzott ízfokozó használat miatt nem is tudják, hogy egy adott élelmiszerhez milyen fűszernövényt használtak – jegyezte meg.

A kisebb csoportokban dolgozó diákok először szókirakóztak, a megfejtés természetesen egy-egy fűszernövény neve volt. Ezt követően üvegekben lévő, már szárított növényekről kellett megállapítaniuk, hogy melyik micsoda, majd az asztalokra helyezett élő növények nevét kellett kitalálniuk. Jól látszott, hogy ki az, aki gyakran kis kuktának áll otthon, hiszen ő több fűszernövényt is jól ismert, ám a kapor mindenkinek alaposan feladta a leckét.

A program végül kézműves foglalkozással zárult, melynek során öntözőkanna formájú növénybeszúrót készítettek a fiatalok, akik akár könyvjelzőként is használni tudják a remekművüket.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

2022. augusztus 9-én a Kastélykert u. 44 előtt csőtörés történt, ezért a Szegedi Vízmű Zrt. közlése alapján időszakos vízhiány tapasztalható a Géza utca és a Szamóca utca között. A hiba elhárítása folyamatban van, a javítás körülbelül 3 órát vesz majd igénybe.

2022. augusztus 09. | Gazdaság Bővebben

A magyar versenyzők négy érmet, közte két aranyat szereztek szombaton a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokság első döntős napján, írta az MTI. Kopasz Bálint visszaszerezte világbajnoki címét K-1 1000 méteren és a Kiss Blanka, Lucz Anna duó is remek teljesítménnyel nyerte meg a K-2 200 métert.

2022. augusztus 07. | Sport Bővebben

50 kilogrammnyi csirkehúst lopott a házból a 45 éves férfi.

2022. augusztus 05. | Rendőrség Bővebben

Szingapúrból érkeztek fiatal edzők az Algyői Vizisport Egyesülethez, hogy megnézzék, hogyan lehet egy ötletből egy remek egyesületet építeni. A fiatalok nagyon lelkesen és nyitottan ismerkednek a hazánkban működő kajak-kenu sport struktúrájával és az edzések módszertanával.

2022. augusztus 03. | Sport Bővebben

Befizetés, beiratkozás, szünet, családi délelőtt, ballagás a Bóbita Bölcsődében

2022. augusztus 01. | Oktatás Bővebben

×