× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Földbe döngölték, de töretlen a szegedi halászlé népszerűsége

|
2014. július 24. | Napjaink
Néha jó felzavarni az állóvizet egy fél téglával – mondta Barta László. Az Algyői Halászcsárda tulajdonosával a tavaly év végén kirobbantott halászlébotrány következményeiről, tapasztalatairól beszélgettünk.

Több mint fél év telt el azóta, hogy tavaly novemberben a világszerte jól ismert Gault&Millau étteremkalauz kritikusai a földbe döngölték a szegedi halászlét és a szegedi halászcsárdák ételeit. A gasztronómiai szakértők öt szegedi és egy algyői halászcsárdát teszteltek. Ítéletük siralmas képet festett a népszerű csárdák kínálatáról.

Ezt ismertető cikkünk szokatlan indulatokat keltett a szegedi halászlé rajongói és készítői körében. Akkor Molnár B. Tamás, a Gault&Millau étteremkalauz főszerkesztője azt mondta, nem a kritikán, hanem az ételek minőségén kell felháborodni.

– A kritikát meg kell hallgatni, és ha az építő jellegű, akkor meg kell fogadni. Szeged környékén van mit tennünk a modern gasztronómia érdekében – mondta az Algyői Halászcsárda tulajdonosa, a Csongrád Megye Gasztronómiájáért díjas Barta László.

– 2008-ban ugyanez a gasztrokritikus, aki akkor az Alexandra Étteremkalauzt szerkesztette, az ország három legjobb halászleve között említette a mienket. Huszonöt éve ugyanannak a beszállítónak az alapanyagaiból, ugyanolyan technológiával készítjük a halászlevet – mondta a csárdagazda.


Barta szerint nem a mundér becsületét kell védeni, hanem odafigyeléssel minél jobb halászlét kell főzni. Az Algyői Halászcsárdában előfordul, hogy egy nap kétszer is főznek alaplét, hogy az mindig friss legyen.

– Nem árt, ha az állóvízbe néha beledobunk egy fél téglát. A forgalmat, a vendégek számát nem befolyásolta a kritika. Aki eddig szerette a halászlét, az ezután is szeretni fogja. Ebben a szakmában az a legfontosabb, hogy a vendég olyat kapjon, amiért visszajön – fogalmazott Barta László.

A halászlé töretlen népszerűségét jelzi az is, hogy a Tiszavirág étterem is felvette étlapjára a szegedi halászlé egy újragondolt változatát.
 

További hírek

Sajnos a járványügyi korlátozások miatt jelenleg látogatók nem korcsolyázhatnak az algyői jégpályán, azonban az egyesületek munkája nem állt meg. Pápai Miklóst, a Goodwill Pharma Szegedi Vízmű jégkorongcsapatának szakosztály-igazgatóját az algyői edzésekről kérdeztük.

2021. február 26. | Sport Bővebben

Egyeztető megbeszélésre került sor Algyő Nagyközség Önkormányzata, Csongrád-Csanád Megye Önkormányzata, illetve az Aktív Ökoturisztikai Fejlesztési Központ képviselői között Algyő aktív turisztikai ajánlatairól, illetve fejlesztési terveiről. Kiemelt irány a Tiszához kapcsolódó kínálat, illetve tervek voltak.

2021. február 26. | Önkormányzat Bővebben

A  Volánbusz Zrt. 2021.03. hó-ban is biztosítja a kihelyezett bérletárusítást 2021. március 03-04.-én. Mindkettő napon 9-17 óráig, ebédidő : 12:00-12:30 ig (bejárat az orvosi rendelő felőli hátsó ajtó).

2021. február 26. | Gazdaság Bővebben

A férfiaknál a rutin legyőzte a fiatalokat, míg a nők hétről hétre fejlődnek.

2021. február 25. | Sport Bővebben

A Korm. rendelet szerint „a 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek esetén a 4. melléklet szerinti vendéglátó üzlettípust a kereskedő legkésőbb 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a jegyzőnek.”

2021. február 24. | Önkormányzat Bővebben

×