Összevonják a fővárosi Szent László kórház területére az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet, a Büntetés-végrehajtás központi kórházat Tökölön, és a Szegedi Fegyház és Börtön krónikus utókezelő részlegét Algyő-Nagyfán. A nagyfai krónikus utókezelő betegei helyét elítéltekkel töltik fel, amitől a börtönök telítettségének csökkenését várják.

"> Összevonják a fővárosi Szent László kórház területére az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet, a Büntetés-végrehajtás központi kórházat Tökölön, és a Szegedi Fegyház és Börtön krónikus utókezelő részlegét Algyő-Nagyfán. A nagyfai krónikus utókezelő betegei helyét elítéltekkel töltik fel, amitől a börtönök telítettségének csökkenését várják.

">
× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Felszámolják a krónikus utókezelőt Nagyfán

|
2012. március 21. | Gazdaság

Összevonják a fővárosi Szent László kórház területére az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet, a Büntetés-végrehajtás központi kórházat Tökölön, és a Szegedi Fegyház és Börtön krónikus utókezelő részlegét Algyő-Nagyfán. A nagyfai krónikus utókezelő betegei helyét elítéltekkel töltik fel, amitől a börtönök telítettségének csökkenését várják.

A budapesti Szent László Kórház területén hoznak létre egységes intézményt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből, a tököli Büntetés-végrehajtás központi kórházából és a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai krónikus utókezelő részlegéből a közeljövőben – olvasható a Magyar Közlönyben. A kabinet Orbán Viktor kormányfő által ellenjegyzett rendeletében 2013 végéig ad időt a nemzetierőforrás-miniszternek arra, hogy a szükséges területrészt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vagyonkezelésébe adja.

A nagyfai börtönről 3 éve röppent fel a hír: a kormány bezárja az 1300 katasztrális holdnyi gazdaságot. Akkor Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a helyszínen tájékozódott a helyzetről, majd kijelentette: az utóbbi néhány évben mintegy 500 millió forint értékű beruházást hajtottak végre Nagyfán, köztük felújították a kórháznak is beillő egészségügyi részleget, amely a legszigorúbb követelményeknek is megfelel. Nagyfát végül elkerülte a bezárás réme, és 2010. január 1-jétől a Szegedi Fegyház és Börtön részeként üzemel tovább.

A krónikus utókezelő felszámolását takarékossági okok vezérlik: a Belügyminisztérium lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint az összevonással hatékonyabb működés jön létre. – A 9,3 milliárd forintos beruházás két állami tulajdonban lévő BM-intézmény – a városligeti volt BM-kórház és a Budakeszi úti volt BM-szanatórium – értékesítésével állhat rendelkezésre, így az új épület nem kerül pénzbe – közölték. A nagyfai börtön krónikus utókezelőjén átlagosan 100–120 elítélt él. Budapestre való szállításuk nem veszélyezteti a nagyfai intézmény jövőjét.

– A magyar BV-intézetek telítettsége nagyjából 140 százalékos. A megszűnő BV-kórházak börtönökké alakíthatók, ami által csökkenhet a túlzsúfoltság – tudtuk meg a BM-től. A krónikus utókezelő betegeinek helyét tehát elítéltekkel kívánják feltölteni. Az integrálással létrejövő új intézmény megfelel az EU-s elvárásoknak, és a Semmelweis-tervhez is illeszkedik. Az előkészítési folyamat 2013 végéig zárul le, a teljes beruházás pedig 2018-ra.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×